Data: 2001-04-27 03:44:19
Temat: Re: bigos
Od: l...@a...com (Lilibell555)
Pokaż wszystkie nagłówki
>jak zrobic naprawde dobry bigos ?
>
Ja jak jeszcze kiedys robilam bigos to go robilam "na oko" a raczej lepiej
powiedziec
"na jezyk".Bralam po rowno kapusty kiszonej i swiezej.Do tego troche kielbaski
wedzonej.troche schabu pieczonego,podsmazona cebulka,sporo
suszonych,wymoczonych grzybow razem z woda w ktorej je moczylam,troche sliwek
suszonych bez pestek,sol,pieprz no i oczywiscie winko czerwone.Dalej to jedni
lubia a drudzy sie oburzaja,ze to profanacja bigosu:przecier pomidorowy.Ja
naleze do tych pierwszych i zawsze kapke dokladalam.Moj bigos to mam wrazenie
wersja bardziej lekkostrawna (jesli mozna tu mowic o lekkostrawnosci),mniej
miecha,wiecej kapustki.Slyszalam,ze niektorzy dodaja tez troche jablek kwasnych
albo i gruszek suszonych.Jak sie to wszystko porzadnie ugotuje to najlepiej
dobrze ochlodzic i znowu wszystko porzadnie zagrzac i potem schlodzic i zagrzac
i tak mase razy.Im wiecej razy sie operacje powtorzy tym bigosik lepszy :-)))
Najlepszy to tak po paru dniach bedzie!Oczywiscie jak napisala Ania to tyle
jest bigosow ilu kucharzy :-)))
Dotka
Uch sama sobie teraz smaku narobilam na bigosik z chlebkiem z maselkiem...
|