Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!agh.edu.
pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Grupa gotuje rosol - dluuugi mix
Date: Mon, 15 Jul 2002 15:23:01 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 151
Message-ID: <aguiau$9cf$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <agu8m8$83c$1@flis.man.torun.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.riviera.pw.edu.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1026739358 9615 194.29.137.67 (15 Jul 2002 13:22:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 15 Jul 2002 13:22:38 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:116516
Ukryj nagłówki
> A jak u Was???
> Magda
Dwa miesiace temu byla taka dyskusja na temat rosolu:
---------------------------
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Sent: Thursday, May 16, 2002 6:29 PM
Subject: glupie pytanie : jak sie robi rosół
*************************
minimum 1-1,5 h (ptaka szybciej)
można dodać: listek laurowy (1-2 szt), ziele angielskie (kilka kulek),
pieprz ziarnisty i oczywiście sól
ja dodaję jeszcze - metodą Makłowicza - opieczoną cebulę w całości
sadyl
******************************
No coz, wypadaloby dodac do tego wszystkiego najwazniejsza przy rosole
rzecz -
gotowac bez przykrycia i na bardzo malym ogniu, inaczej zmetnieje i
zrobi
sie metny klej, a nie rosol.
BK
********************************
Wierzę, bo już moja babcia tak robiła :)) i jeszcze miała jeden
zwyczaj, do
rosołu dodawała w ramach włoszczyzny włoską kapustę :)) wcześniej
obgotowaną
żeby straciła goryczkę i jednego suszonego grzybka - dla koloru.
Mięso musiało być wołowo drobiowe, wmniej więcej równych
proporcjach....
tylko nie pamiętam już, czy to mieso dawało się do zimnej wody czy do
już
się gotującej - a to chyba też ważne było...
Pozdrawiam, Aga
****************************
Do zimnej i nie dolewać nic więcej po drodze, wody ma być tyle ile
pozostanie z niej rosołu. Bo inaczej straci klarowność.
Pozdr. Jerzy Nowak
***********************
A co do cebuli w rosole, zamiast opiekać spróbujcie kiedyś wcisnąć w
surową
trzy goździki i tak gotować. Powiem tylko, że moja Teściowa, która
jest
kulinarną ultrakonserwatystką, spróbowała za moją długą namową i
teraz nie
gotuje inaczej. A gotuje od dawna, tradycyjnie i raczej smacznie.
bartq (z Warszawy)
**************************
Mozna dodac jeszcze malego buraka obranego lub polowe wiekszego ale po
ugotowaniu rosolu koniecznie go wylowic. Rosol jest wtedy bardzo
klarowny.
WW
************************
Znacznie podnosi smak i aromat rosolu duza ilosc pora.
Nie wiem czy wiecie, ale rosol znakomicie wychodzi w szybkowarze, a
marchewka zachowuje swoja barwe [inne kolorowe jarzyny tez [poza
porem].
No i oczywiscie, do tak pracowicie przygotowanego rosolu nie pasuje
nic
innego jak domowy makaron; kazdy gotowy zepsuje nam rosol.
Szkoda, ze tak goraco, bo tez bym zrobila.
barbara
******************************
Tak, opieczona cebula niewątpliwie smak podnosi. Ja jednak kroję ją w
drobną kostkę, podobnie jak pietruszkę, kawałek selera i pora. Wtedy
mam
pewność, że również i warzywa zjedzą :-)
No i natka zielonej pietruszki to jest to -- w zimie może być z
zamrażalnika...
Grzesiek
**************************
Witam
Najlepszy jest ze skrzydla kruka /jak ja zawsze mowie na skrzydlo
indyka/
plus pol kilo wolowinki z koscia. Do zimnej wody, 5 ziarek pieprzu 2
lyzeczki soli ok 4 l wody. Duzo dobrego rosolu. W zwyklym garnku
musisz
zebrac tzw. szumowiny. Wrzucasz warzywa 1 cebule. 20 min przed koncem
gotowania mozesz dorzucic listek laurowy. W miedzyczasie bierzesz duzy
widelec i noz, wylawiasz widelcem wolowinke,odkrawasz nozem i
sprawdzasz
organoleptycznie czy o to Ci chodzilo..Efekt koncowy jest najlepszy
jak
wysypiesz na stolnice pol kilo maki, rozbijesz dwa jaja, szczypta
soli,
walek do ciasta i zrobisz prawdziwy makaron.
Pozdrowienia od entuzjasty rosolu.
maf
********************************
===================================
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Sent: Saturday, May 18, 2002 12:04 PM
Subject: O rosole słów kilka...
*********************************
Było niedawno o tym, jak się robi rosół. Po przeczytaniu tych postów
postanowiłem podzielić się z Wami sposobem na przyrządzenie zacnego,
przedwojennego rosołu, jaki sporządzała moja śp. Babcia Szopowa.
Babcia już od pierwszej wojny światowej pracowała jako kucharka w
bogatych,
pańskich domach, a rosół był obowiązkową, uroczystą zupą podawaną w
każdą
niedzielę i przy specjalnych okazjach. Ostatni raz taki rosół jadłem
przeszło 40 lat temu. A teraz do dzieła. Najpierw mięso: Z góry
zaznaczam,
że mięso z tak przygotowanego rosołu nadaje się potem najwyżej dla
psa.
Najsmaczniejszy, najbardziej esencjonalny rosół wychodzi z mięsa
starszych
wołów, mięso z kością, szponder, antrykot,pręga, dobry rosół wychodzi
również z serc. Dobrze jest dodać porąbanych kości szpikowych. Można
dodać
kurę, ale nie kurczaka. Kura powinna być gospodarska, nie fermowa,
taka
która już znosiła jajka. Bierze się na osobę 150 g mięsa i 2 szklanki
zimnej
wody. Gotujemy od 3 do 6 godzin na bardzo małym ogniu, pod
przykryciem,
zbierając gromadzące się na powierzchni szumowiny. Od razu dodajemy
sól,
która pomaga w ekstrahowaniu z mięsa związków smakowych. Dodajemy
również:
listki bobkowe, pieprz czarny, ziele angielskie. Z warzyw; marchew,
korzeń
pietruszki, korzeń selera, kapustę, por. Cebulę przypiekamy na blasze,
lub
nad płomieniem aż zrobi się czarna, wciskamy w nią jednego goździka i
dodajemy do rosołu, po ugotowaniu wyrzucamy. Gotowy rosół wlewamy do
wazy
przez sitko, dodajemy posiekany zielony koperek i zieloną pietruszkę.
Podajemy z domowym makaronem. Smacznego.
ps. moja Babcia nie wiedziała, że tak przygotowany rosół, z powodu
dużej
zawartości związków purynowych nie jest zbyt zdrowy. Ale podobno
wszystko co
smaczne to niezdrowe.
Pozdrawiam :-))
Sławomir J. Marusiński (Kamas )
*********************************
Bozenka z Wilna ;o)
Warszawa - Wilno
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
|