Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: Marek <b...@e...com>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Gdzie kupić formę do wypiekania chleba?
Date: Wed, 26 Jan 2011 22:12:30 +0100
Organization: Dzial Sieciowy ICM, Uniwersytet Warszawski
Lines: 25
Message-ID: <n...@4...net>
NNTP-Posting-Host: 87-206-19-185.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.net.icm.edu.pl 1296076369 11524 87.206.19.185 (26 Jan 2011 21:12:49
GMT)
X-Complaints-To: u...@n...net.icm.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 26 Jan 2011 21:12:49 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.41pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:62142
Ukryj nagłówki
Witam,
Pozornie banalny problem a jednak trudno go rozwiązać. Szukam formy, którą
mógłbym zastosować do wypieków chleba żytniego pełnoziarnistego (czyli nie
pozwalającego się formować ponoć - nie ryzykowałem więc nigdy) o wadze
1-1.5kg. Trenowałem wypieki na standardowych formach i już wiem czego nie
chcę. Z pewnością nie chcę form z giętej blachy gdyż jeśli ciasto dostanie
się w zakamarki to chleba nie wyciągnę. Wykładania papierem formy też nie
chcę. Kontrolnie kupiłem formę taką jak tu:
http://allegro.pl/forma-do-pieczenia-pasztet-blacha-
piaskowe-9529-i1415323093.html
i okazała się rewelacyjna jednakże zbyt niska. Tak więc forma powinna być z
tłoczonej blachy i bez żadnych miśków, kwiatków i innych frezów itp. Gdyby
ta forma miała 10cm głębokości to idealnie spełniłaby moje oczekiwania.
Naczynia gliniane takie jak tu:
http://allegro.pl/garnek-rzymski-do-pieczenia-chleba
-podluzny-i1418466912.html
są drogie, tłukliwe, zajmują dużo miejsca i sceptycznie do nich podchodzę.
Ponoć skórka chleba wypieczonego w nich jest chrupiąca itp. Szczerze mówiąc
ze zwykłej blachy też... o ile nie zostawimy w niej chleba do ostygnięcia -
wtedy katastrofa gwarantowana.
Czy macie jakieś sugestie gdzie można coś fajnego kupić do powyższego celu?
|