| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-03 09:58:36
Temat: GRUSZKI MARYNOWANE...Gruszki sortuje się pod względem wielkości i gatunku. Muszą to być owoce o
dobrek konsystencji i nieprzejrzałe. Trzeba wymyć, pokroić na ćwiartki lub
ósemki wzdłuż osi owocu i jeżeli skóry mają twarde - obrać bardzo ostrym
nożem, aby nie uszkodzić ksztaltu, usunąć nasiona. Po obraniu każdego
kawałka włożyć go do zimnej wody. Blanszuje się je w zakwaszonej kwasem
cytrynowym lub z dodatkiem kamienia winnego (1-2g na 1 litr) wodzie o temp.
85°C przez 3-4 min lub we wrzątku przez 1-2 min. Czas zalezy od wielkości
kawałków i od ich dojrzałości. Natychmiast schłodzić w zimnej wodzie.
Do 1 litrowego słoika wkładamy 0, 5g kory cynamonu, 4 ziarna goździków,
4 ziela angielskiego, opcja - kawałek imbiru do smaku), układamy kawałki
gruszek i zalewamy gorąca marynatą.
Przykład proporcji na 5 słoików 1-litrowych:
woda - około 1,5 litra
cukier - 50-60 dag
ocet 10% - 6-7,5 dag
Pasteryzacja:
Do kotła wlewamy ciepłą wodę 50°C wkładamy słoiki i pasteryzujemy w 100°C
przez:
0,5 litra - 10 min
1 litr - 15 min
3 litry - 25 min
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-03 17:50:19
Temat: Re: GRUSZKI MARYNOWANE...Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ede91c$kgq$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Gruszki sortuje się
[...]
A do czego się serwuje takie gruszki?
Iwona (grusze mi obrodziły :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-03 18:03:47
Temat: Re: GRUSZKI MARYNOWANE...
"Marchewka" <M...@b...pl> wrote in message
news:edf4br$vbv$1@news.onet.pl...
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:ede91c$kgq$1@atlantis.news.tpi.pl...
>> Gruszki sortuje się
> [...]
>
> A do czego się serwuje takie gruszki?
> Iwona (grusze mi obrodziły :-))
Do dzioba - zakusoczne (zakąskowe)...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |