| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-09-14 20:28:53
Temat: Gulasz z grzybówZrumienić ok. 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę. Dodać 4
posiekane cebule i pokrojoną w kostkę jedną zieloną paprykę. Smażyć 2
minuty. Dodać 1 kg świeżych grzybów leśnych pokrojonych na duże kawałki oraz
rozdrobnione pomidory z puszki. Dusić 2 minuty. Przyprawić 3 łyżeczkami
słodkej papryki, solą, pieprzem, łyżeczką tymianku. Wmieszać duży kubek
śmietany. Zagęścić sosem pieczeniowym instant.
Dobre.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-09-14 20:59:43
Temat: Re: Gulasz z grzybów** czeremcha wrote:
> Zrumienić ok. 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę. Dodać 4
> posiekane cebule i pokrojoną w kostkę jedną zieloną paprykę. Smażyć 2
> minuty. Dodać 1 kg świeżych grzybów leśnych pokrojonych na duże
> kawałki oraz rozdrobnione pomidory z puszki. Dusić 2 minuty.
> Przyprawić 3 łyżeczkami słodkej papryki, solą, pieprzem, łyżeczką
> tymianku. Wmieszać duży kubek śmietany. Zagęścić sosem pieczeniowym
> instant.
> Dobre.
Mhrr... ale:
- jakich grzybów?
- 5 min. czy to aby nie za krótko? będą chrupiące (te grzyby) ale chyba
nie puszczą odpowiedniego aromatu jeszcze...
- grzyby należałoby oczywiście sparzyć przed.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-09-15 07:16:51
Temat: Re: Gulasz z grzybówKonrad Kosmowski <k...@k...net> napisał(a):
Odpowiadam uprzejmie :-)
> - jakich grzybów?
mieszanych, z przewagą "rurkowych"
> - 5 min. czy to aby nie za krótko? będą chrupiące (te grzyby) ale chyba
> nie puszczą odpowiedniego aromatu jeszcze...
udało się i było dobre, więc chyba wystarczyło
> - grzyby należałoby oczywiście sparzyć przed.
Nigdy nie parzę grzybów przed smażeniem czy duszeniem. Prosto na patelnię z
tłuszczem.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-09-15 10:20:39
Temat: Re: Gulasz z grzybówczeremcha schrieb:
> Konrad Kosmowski <k...@k...net> napisał(a):
>
> Odpowiadam uprzejmie :-)
>
>> - jakich grzybów?
>
> mieszanych, z przewagą "rurkowych"
>
>> - 5 min. czy to aby nie za krótko? będą chrupiące (te grzyby) ale chyba
>> nie puszczą odpowiedniego aromatu jeszcze...
>
> udało się i było dobre, więc chyba wystarczyło
>
>> - grzyby należałoby oczywiście sparzyć przed.
>
> Nigdy nie parzę grzybów przed smażeniem czy duszeniem. Prosto na patelnię z
> tłuszczem.
właśnie nie rozumiem skąd ten przesąd z parzeniem grzybów. Też nigdy nie
parzę i smakują.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-09-15 10:42:12
Temat: Re: Gulasz z grzybówWaldemar napisał(a):
> właśnie nie rozumiem skąd ten przesąd z parzeniem grzybów. Też nigdy nie
> parzę i smakują.
W dawnych książkach kulinarnych zalecano obgotowywać i wylewać wodę,
robiąc potrawy z rozmaitych dziwnych grzybów, które uchodziły wówczas za
gatunki jadalne, np. z krowiaka podwiniętego (olszówki), obecnie
uważanego za grzyb śmiertelnie trujący (muskaryna, betaina i inne),
podobne machinacje wyczyniano z mleczajem bielem, który w Rosji do tej
pory jest zbierany, po czym kilkakrotnie się go płucze i obgotowuje, by
stracił piekący smak, a następnie kisi lub soli.
Być może, że te obrzędy i ceremoniały związane z parzeniem to jakiś
rodzaj magicznej asekuracji przed ewentualnym zatruciem ;)
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-09-15 10:49:47
Temat: Re: Gulasz z grzybówBBjk schrieb:
> Waldemar napisał(a):
>> właśnie nie rozumiem skąd ten przesąd z parzeniem grzybów. Też nigdy
>> nie parzę i smakują.
>
> W dawnych książkach kulinarnych zalecano obgotowywać i wylewać wodę,
> robiąc potrawy z rozmaitych dziwnych grzybów, które uchodziły wówczas za
> gatunki jadalne, np. z krowiaka podwiniętego (olszówki), obecnie
> uważanego za grzyb śmiertelnie trujący (muskaryna, betaina i inne),
> podobne machinacje wyczyniano z mleczajem bielem, który w Rosji do tej
> pory jest zbierany, po czym kilkakrotnie się go płucze i obgotowuje, by
> stracił piekący smak, a następnie kisi lub soli.
>
> Być może, że te obrzędy i ceremoniały związane z parzeniem to jakiś
> rodzaj magicznej asekuracji przed ewentualnym zatruciem ;)
no niektóre grzyby to faktycznie, np. piestrzenica kasztanowata.
Podobno po obgotowaniu jadalne, ale mimo to niezbyt zdrowe. Rydz mleczaj
chyba też tak można "ujadalnić". Ale inne grzyby raczej tracą na
walorach smakowych jak się je sparzy.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-09-15 10:52:42
Temat: Re: Gulasz z grzybów
"Waldemar" <w...@i...de> wrote in message
news:4mveqhF7uf5aU6@uni-berlin.de...
Ależ rydza blanszuje się tylko do kiszenia, zresztą inne grzyby też.
A wełnianki Rosjanie solą w beczkach bez blanszowania - po trzech miesiącach
płuczą z solanki i juz wtedy nie są piekące.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2006-09-15 11:03:29
Temat: Re: Gulasz z grzybówWaldemar napisał(a):
> no niektóre grzyby to faktycznie, np. piestrzenica kasztanowata.
Piestrzenica kasztanowata to śmiertelnie trujący grzyb.
Zawiera giromytrynę, która podczas gotowania lub suszenia ulega
rozkładowi, ale i tak nie ryzykowałabym.
Czasem piestrzenica bywa mylona ze smardzami.
> Podobno po obgotowaniu jadalne, ale mimo to niezbyt zdrowe. Rydz mleczaj
> chyba też tak można "ujadalnić".
Mleczaj rydz jest bardzo dobrze jadalny bez żadnych dodatkowych
zabiegów, a w tym roku był (jest?) jego rekordowy wysyp.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2006-09-15 21:32:02
Temat: Re: Gulasz z grzybówBBjk <b...@Q...pl> napisał(a):
> W dawnych książkach kulinarnych zalecano obgotowywać i wylewać wodę,
> robiąc potrawy z rozmaitych dziwnych grzybów,
No właśnie. A w tym roku wysyp taki, że można sobie w lesie dobierać skolko
ugodno i z fantazją - np. tylko o średnicy 3 cm, albo tylko te na 7 cm
wysokie. Nawiasem mówiąc, do rozpaczy mnie już doprowadzają te grzyby i mąż
grzybowy donosiciel.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |