Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-23 09:47:14

Temat: Re: GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 23 Nov 2002 11:03:34 +0100, "Adam"
<a...@s...pl> wrote:

>Najchętniej kogoś z niemieckiej polonii.
>Taka golonka jaką mozna zjeść w prawdziwych
>bawarskich knajpach piwnych, miękka, chrupiąca,
>pachnąca, z karmelowym sosem ...
>
>wybaczcie, ale znowu zaśliniłem klawiaturę ...
>
>
to sie wytrzyj jaka scierka i polec do archiwum grupy

http://groups.google.com/advanced_group_search?q=gro
up:pl.rec.kuchnia
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=archiwum&group=pl.
rec.kuchnia
http://www.polnews.pl/showgrp.php?id=136

no, lec

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-23 10:03:34

Temat: GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis
Od: "Adam" <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Najchętniej kogoś z niemieckiej polonii.
Taka golonka jaką mozna zjeść w prawdziwych
bawarskich knajpach piwnych, miękka, chrupiąca,
pachnąca, z karmelowym sosem ...

wybaczcie, ale znowu zaśliniłem klawiaturę ...



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-23 10:46:56

Temat: Re: GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis
Od: "Adam" <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Niestety jestem w miejscu gdzie nie mam przegladarki, a jedynie Outlooka
:-(,
gdyby nie to nie smialbym zaklócac Szanownej Pani milej soboty.

Wiec jesli proste cut & paste nie sprawia problemu, to prosze o pomoc :-)


Dziekuje.


Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:mjjutu4a6mt0j0k8gphh5gq7jo35onpltq@4ax.com...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-23 11:07:07

Temat: Re: GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 23 Nov 2002 11:46:56 +0100, "Adam"
<a...@s...pl> wrote:

>Niestety jestem w miejscu gdzie nie mam przegladarki, a jedynie Outlooka
>:-(,
>gdyby nie to nie smialbym zaklócac Szanownej Pani milej soboty.
>
>Wiec jesli proste cut & paste nie sprawia problemu, to prosze o pomoc :-)
>
>
>Dziekuje.
>
>
>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>wiadomosci news:mjjutu4a6mt0j0k8gphh5gq7jo35onpltq@4ax.com...
>


szanowna pani nei jest znana ze swojej tolerancji, ale w ramach
wyjatku, niech Ci bedzie...ale przepisow jest STRASZNA masa,
rzuce Ci tu pare...z FAQu grupowego

Gebratene schweinehaxe
Golonka 1 kg

1 lyzeczka soli

1/4 lyzeczki pieprzu

1/4 lyzeczki majeranku

1 lyzka oliwy

1 szklanka wody, tzw. kranowy.

troche piwa (!)

1. Golonke dobrze natrzec ze wszystkich stron sola, pieprzem i
majerankiem. Skore naciac bardzo ostrym nozem w kwadraciki.
(oprócz ostrego noza potrzeba jeszcze albo sily, albo
cierpliwosci)

2. Oliwe nagrzac na patelni i polozyc na nia golonke skora na
dol. Dolac wóde i wstawic do rozgrzanego pieca przy temperaturze
220 C (gaz na 4 pozycji). Obsmarzac dopuki woda nie wyparuje.
Obrócic i smazyc wielokrotnie polewajac woda (ja opryskuje).

3. Krotko przed zakonczeniem wielokrotnie posmarowac golonke
piwem i krotko zwiekszyc temperature a zeby skora sie zrobila
chrupiaca.

Podawac z salatka ziemniaczana i zielona

e. taranov

Watek: Golonka
Data: 1998/04/18


a dalej:

Bawarska golonka WladyslawaL.
Jest to autentyczny bawarski przepis na bawarska golonke, jaka
jadlem w mekce bawarskich piwoszy w klasztorze Andechs.

2 golonki tylne kazda po 800 - 1000 gr

sól

bialy pieprz z mlynka

30 gr smalcu

1/4 l. goracej wody

1 cebula

1 lisc bobkowy

2 gozdziki

2 jagody jalowca

1/8 l. mocnego ciemnego piwa

Pluczemy golonki pod biezaca goraca woda, osuszamy papierem
skórke nacinamy ostrym nozem w romby mocno przyprawiamy sola i
pieprzem. W duzej brytfannie rozgrzewamy smalec i obsmazamy w nim
golonki, podlewamy nastepnie 1/8 l. goracej wody. Obrana cebule
kroimy na pól, jedna polowe szpikujemy gozdzikami, druga lisciem
laurowym, razem z jalowcem dajemy do brytfanny. Wstawiamy do
pieca w temperaturze 200 stopni na 2 godziny. Podczas pieczenia
podlewamy po troche reszta goracej wody. Po godzinie pieczenia
zaczynamy polewac golonki po troche piwem po wierzchu, dzieki
czemu utworzy sie chrupiaca skorka. Po upieczeniu wyjmujemy
golonki, pozostaly sos z brytfanny przecedzamy do garnuszka,
zagotowujemy, dodajemy troche wody. Podajemy z duszona kwasna
kapusta, knedlami bulczanymi, sosem i piwem.

Wladyslaw Los

Watek: Golonka po Bawarsku
Data: 1999/01/25



i jeszcze:

Schweinshax'n
1 - 2 golonki (ok. 1.2kg) (lepiej 2 mniejsze) umyc i dogolic ;-))
Wysuszyc serwetka, natrzec sola i pieprzem. Czosnek (po zabku na
noge) przepolowione zabki wsunac miedzy mieso a kosc. Obsmazyc w
oleju lub smalcu dobrze jakies 10-15 min. Dwie cebule obrac i
pocwiartowac. Dodac do golonek, zalac 0.25l ciemnego piwa (tego
polskiego slodowego). Pokrywka na garnek i dusic na wolnym ogniu
dobra godzine (jak duze nogi, to dluzej). Od czasu do czasu
obracac i podlewac woda. Po tej dobrej godzinie wyciagnac, dolac
wody, aby bylo ok. 0.5l sosu i ewentualnie dodac 2-3 lyzki
slodkiej smietany.

Do tego nadaje sie salata ze slodkiej kapusty lub fasolka na
kwasno, mizeria, pomidorowa. No i piwo.

Waldemar Krzok

Watek: Kuchnia bawarska?
Data: 2001-10-23



moze byc takze taka:



Golonka pieczona III
2 golonki

2 lyzki miodu

3 lyzki octu winnego

1 lyzka tluszczu

sól i pieprz

Umyte golonki osuszyc, mocno wygniesc reka, lekko ponacinac
skórke. W miseczce dokladnie wymieszac ocet z miodem, sola i
pieprzem. Ta zaprawa posmarowac pedzelkiem golonki, ulozyc w
natluszczonym, zaroodpornym naczyniu, wstawic do goracego
piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. W czasie pieczenia smarowac
zaprawa i polewac wytworzonym sosem (przewrócic przynajmniej dwa
razy, aby równo sie upiekly). Podawac z odsmazonymi ziemniakami.




no, moze jeszcze...

Golonka po slasku
2 golonki

4 cebule

4 lyzki smalcu

1 szkl. jasnego piwa

pieprz

sól

Opalone nad ogniem, oskrobane i umyte golonki mocno natrzec sola.
W duzym rondlu rozgrzac smalec, zrumienic mieso z obu stron,
dodac pokrojona w plasterki cebule, chwile smazyc razem, po czym
podlac woda i dusic pod przykryciem ok. 1 godz., od czasu do
czasu skrapiajac piwem. Pod koniec duszenia oprószyc mieso
pieprzem.


a na koniec moze tak:

Golonka IV
Golonke (2-2,5 kg) umyc, opalic, oskrobac i natrzec sola,
majerankiem, czosnkiem, pieprzem czarnym, ziolowym i szczypta
kayenne. Dodac saletry i odstawic na 2-3 dni w zimne miejsce. Po
tym "lezakowaniu" przekladamy mieso do garnka z marchwia,
selerem, porami, przypalana cebula, czosnkiem, liscmi laurowymi i
zielem angielskim – dopasujcie tak wielkosc garnka zeby wszystko
bylo ciasno ulozone, chodzi oto zeby golonke gotowac w jak
najmniejszej ilosci wody). Gotujemy do miekkosci. Przekladamy
golone do rozgrzanej brytfanny zapiekamy okolo 30 min. w
piekarniku (180-200 C). Podajemy z zasmazana kapusta i boczkiem.



zaraz ktos ryknioe, z enie wszystko tu po bawarsku. I dobrze
zrobi, ale sa te oraz inne, przpeisy bardzo smakowite, wiec
teraz tylko poraz sie zdecydowac.

Trys


K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-23 13:38:19

Temat: Odp: GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w
wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:m...@4...com..
.
> On Sat, 23 Nov 2002 11:03:34 +0100, "Adam"
> <a...@s...pl> wrote:
>
> >Najchętniej kogoś z niemieckiej polonii.
> >Taka golonka jaką mozna zjeść w prawdziwych
> >bawarskich knajpach piwnych, miękka, chrupiąca,
> >pachnąca, z karmelowym sosem ...
> >
> >wybaczcie, ale znowu zaśliniłem klawiaturę ...
> >
> >
> to sie wytrzyj jaka scierka i polec do archiwum grupy
>
> http://groups.google.com/advanced_group_search?q=gro
up:pl.rec.kuchnia
> http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=archiwum&group=pl.
rec.kuchnia
> http://www.polnews.pl/showgrp.php?id=136
>
> no, lec
>
> Trys
> K.T. - starannie opakowana

Jak Cioci zdaniem powinienem postapic: walnac golonkami, czy nie walic ?

--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej wladzy sadzenia, którym
przyznajemy pierwszenstwo temu, co naszemu smakowi mile,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-23 14:01:58

Temat: Re: Odp: GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sat, 23 Nov 2002 14:38:19 +0100, Aleksander Kłosiewicz
<s...@w...pl> wrote:

>
>Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w
>wiadomooci do grup dyskusyjnych
>napisał:m...@4...com.
..
>> On Sat, 23 Nov 2002 11:03:34 +0100, "Adam"
>> <a...@s...pl> wrote:
>>
>> >Najchętniej kogoś z niemieckiej polonii.
>> >Taka golonka jaką mozna zjeść w prawdziwych
>> >bawarskich knajpach piwnych, miękka, chrupiąca,
>> >pachnąca, z karmelowym sosem ...
>> >
>> >wybaczcie, ale znowu zaśliniłem klawiaturę ...
>> >
>> >
>> to sie wytrzyj jaka scierka i polec do archiwum grupy
>>
>> http://groups.google.com/advanced_group_search?q=gro
up:pl.rec.kuchnia
>> http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=archiwum&group=pl.
rec.kuchnia
>> http://www.polnews.pl/showgrp.php?id=136
>>
>> no, lec
>>
>> Trys
>> K.T. - starannie opakowana
>
>Jak Cioci zdaniem powinienem postapic: walnac golonkami, czy nie walic ?


ignoruje zaczepki ;))

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-23 23:22:19

Temat: Re: GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis
Od: "Adam" <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dziekuje bardzo,
kupilem golonki i jutro bede robic,
moge odwdzieczyc sie przepisami kuchni japonskiej
a wlasciwie tradycyjnego
kaiseki z kyoto.
Tylko prosze podac miejsce przyrzadzania potraw, abym mógl
poprawnie "zlokalizowac" przepisy :)


Pozdrawiam.
A.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-24 01:14:54

Temat: Re: GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis
Od: "Adam" <a...@s...pl> szukaj wiadomości tego autora

Walnij glabie.
Nie moge sie doczekac.
A.

Uzytkownik "Aleksander Kłosiewicz" <s...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:aro1jt$hao$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> w
> wiadomooci do grup dyskusyjnych
> napisał:m...@4...com..
.
> > On Sat, 23 Nov 2002 11:03:34 +0100, "Adam"
> > <a...@s...pl> wrote:
> >
> > >Najchętniej kogoś z niemieckiej polonii.
> > >Taka golonka jaką mozna zjeść w prawdziwych
> > >bawarskich knajpach piwnych, miękka, chrupiąca,
> > >pachnąca, z karmelowym sosem ...
> > >
> > >wybaczcie, ale znowu zaśliniłem klawiaturę ...
> > >
> > >
> > to sie wytrzyj jaka scierka i polec do archiwum grupy
> >
> > http://groups.google.com/advanced_group_search?q=gro
up:pl.rec.kuchnia
> > http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=archiwum&group=pl.
rec.kuchnia
> > http://www.polnews.pl/showgrp.php?id=136
> >
> > no, lec
> >
> > Trys
> > K.T. - starannie opakowana
>
> Jak Cioci zdaniem powinienem postapic: walnac golonkami, czy nie walic ?
>
> --
> pozdr.Alex
> "Smakoszostwo jest aktem naszej wladzy sadzenia, którym
> przyznajemy pierwszenstwo temu, co naszemu smakowi mile,
> nad tym, co nie ma tej zalety."
> A. B. S.
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-24 07:29:44

Temat: Re: GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Sun, 24 Nov 2002 00:22:19 +0100, "Adam"
<a...@s...pl> wrote:

>Dziekuje bardzo,
>kupilem golonki i jutro bede robic,
>moge odwdzieczyc sie przepisami kuchni japonskiej
>a wlasciwie tradycyjnego
>kaiseki z kyoto.
>Tylko prosze podac miejsce przyrzadzania potraw, abym mógl
>poprawnie "zlokalizowac" przepisy :)
>
>
>Pozdrawiam.
>A.
>
>
to straszne.....mnie kuchnia japonska w ogole nie pociaga. w
ogole. co masz jeszcze w zanadrzu???

Trys
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-24 08:15:19

Temat: Re: GOLONKA PO BAWARSKU (w piwie) - proszę o przepis
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Adam <a...@s...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:arp96e$1vj$...@p...warman.nask.pl...
> Walnij glabie.
> Nie moge sie doczekac.
> A

No to proszę

> Golonka w piwie I
>
> 1 duża golonka tylna
> 40 g smalcu
> sól
> pieprz
> ciemne piwo (lecz nie słodowe, tylko typu zbliżonego do porteru)
>
> Skórę golonki pokrajać ukośnie w romby, posolić, popieprzyć,
obsmażyć ze
> wszystkich stron na gorącym smalcu. Piec w temp. 250° przez 2
godz., często
> polewając wytopionym tłuszczem. Pod koniec polewać nieco piwem,
celem
> uzyskania chrupiącej skórki. Podawać z zimną sałatką kartoflana
i piwem.
>
>
> Golonka w piwie II
>
> Golonki peklowane gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, kilka
ziaren pieprzu,
> kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Gotuj do
miękkości. Trzy
> duże marchewki i pół selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W
brytfannie
> ułożyć warstwę warzyw następnie golonki i znowu warzywa pomiędzy
golonki. Wlać
> trochę wywaru z golonki i wstawić do gorącego piekarnika. Jak
zacznie się piec
> polać golonki ciemnym piwem (porter &#8211; butelka na dwa
podlania). Piec ok. 1-1,5
> godz. podlewając powstałym sosem.
>
>
> Golonka w piwie III
>
> Ponakłuwać golonkę ostrym nożem aż do kości, wrzucić do 1,5- 2 l
lekko
> pykającego gorzkiego piwa i tak trzymaj ok. 1 godz. Wyjmij
golonkę i natrzyj
> delikatnie solą i pieprzem, wstaw do piekarnika 250° i piecz ok.
1-1,5 godz. Do
> 1/2 (1/3) wywaru dodaj i ugotuj: 1 łyżka maggi, 2 duże cebule, 1
łyżkę masła,
> sok z 1 cytryny, przyprawy. Sos po ugotowaniu przetrzeć i
zaprawić łyżką mąki.
> Drugą połową (lub 2/3) wywaru polewaj golonkę podczas pieczenia.
Obok na blasze
> można upiec ziemniaki. Po upieczeniu polać sosem.
>
>
> Golonka gotowano-pieczona I
>
> 2 golonki
> liść laurowy
> ziele angielskie
> pieprz
> chili
> sól
>
> Włożyć golonki do wrzącego wywaru i gotować około 2 godzin.
Potem wyjąć i
> wystudzić.
> Zaprawa: 1/2 do 1 szklanki piwa na każdą golonkę: 1 łyżka miodu,
1 łyżka octu
> winnego, 1 łyżka musztardy z gorczycą, płaska łyżeczka
granulowanego czosnku
> (uważam że to za mało i po co granulowany?), trochę
&#8222;warzywka&#8221;, pieprz,
> majeranek, rozmaryn, kminek, trochę oliwy. Wymieszać składniki,
golonkę
> ponacinać, zmacerować i piec w piekarniku około 40 min.
>
>
> Golonka gotowano-pieczona II
>
> Ugotować wywar z jarzyn wraz z zielem angielskim i liściem
laurowym do wywaru
> wrzucić średnią (ok. 70 dkg) golonkę i gotować do miękkości,
tak ze 2 godziny.
> Jak już jest miękka wyjąć posypać przyprawami według gustu, ale
koniecznie
> papryką i majerankiem, posmarować oliwą, położyć w brytfannie i
wsadzić do
> mocno rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 45 min aż się zarumieni.
W trakcie
> zapiekania polewać piwem (umiarkowanie). Podać z chrzanem.
>
>
> Golonka gotowano-pieczona III
>
> Oczyścić skórę, zalać w dużym garnku wodą, dodajesz jedną
marchewkę,
> 1 pietruszkę, jedną kostkę rosołową, 3 łyżki wegety, 1 liść
laurowy, 3 ziela
> angielskie, 1 cebulę. Gotować ok. 2-2,5 godz. &#8211; aż mięso
będzie miękkie. Wyjąć
> golonki i przełożyć do brytfanki. Położyć na to po plasterku
masła i z piec ok.
> 1 h co jakiś czas (15 minut) polewać dość obwicie piwem.
>
>
> Golonka pieczona I
>
> Najlepiej nasmaruj goloneczkę olejem z przyprawami i ziołami
odstaw do lodówki
> na dwie godziny, a potem do piekarnika na 1,5 h (ok.180°).
Podawać z surówką i
> piwem (może być też ogóreczek korniszony). Golonkę należy
polewać co jakiś czas
> sosem z pieczenia, należy też wykorzystać olej ze smarowania.
>
>
> Golonka pieczona II
>
> 2 małe golonki (ok. 1/2 kg każda)
> 1 marchewka
> 1 pietruszka
> 1/2 selera
> 1 cebula
> 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
> szczypta cukru.
>
> marynata:
> 4 dag soli
> 2 g saletry
> 2 g cukru (tylko w zimie)
> 2 g pieprzu
> 2 g ziela angielskiego
> 1 g kolendry
> 1 duży ząbek czosnku
> 1 liść laurowy
> 1-2 goździki
> szczypta tymianku
> kilka jagód jałowca
>
> Golonkę oczyszczamy, opalamy i myjemy. Przyprawy do marynaty
mielimy i
> nacieramy nimi dokładnie golonki, po czym układamy w jak
najmniejszym
> kamiennym lub szklanym naczyniu. Wynosimy w chłodne miejsce na
24
> godziny, żeby puściły sok. Gdyby soku było mało, należy dolać
przestudzonej
> przegotowanej wody i odstawić jeszcze na minimum 3 dni. Golonki
należy
> codziennie obracać. Przed przyrządzeniem golonki wyjmujemy z
zalewy,
> opłukujemy z przypraw i gotujemy 20 minut w osolonym wrzątku.
Dodajemy
> obrane i opłukane warzywa, po czym gotujemy jeszcze 20 min.
> Po tym czasie golonki wyjmujemy z wywaru, który następnie
przecedzamy i
> odparowujemy do ilości ok. 150 ml. Golonki układamy w
brytfannie, posypujemy
> mielona papryka i polewamy wywarem. Pieczemy około 15 minut w
200°C.
>
>
> Golonka pieczona III
>
> 2 golonki
> 2 łyżki miodu
> 3 łyżki octu winnego
> 1 łyżka tłuszczu
> sól
> pieprz
>
> Umyte golonki osuszyć, mocno wygnieść ręką, lekko ponacinać
skórkę. W miseczce
> dokładnie wymieszać ocet z miodem, solą i pieprzem. Tą zaprawą
posmarować
> pędzelkiem golonki, ułożyć w natłuszczonym, żaroodpornym
naczyniu, wstawić do
> gorącego piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. W czasie pieczenia
smarować zaprawą
> i polewać wytworzonym sosem (przewrócić przynajmniej dwa razy,
aby równo się
> upiekły). Podawać z odsmażonymi ziemniakami.
>
>
> Golonka z bulionu I
>
> Przygotować bulion z cebuli (w połówkę można wbić goździki),
czosnku, marchwi,
> selera, ewentualnie innych warzyw. W ten bulion wrzucić golonkę,
gotować w
> międzyczasie podlewając piwem. Potem na pół ugotowane mięso
przełożyć do
