« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-12-04 00:43:28
Temat: Gorzka cukiniaWitam
No właśnie przytrafiła mi się gorzka cukinia :(
Kiedyś gdzieś znalazłam, że trzeba w takim przypadku przed gotowaniem
pokroić w plastry, zasolić odstawić na kilknanaście minut, aż sok puści,
opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tak też uczyniłam. Niestety to nie
pomogło. Stąd moje pytanie : czy to wogóle blef z tym soleniem, czy coś źle
zrobiłam? ewentualnie co robić z cukinią jak gorzka się trafi?
pozdrawiam
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-12-04 07:06:55
Temat: Re: Gorzka cukiniaDnia Mon, 4 Dec 2006 01:43:28 +0100, Waćpanna lub waćpan Dorota, w
wiadomości <news:ekvr5k$p9u$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
> No właśnie przytrafiła mi się gorzka cukinia :(
> Kiedyś gdzieś znalazłam, że trzeba w takim przypadku przed gotowaniem
> pokroić w plastry, zasolić odstawić na kilknanaście minut, aż sok puści,
> opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tak też uczyniłam. Niestety to nie
> pomogło. Stąd moje pytanie : czy to wogóle blef z tym soleniem, czy coś źle
> zrobiłam? ewentualnie co robić z cukinią jak gorzka się trafi?
To solenie to do bakłażanów się stosuje. Cukinia nie powinna być gorzka.
Może stara?
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Nie przejmuj się maleńka, poniosą Cię... na rękach!
W objęciach ich możesz czuć się wielka, wielka..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-12-04 07:44:00
Temat: Re: Gorzka cukinia
"Tatiana" <y...@g...pl> wrote in message
news:aeafpd42hpgb.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Mon, 4 Dec 2006 01:43:28 +0100, Waćpanna lub waćpan Dorota, w
> wiadomości <news:ekvr5k$p9u$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co następuje:
>
>> No właśnie przytrafiła mi się gorzka cukinia :(
>> Kiedyś gdzieś znalazłam, że trzeba w takim przypadku przed gotowaniem
>> pokroić w plastry, zasolić odstawić na kilknanaście minut, aż sok puści,
>> opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tak też uczyniłam. Niestety to
>> nie
>> pomogło. Stąd moje pytanie : czy to wogóle blef z tym soleniem, czy coś
>> źle
>> zrobiłam? ewentualnie co robić z cukinią jak gorzka się trafi?
>
> To solenie to do bakłażanów się stosuje. Cukinia nie powinna być gorzka.
> Może stara?
> --
> Pozdrawiam, Ti`Ana
> "Nie przejmuj się maleńka, poniosą Cię... na rękach!
> W objęciach ich możesz czuć się wielka, wielka..."
Może być porażona przez grzyby, albo przenawożona była magnezowym nawozem...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-12-04 08:47:16
Temat: Re: Gorzka cukinia
Użytkownik "Dorota" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:ekvr5k$p9u$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam
> No właśnie przytrafiła mi się gorzka cukinia :(
> Kiedyś gdzieś znalazłam, że trzeba w takim przypadku przed gotowaniem
> pokroić w plastry, zasolić odstawić na kilknanaście minut, aż sok puści,
> opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Tak też uczyniłam. Niestety to
> nie pomogło. Stąd moje pytanie : czy to wogóle blef z tym soleniem, czy
> coś źle zrobiłam? ewentualnie co robić z cukinią jak gorzka się trafi?
>
> pozdrawiam
> Dorota
>Soli się bakłażany i to nie wszystkie gatunki, a cukinia poprostu stara (
>to znaczy taka, która za długo leżała po zerwaniu w nieodpowiednich
>warunkach), znam to z autopsji. Jedyne co możesz z nią zrobić to
>wyrzucić.
Pozdrawiam. D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |