Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.netco
m.net.uk!netcom.net.uk!dispose.news.demon.net!demon!news.maxwell.syr.edu!newsfe
ed.skycache.com!Cidera!portc03.blue.aol.com!audrey04.news.aol.com!not-for-mail
Lines: 22
X-Admin: n...@a...com
From: l...@a...com (Lilibell555)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: 27 Apr 2001 03:44:19 GMT
References: <9c9a6u$1493$1@news2.ipartners.pl>
Organization: AOL http://www.aol.com
Subject: Re: bigos
Message-ID: <2...@n...aol.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50457
Ukryj nagłówki
>jak zrobic naprawde dobry bigos ?
>
Ja jak jeszcze kiedys robilam bigos to go robilam "na oko" a raczej lepiej
powiedziec
"na jezyk".Bralam po rowno kapusty kiszonej i swiezej.Do tego troche kielbaski
wedzonej.troche schabu pieczonego,podsmazona cebulka,sporo
suszonych,wymoczonych grzybow razem z woda w ktorej je moczylam,troche sliwek
suszonych bez pestek,sol,pieprz no i oczywiscie winko czerwone.Dalej to jedni
lubia a drudzy sie oburzaja,ze to profanacja bigosu:przecier pomidorowy.Ja
naleze do tych pierwszych i zawsze kapke dokladalam.Moj bigos to mam wrazenie
wersja bardziej lekkostrawna (jesli mozna tu mowic o lekkostrawnosci),mniej
miecha,wiecej kapustki.Slyszalam,ze niektorzy dodaja tez troche jablek kwasnych
albo i gruszek suszonych.Jak sie to wszystko porzadnie ugotuje to najlepiej
dobrze ochlodzic i znowu wszystko porzadnie zagrzac i potem schlodzic i zagrzac
i tak mase razy.Im wiecej razy sie operacje powtorzy tym bigosik lepszy :-)))
Najlepszy to tak po paru dniach bedzie!Oczywiscie jak napisala Ania to tyle
jest bigosow ilu kucharzy :-)))
Dotka
Uch sama sobie teraz smaku narobilam na bigosik z chlebkiem z maselkiem...
|