> piekarnika, aby się zrobiła skórka i doszło.
>
> Golonka z bulionu II
>
> Do bulionu dodać kostkę rosołową i gotować mięso do momentu, gdy
odchodzi od
> kości
> (tj. ok. 2 godz.). Odcedzić, posypać przyprawami i ułożyć w
brytfannie; piec
> ok. 1-1,5 godz. polewając co 20 minut piwem (ok. 0,5 butelki).
Piec pod
> przykryciem a ostatnie 15 min bez przykrycia (niektórzy gotują w
samym piwie z
> warzywami i później pieką).
>
>
> Golonka faszerowana
>
> 2 golonki
> 2 cebule
> 15 dag mielonej wieprzowiny
> 1 jajo
> 1 łyżka soku z cytryny
> 2 łyżki tłuszczu
> 1 łyżka tartej bułki
> 4 łyżki keczupu
> tymianek
> sól
> pieprz
>
> Z umytych golonek usunąć kości, lekko ponacinać skórkę, natrzeć
solą, pieprzem
> oraz tymiankiem, skropić sokiem z cytryny, mocno wygnieść ręką i
zostawić na
> 24h w lodówce.
> Drobno posiekaną cebulę zeszklić na tłuszczu, wymieszać z tartą
bułką, mielonym
> mięsem, jajem, solą i pieprzem. Farszem nadziać miejsca po
usuniętych kościach.
> Golonki polać keczupem, zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w
żaroodpornym
> naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piec w gorącym piekarniku. Pod
koniec
> pieczenia usunąć folię i często polewając wytworzonym sosem
&#8211; dalej piec, aż
> się zarumienią. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą.
>
>
> Golonka z przyprawami
>
> golonka
> liść laurowy
> pieprz
> ziele angielskie
> sól
>
> marynata:
> piwo
> sos sojowy
> mielony kminek
> pieprz
> sól
> miód
> pieprz cayenne
> czosnek
>
> Umyte golonki zalać wodą i wrzucić kilka liści laurowych,
kilkanaście ziaren
> pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i dużą garść soli.
Gotować ok. 2-3
> godz. Miękkie golonki wyjąć z gara, ostudzić. Przygotować
marynatę &#8211; wymieszać
> piwo z sosem sojowym, dużo ilością pieprzu, kminku, łyżką
stołową miodu i
> drobno posiekanym czosnkiem, którego powinno być raczej więcej
niż mniej.
> Golonki naciąć nożem w piękna kratkę i dokładnie natrzeć
marynatą. Golonki
> włożyć do miski, maksymalnie je upychając i zaląć pozostałą
marynatą. Odstawić
> na 2 godziny. Kiedy ślicznie przesiąkną aromatami marynaty,
włożyć je do
> piekarnika (200° i nastawione na grill) i piec ok. 40 minut,
polewając piwem co
> 10 minut. Podawać z chrzanem i chlebem, ewentualnie zasmażaną
kapustą.
>
>
> Golonka na czerwono (po chińsku)
>
> 1 golonka (3/4 kg)
> 2 czubate łyżki bambusa z puszki
> 10 g suszonych prawdziwków
> 50 g twardej części główki sałaty (tzw. głąbik)
> 3 średniej wielkości cebule
> 1 sztuka anyżu gwiaździstego
> 1/2 łyżeczki przyprawy &#8222;jarzynka&#8221;
> 10 ziarenek ziela angielskiego
> 100 g sosu sojowego jasnego
> 1 łyżka siekanej cebuli
> 3/4 szklanki rosołu
> 500 g oleju sojowego
> 1 łyżka mąki ziemniaczanej
> 1 łyżeczka soli
>
> Grzyby namoczyć, bambus pokroić w plasterki, głąbik sparzyć
wrzącą wodą, cebule
> drobno posiekać. Golonkę włożyć do rondla z gorącą wodą i
gotować aż będzie w
> połowie miękka. Golonkę wyjąć z rosołu, schłodzić, usunąć kość,
a mięso natrzeć
> sosem sojowym. Rozgrzać żeliwną patelnię, wlać olej, podgrzać,
włożyć golonkę i
> smażyć, aż nabierze złocistej barwy. Golonkę ułożyć skórką do
spodu w kamiennym
> naczyniu lub głębokim naczyniu żaroodpornym, dodać anyż, cebulę,
resztę sosu
> sojowego, rosół, sól. Naczynie umieścić w dużym garnku z wrzącą
wodą, aby
> golonka dochodziła na parze. Gdy golonka będzie gotowa (musi być
bardzo
> miękka), wyłożyć ją na półmisek, anyż usunąć. Sos spod golonki
zagotować, dodać
> pokrojony głąbik, bambus, grzyby pokrojone w paski, ale tylko
namoczone, lecz
> nie gotowane. Sos zagęścić mąką roztrzepaną z wodą, dodać
&#8222;jarzynkę&#8221;.
> Sosem polać golonkę.
>
>
> Golonka po śląsku
>
> 2 golonki
> 4 cebule
> 4 łyżki smalcu
> 1 szkl. jasnego piwa
> pieprz
> sól
>
> Opalone nad ogniem, oskrobane i umyte golonki mocno natrzeć
solą. W dużym
> rondlu rozgrzać smalec, zrumienić mięso z obu stron, dodać
pokrojoną w
> plasterki cebule, chwile smażyć razem, po czym podlać wodą i
dusić pod
> przykryciem ok. 1 godz., od czasu do czasu skrapiając piwem. Pod
koniec
> duszenia oprószyć mięso pieprzem.
>
>
> Golonka po szeklersku
>
> 2 golonki
> 150 g dobrze posiekanej cebuli
> 80 g smalcu
> 400 g śmietany
> 30 g maki
> 1 ząbek czosnku
> papryka (w proszku)
> kminek
> sól
> pieprz
> koperek
> 1 kg kwaszonej kapusty
>
> Rozgrzać smalec w rondlu, posolić golonki wrzucić do rondla i
smażyć przez
> 0,5 godz. Wyjąć. W tym samym rondlu na tłuszczu zarumienić
cebule z
> czosnkiem, papryka i kminkiem. Podlać woda i podgotować przez
kilka minut.
> Włożyć golonki, zalać wodą, tak aby je przykryła i gotować przez
40 minut.
> Kapustę odcisnąć, włożyć do rondla i dusić aż to wszystko
zmięknie. Wyjąć
> golonki, wymieszać mąkę i śmietanę, dodać do kapusty, posypać
koperkiem i
> dusić przez kilka minut. Pokrajać golonki (na dwa, trzy
kawałki), włożyć
> kapustę na półmiski, na górę położyć golonki.
>
>
> Golonka ze śliwkami
>
> golonka
> 1/2 l piwa
> 1 kg kapusty kiszonej
> kilka śliwek suszonych
> parę suszonych grzybków
> sól
> pieprz
> ziele angielskie
> pieprz ziarnisty czarny
> liście laurowe
>
> Grzybki zaparzyć, po wystudzeniu pokroić na kawałki, wywar
zostawiamy, śliwki
> kroimy na kawałki, jeśli kapusta jest bez marchewki dobrze
byłoby utrzeć dwie
> sztuki, dodać odrobinę
> kminku. Golonkę obsmażyć na ostrym ogniu, wystudzić. Następnie
lasujemy
> (&#8222;uwalniamy z kości&#8221;), zwinąć, spiąć szpikulcami lub
zawinąć nićmi spożywczymi,
> ponownie
> pogrzać tłuszcz na patelni i usmażyć. Po ostrym przesmażeniu
podlać piwem,
> wyjąć mięso, wrzucić grzybki, śliwki i marchew, wlać resztę
piwa, zagotować i
> wyłączyć gaz. Dno brytfanny wyłożyć równą warstwą kapusty, zalać
ją &#8222;sosem&#8221;
> piwnym z patelni, włożyć koszyczek z zielem angielskim, pieprzem
czarnym
> ziarnistym
> oraz liściem laurowym, dodać kminku, ułożyć na tym golonki,
delikatnie
> je posolić i popieprzyć. Przykryć i wstawić do piekarnika (ok.
250°). Co jakiś
> czas dolewać ubytek płynu. Na 30 min. przed końcem pieczenia
dolej tyle wody,
> aby cała została wchłonięta lub wyparowana.
> Golonkę ponakłuwać nożem i gotować przez 1,5 h w piwie (porter
strong). Przez
> ostatnie 0,5 h dodaj cebulę. Potem odlej pół zawartości z cebulą
resztę wsadź
> do piekarnika i piecz tak z godzinę polewając drugą polową sosu
piwnego. Cebulę
> przetrzeć przez sitko &#8211; zrobić z niej sos.
>
>
> Golonka I
>
> 1200 g golonki
> 8 dag tłuszczu
> 15 dag cebuli
> 15 dag marchwi
> 20 dag pietruszki
> 20 dag selera
> 5 dag ketchupu sól
> pieprz
> czosnek
>
> Golonkę oczyścić, opalić, opłukać, pokroić na porcje, umyć,
natrzeć przyprawami
> i pozostawić w lodówce na 24 godz. Następnie obrumienić na
silnie rozgrzanym
> tłuszczu zlać tłuszcz, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod
przykryciem.
> Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć na
pozostałym
> tłuszczu, dodać do golonki pod koniec duszenia razem z
przyprawami. Na kilka
> minut przed końcem gotowania dodać ketchup. Miękką golonkę
wyłożyć na półmisek,
> obłożyć doprawionymi warzywami. Podawać z ziemniakami.
>
>
> Golonka II
>
> Golonkę obsmażyć na ostrym ogniu (na smalcu) do zbrązowienia
skóry. Wystudzić,
> wyciąć kość ze środka, zawijasz (można do środka coś dodać
&#8211; np. polędwiczkę
> wieprzową).
> Obwiązać mocną nicią i smażyć na tym smalcu na małym ogniu
zalewając
> całość piwkiem i wrzucając do tego 2 drobno pokrojone cebule.
Wyjąć mięso
> z brytfanki, na jej dno ułożyć grubą warstwę kapusty kiszonej,
dorzuć dwie
> marchewki utarte albo pokrojone w cienkie talarki. Mieszać,
zalać bulionikiem,
> wrzucić do tego parę grzybków i śliwek suszonych, ułożyć na tym
golonki,
> przykryć i piec w piekarniku do miękkości &#8211; od czasu do
czasu uzupełniając
> odparowany bulion.
>
>
> Golonka III
>
> Golonkę oczyścić, zalać w dużym garnku wodą, dodać 1 marchewkę,
1 pietruszkę, 1
> kostkę rosołowa, 3 łyżki wegety, 1 liść laurowy, 3 ziela
angielskie, 1 cebulę &#8211;
> gotować ok. 2-2,5 godz. aż mięso będzie miękkie. Wyjąć golonkę i
przełożyć do
> brytfanki. Położyć na niej plasterek masła i piec 1 godz. co
jakiś czas (ok. 15
> min.) polewając dość obficie
> piwem. Podawać z pieczonymi ziemniakami i jakąś surówką.
>
>
> Golonka IV
>
> Golonkę (2-2,5 kg) umyć, opalić, oskrobać i natrzeć solą,
majerankiem,
> czosnkiem, pieprzem czarnym, ziołowym i szczyptą kayenne. Dodać
saletry i
> odstawić na 2-3 dni w zimne miejsce. Po tym
&#8222;leżakowaniu&#8221; przekładamy mięso do
> garnka z marchwią, selerem, porami, przypalaną cebulą,
czosnkiem, liśćmi
> laurowymi i zielem angielskim &#8211; dopasujcie tak wielkość
garnka żeby wszystko
> było ciasno ułożone, chodzi oto żeby golonkę gotować w jak
najmniejszej ilości
> wody). Gotujemy do miękkości. Przekładamy golonę do rozgrzanej
brytfanny
> zapiekamy około 30 min. w piekarniku (180-200 C). Podajemy z
zasmażaną kapustą
> i boczkiem.
>
>
> Golonka V
>
> Golonki opalić, oskrobać, umyć, natrzeć solą, pieprzem i
tymiankiem. Zrumienić
> ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć z
patelni do rondla,
> a na pozostałym tłuszczu zrumienić pokrojoną w plasterki cebulę.
Dodać cebulę
> do golonek, wlać piwo, pół szklanki wody i dusić pod przykryciem
na małym ogniu
> 1,5-2 godz.
>
Niektóre się powtarzają
--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Reklama w radio
Ciasta mojej mamy:-)
przepraszam, ale...
[pilne] przepis na sok z żurawiny
Królik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »