Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!not-for-mail
From: "Dorota" <p...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Grzyby
Date: Sat, 19 Oct 2002 19:09:03 +0200
Organization: Politechnika Wroclawska
Lines: 46
Message-ID: <aos3bf$ktm$1@panorama.wcss.wroc.pl>
References: <aoppap$d5b$1@serwer.infinity.net.pl>
NNTP-Posting-Host: ip69.t2.ds.pwr.wroc.pl
X-Trace: panorama.wcss.wroc.pl 1035047087 21430 156.17.224.69 (19 Oct 2002 17:04:47
GMT)
X-Complaints-To: a...@n...pwr.wroc.pl
NNTP-Posting-Date: 19 Oct 2002 17:04:47 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:130643
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dorcia" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:aoppap$d5b$1@serwer.infinity.net.pl...
> Czy znacie jakiś przepis na potrawę z grzybów - maślaków lub opieńków.
> Pozdrawiam
> Dorota
>
>
Czesc ;-)
Ja tez mam na imie Dorota i jestem nowa na tej grupie;-) Dlugo sie jej
przygladalam i czesto korzystalam z przepisow tu zamieszczonych. A teraz mam
okazje przedstawic swoj przepis na zupe grzybowa. Polecam - jest dobra.
Nie wiem jak wychodzi z maslaków, ale chyba bym ich nie polecala natomiast
fantastycznie nadaja sie podgrzybki i borowiki - opienki chyba tez.
No wiec tak:
1 kg grzybów
2 pory ( białe czesci ) albo cebula
30- 40 dag boczku
tymianek
biale wino ( polwytrawne, wytrawne)
smietana albo mleko
sol pieprz.
Grzyby trzeba oczyscic i pokroic kapelusze w plastry ( jesli grzyby sa male
to mozesz ciac wszystko - bez wycinania ogonków)
Na patelni podsmazasz na ostrym ogniu boczek , tak zeby sie zarumienil i do
tego dodajesz pokrojone w krazki pory lub cebule.
Nastepnie do tego wszystkiego dodajesz pokrojone grzyby i mocno je
podsmazasz tak zeby byly kruche, a nie maziste . Troche to trwa -
powiedzialabym nawet ze dlugo. Oczywiscie wszystko solisz ( a duzo solic
trzeba ) i pieprzysz oraz dodajesz lyzeczke tymianku.
Nastepnie zagotowujesz bulion ( sama robisz albo z kostki rosolowej ) i
cala zawartosc z patelni wrzucasz do garnka. Zagotowujesz i tak przez
chwilke, po czym dodajesz 1/2 lub 3/4 szklanki bilego wina i niech to sie
pogotuje. Wino nadaje dobrego smaku - lekko kwasnego.
Na koncu zabielasz smietanka lub mlekiem.
Mozna podac z grzankami.
Ja zrobilam ta zupke tydzien temu i wyszla rewelacyjne. Starczylo dla 6
osob;-)
Pozdrawiam
Dorota
|