| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-10-18 20:01:36
Temat: GrzybyCzy znacie jakiś przepis na potrawę z grzybów - maślaków lub opieńków.
Pozdrawiam
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-10-18 20:42:54
Temat: Re: Grzyby
Użytkownik "Dorcia" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aoppap$d5b$1@serwer.infinity.net.pl...
> Czy znacie jakiś przepis na potrawę z grzybów - maślaków lub opieńków.
Maślaki najlepsze są duszone na masełku, a z opieniek to się pierogi robi.
Do farszu po prostu gotujesz grzyby (bez korzonków - są niejadalne),
odcedzasz, mielisz przez maszynkę; zesmażasz na jakimś tłuszczy (masło lub
olej) posiekaną cebulkę, dokładasz grzyby solisz, pieprzysz i masz pyszny
farsz.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-10-19 17:09:03
Temat: Re: Grzyby
Użytkownik "Dorcia" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aoppap$d5b$1@serwer.infinity.net.pl...
> Czy znacie jakiś przepis na potrawę z grzybów - maślaków lub opieńków.
> Pozdrawiam
> Dorota
>
>
Czesc ;-)
Ja tez mam na imie Dorota i jestem nowa na tej grupie;-) Dlugo sie jej
przygladalam i czesto korzystalam z przepisow tu zamieszczonych. A teraz mam
okazje przedstawic swoj przepis na zupe grzybowa. Polecam - jest dobra.
Nie wiem jak wychodzi z maslaków, ale chyba bym ich nie polecala natomiast
fantastycznie nadaja sie podgrzybki i borowiki - opienki chyba tez.
No wiec tak:
1 kg grzybów
2 pory ( białe czesci ) albo cebula
30- 40 dag boczku
tymianek
biale wino ( polwytrawne, wytrawne)
smietana albo mleko
sol pieprz.
Grzyby trzeba oczyscic i pokroic kapelusze w plastry ( jesli grzyby sa male
to mozesz ciac wszystko - bez wycinania ogonków)
Na patelni podsmazasz na ostrym ogniu boczek , tak zeby sie zarumienil i do
tego dodajesz pokrojone w krazki pory lub cebule.
Nastepnie do tego wszystkiego dodajesz pokrojone grzyby i mocno je
podsmazasz tak zeby byly kruche, a nie maziste . Troche to trwa -
powiedzialabym nawet ze dlugo. Oczywiscie wszystko solisz ( a duzo solic
trzeba ) i pieprzysz oraz dodajesz lyzeczke tymianku.
Nastepnie zagotowujesz bulion ( sama robisz albo z kostki rosolowej ) i
cala zawartosc z patelni wrzucasz do garnka. Zagotowujesz i tak przez
chwilke, po czym dodajesz 1/2 lub 3/4 szklanki bilego wina i niech to sie
pogotuje. Wino nadaje dobrego smaku - lekko kwasnego.
Na koncu zabielasz smietanka lub mlekiem.
Mozna podac z grzankami.
Ja zrobilam ta zupke tydzien temu i wyszla rewelacyjne. Starczylo dla 6
osob;-)
Pozdrawiam
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |