« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-30 12:35:04
Temat: Zeberka z jablkamiostatnio natrafilam gdzies w sieci niestety niepamietam juz gdzie
na zeberka z jablkami - zrobilam i okazalo sie to przepyszne
polecam i zycze smacznego
Zeberka z jablkami
1 kg zeberek
2-3 lyzki smalcu
4 antonowki
sol, pieprz i cynamon do smaku
Umyte i osuszone zeberka lekko zbijamy tluczkiem, doprawiamy sola i pieprzem
i obustronnie obsmażamy na rumiano na tłuszczu. Jablka obieramy, kroimy na
grube plasterki (ok. 6-7 mm) wyjmując pestki i gniazda nasienne. Plastry
jablek ukladamy na dnie wysmarowanego smalcem naczynia zaroodpornego,
posypujemy leciutko cynamonem, a na wierzch ukladamy zrumienione zeberka.
Polewamy tluszczem ze smazenia zmieszanym z odrobiną wody i pieczemy w
srednio nagrzanym piekarniku do miekkosci. Podajemy ulozone na polmisku i
przybrane jablkami z pieczenia z dodatkiem obsmazonych lub pieczonych
ziemniakow.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |