Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Grillowanie na desce?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Grillowanie na desce?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-08-20 20:12:27

Temat: Grillowanie na desce?
Od: Zbigniew Pieciul <m...@z...com> szukaj wiadomości tego autora

Poszukuje wszelkich informacji dot. kupna jak rowniez Waszych
doswiadczen w grillowaniu (a scislej barbecue'owaniu) ryby na cedrowej
(lub innej) desce.

Moje proby sa dosc ograniczone, ale bardzo pociagajace: dostalem taka
deske w prezencie i pierwszy raz wyszlo doskonale, ale pozniej szczescie
bylo zmienne.

Pare pytan pomocniczych:

1. czy ktos widzial w Polsce, wie gdzie mozna kupic deske cedrowa
rozmiarow mniej wiecej 20 x 30 cm?

2. czy ktos z Was probowal piec filety ryby na takiej desce na grillu?

3. najlepiej robic to na grillu z zamykana pokrywa -- jak sadzicie, jak
popularne sa u nas takie urzadzenia (obawiam sie, ze jest ich znikoma
ilosc...)

4. Czy ktos robil podobne doswiadczenia z deska wisniowa lub z drewnem
jabloni?

5. Czy ktos probowal podobnej procedury w piekarniku? (tez powinno
wyjsc!!!!)



Generalnie idea jest nastepujaca: deske taka (oczywiscie nigdy nie
malowana ani nie traktowana zadnymi chemiami konserwujacymi itd !!!)
nalezy namoczyc w wodzie dobrych kilka godzin, im dluzej, tym lepiej. Po
wyjeciu z wody, gdy juz mamy przygotowany grill (ale nie na max, tylko
srednio goracy), deske przecieramy oliwa, kladziemy nan filet ryby,
idealnie -- lososia, przyprawiony wg upodobania, kladziemy to-to na
ruszt i zamykamy pokrywe. Sztuka polega na tym, zeby nie za czesto
zagladac do srodka, by pozwolic rybie sie ladnie upiec w oparach
przypalanego od spodu aromatycznego drewna. Deska -- namoczona - nie
powinna sie wszak zajac ogniem, tylko troszke kopcic.

Mozna rybe podac na stol wprost na tej desce (jakas podkladka sie
przyda) lub zsunac ja na polmisek.

Po uzyciu deske nalezy umyc w cieplej wodzie z minimalnym dodatkiem
detergentu, a dla pewnosci ze nie ma na niej bakterii - przed nastepnym
uzyciem, na pare minut wlozyc do mocno rozgrzanego piekarnika. Powinna
wystarczyc na wiele (kielkanascie?) razy...


Czekam na deskowe wiadomosci -- smacznego!

Zbyszek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepis na dzien dzisiejszy / ryba w smietanie
Wiśnie z nalewki
kandyzowana jarzębina
bigos ze swiezej kapusty?
Podpalanie na ekranie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »