« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-30 09:07:46
Temat: Gotowanie w mikrofalowceWitam Wszystkich!
Potrzebuje rady, od pewnego czasu uzywam "mikrofalowki" i jak "staremu
kawalerowi", bardzo mi to odpowiada. Moje pytanie jest nastepujace- jak
szybko, prosto i bezbolesnie ugotowac w takiej kuchence: ryz, kasze gryczana
itp.?
Gotujac tradycyjnie (w wodzie) zazwyczaj zapominam i przypominam sobie
dopiero jak braknie wody..... . A wtedy $%^&^&^%!!!!
:-)
Pozdrawiam
Janusz
a...@p...onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-30 10:06:47
Temat: Re: Gotowanie w mikrofalowce
Użytkownik Janusz <a...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a0ml8f$88j$...@n...tpi.pl...
> Witam Wszystkich!
>
> Potrzebuje rady, od pewnego czasu uzywam "mikrofalowki" i jak "staremu
> kawalerowi", bardzo mi to odpowiada. Moje pytanie jest nastepujace- jak
> szybko, prosto i bezbolesnie ugotowac w takiej kuchence: ryz, kasze
gryczana
> itp.?
> Gotujac tradycyjnie (w wodzie) zazwyczaj zapominam i przypominam sobie
> dopiero jak braknie wody..... . A wtedy $%^&^&^%!!!!
> :-)
Ryż:
Ryż płuczesz, wsypujesz do żarodpornego naczynia z pokrywką (albo
przystosowanego do mikrofali), wlewasz 2 i pół raza więcej wody niż ryżu,
solisz i wstawiasz na około 20 minut do mikrofali. Wyciągasz, sprawdzasz czy
sypki i pałaszujesz.
Można wlać rosołek z kostki zamiast wody, bardzo dobre.
Ale pewnie Ci Joasia Duszczyńska podpowie więcej, bo ona właśnie odkrywa
sekrety kuchenki mikrofalowej.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-30 12:02:07
Temat: Re: Gotowanie w mikrofalowce
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a0mp5m$9d4$1@news.tpi.pl...
> Ryż:
> Ryż płuczesz, wsypujesz do żarodpornego naczynia z pokrywką (albo
> przystosowanego do mikrofali), wlewasz 2 i pół raza więcej wody niż ryżu,
> solisz i wstawiasz na około 20 minut do mikrofali. Wyciągasz, sprawdzasz
czy
> sypki i pałaszujesz.
> Można wlać rosołek z kostki zamiast wody, bardzo dobre.
> Ale pewnie Ci Joasia Duszczyńska podpowie więcej, bo ona właśnie odkrywa
> sekrety kuchenki mikrofalowej.
>
> Wkn
>
to po co mikrofalowka jak normalnie gotuje sie ok. 20 min?
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-30 12:15:10
Temat: Re: Gotowanie w mikrofalowce
--
Użytkownik "MechaGodzilla" <m...@n...pl.NOSPAM> napisał w wiadomości
news:a0mvoh$59v$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:a0mp5m$9d4$1@news.tpi.pl...
> > Ryż:
> > Ryż płuczesz, wsypujesz do żarodpornego naczynia z pokrywką (albo
> > przystosowanego do mikrofali), wlewasz 2 i pół raza więcej wody niż
ryżu,
> > solisz i wstawiasz na około 20 minut do mikrofali. Wyciągasz, sprawdzasz
> czy
> > sypki i pałaszujesz.
> > Można wlać rosołek z kostki zamiast wody, bardzo dobre.
> > Ale pewnie Ci Joasia Duszczyńska podpowie więcej, bo ona właśnie odkrywa
> > sekrety kuchenki mikrofalowej.
> >
> > Wkn
> >
> to po co mikrofalowka jak normalnie gotuje sie ok. 20 min?
>
> Mechcia
>
> Ja wogole nie korzystam z mikrofali (posiadajac ja) , gdyz zauwazylem, ze
potrawy z niej maja slabsze wlory smkaowe i brak takiego podstawowego
zapachu.
by Tomshon
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-30 12:23:09
Temat: Re: Gotowanie w mikrofalowce
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a0mp5m$9d4$1@news.tpi.pl...
>
>
> Ryż:
> Ryż płuczesz, wsypujesz do żarodpornego naczynia z pokrywką (albo
> przystosowanego do mikrofali), wlewasz 2 i pół raza więcej wody niż ryżu,
> solisz i wstawiasz na około 20 minut do mikrofali. Wyciągasz, sprawdzasz
czy
> sypki i pałaszujesz.
> Można wlać rosołek z kostki zamiast wody, bardzo dobre.
> Ale pewnie Ci Joasia Duszczyńska podpowie więcej, bo ona właśnie odkrywa
> sekrety kuchenki mikrofalowej.
Poczułam się wywołana do odpowiedzi...
I doświadczenie mi mówi, ze najlepszy ryż jest jak się go zagotuje z wodą w
takiej proporcji j.w. i wstawi do piekarnika w 100-120 stopni na 20 minut...
Z mikrofali robiłam, ale efekt średni... - niby jadalne i sypkie, ale to nie
to... Przepis jak gotować wzięłam z instrukcji obsługi... Panasonic dodaje
książkę kucharską i to co tam jest w zasadzie działa...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-30 13:13:00
Temat: Re: Gotowanie w mikrofalowce
Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:a0n0um$f30$...@n...onet.pl...
>
> Poczułam się wywołana do odpowiedzi...
> I doświadczenie mi mówi, ze najlepszy ryż jest jak się go zagotuje z wodą
w
> takiej proporcji j.w. i wstawi do piekarnika w 100-120 stopni na 20
minut...
> Z mikrofali robiłam, ale efekt średni... - niby jadalne i sypkie, ale to
nie
> to...
Bo prawda jest taka, że z mikrofalówki można zrobić wszystko, nawet mięsa i
ciasta, ale z piekarnika albo z garnka będzie lepsze.
Ja uwielbiam mikrofalę, bo ładnie podgrzewa zupy na talerzu.
Wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-30 13:20:09
Temat: Re: Gotowanie w mikrofalowce>
>> >
>> to po co mikrofalowka jak normalnie gotuje sie ok. 20 min?
>>
>> Mechcia
>Bo nie musisz pilnowac. Wstawiasz i zapominasz.
a ja nie pilnuje i na gazie.
Ryz zalewam goracym rosolem (proporcje 1 : 2), dodaje przyprawy - na ogol
duuuuuzo cury, jakies ziolka. Przkrywam i za 20 min gotowe - odkrywam i jem....
Wczesnniej czasami najpierw dusze cebulke o pora, dodaje ryz, podduszam i
dopiero zalewam.
Wiec i bez mikrofali nie trzeba pilnowac.
Monisiatko
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
----- od 28.08 - nowa, lepsza wersja -----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-30 14:21:44
Temat: Re: Gotowanie w mikrofalowce
> >
> to po co mikrofalowka jak normalnie gotuje sie ok. 20 min?
>
> Mechcia
Bo nie musisz pilnowac. Wstawiasz i zapominasz. Ja gotuje troszke inaczej -
zalewam ryz wrzatkiem w proporcjach 1 czesc ryzu na dwie czesci wody, nie
sole bo nie lubie. Nastawiam na 8-10 minut na medium-low, a potem nie
wyjmuje od razu, tylko pozwalam mu spokojnie dojsc przez jakies 15 minut. To
bialy ryz, brazowy gotuje sie dluzej. Bardzo latwo w mikrofalce przegrzac i
rozgotowac jak sie niestety przekonalam (nie tylko ryz).
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-30 15:00:41
Temat: Re: Gotowanie w mikrofalowce
Użytkownik "Monisiatko" <M...@c...pl> napisał w wiadomości
news:01123014200943@polnews.pl...
> a ja nie pilnuje i na gazie.
> Ryz zalewam goracym rosolem (proporcje 1 : 2), dodaje przyprawy - na ogol
> duuuuuzo cury, jakies ziolka. Przkrywam i za 20 min gotowe - odkrywam i
jem....
>
> Wczesnniej czasami najpierw dusze cebulke o pora, dodaje ryz, podduszam i
> dopiero zalewam.
>
> Wiec i bez mikrofali nie trzeba pilnowac.
>
> Monisiatko
popieram
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-30 15:01:34
Temat: Re: Gotowanie w mikrofalowce
Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:a0n43f$bbe$1@news.tpi.pl...
> Bo prawda jest taka, że z mikrofalówki można zrobić wszystko, nawet mięsa
i
> ciasta, ale z piekarnika albo z garnka będzie lepsze.
> Ja uwielbiam mikrofalę, bo ładnie podgrzewa zupy na talerzu.
>
> Wkn
>
a ja mikrofalowke najczesciej uzywam do podgrzewania samych talerzy
Mechcia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |