| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-08 14:55:20
Temat: Gulasz z serduszek zrobilam :))Witam wszystkich!
Pochwale sie. Udalo mi sie popelnic wczoraj potrawe jak w temacie, a
bezczelnie chwale sie dlatego, ze zrobilam to pierwszy raz w zyciu i to do
tego bez przepisu. Pelna improwizacja. Nie wiem, czy dobrym tropem szlam,
jak nie, to powiedzcie, co powinnam jeszcze zmienic, zeby polepszyc potrawe
;))
A bylo to tak:
1/2 kg sec kurzeczych (taka zafoliowana tacka)
1 wielka cebula
4 zabki czosnku (a moze 5? nie pamietam)
przyprawy: sol, pieprz, ostra papryka, przyprawa do kurczaka, curry.
Serca wszucilam na wrzatek, bo hmm... mialy w sobie troche krwi, wiec
chcialam, zeby sie no... sciela.
Zapach mnie zalamal, ale sie nie poddalam i po krotkiej chwili wyjelam,
poprzepolawialam i na olej do teflonowego naczynia rzucilam, co by sie
poddusily. I one sie ladnie dusily. Dodalam cebulke pokrojona w
polplasterki. Jak nieco zmiekla, dorzycilam pokrojone zabki czosnku. Sporo
posolilam, popieprzylam, dalam sporo ostrej papryki i po troche (no, tez
raczej sporo) reszty przypraw. Bo same w sobie serduszka sa takie nijakie.
No i to sie tam dusilo pod przykryciem, puscilo piekny sosik. Na koniec
podlalam to nieco woda, wiec sosiku bylo wiecej. Jedna wada potrawy - dlugo
dosyc sie to dusi.
Ogolnie zostalo przyjete z achami i ochami.
No i moje pytanie: popelnilam jakies wielkie "fo pa" z takim sposobem
przyrzadzania, czy w dobrym kierunku poszlam?
Kruszynka
(praktycznie czytajaca jedynie, bo nie ma czasu na pisanie w dwoch miejscach
na raz ;)) )
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-09 13:36:22
Temat: Re: Gulasz z serduszek zrobilam :))> No i moje pytanie: popelnilam jakies wielkie "fo pa"
z takim sposobem
> przyrzadzania, czy w dobrym kierunku poszlam?
==========
Ogolnie tak, wszak smakowalo.
Zamiast cebuli, do drobiu lepiej chyba pasuje np.
papryka (strak) lub pieczarki. A curry to raczej do
bialego miesa. Ja takie gulasze jeszcze leciutko
zakwaszam koncentratem albo nawet cytryna. I za kazdym
razem robie troche inaczej, raz z tymiankiem, raz z
rozmarynem, innym razem a'la gulasz-zupa. I podawac
mozna z kasza, ryzem, makaronem rurki...
Lubie takie :-}
waldek
==========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-09 14:03:39
Temat: Re: Gulasz z serduszek zrobilam :))> Zamiast cebuli, do drobiu lepiej chyba pasuje np.
> papryka (strak) lub pieczarki. A curry to raczej do
> bialego miesa. Ja takie gulasze jeszcze leciutko
> zakwaszam koncentratem albo nawet cytryna. I za kazdym
> razem robie troche inaczej, raz z tymiankiem, raz z
> rozmarynem, innym razem a'la gulasz-zupa. I podawac
> mozna z kasza, ryzem, makaronem rurki...
> Lubie takie :-}
O wielkie dzieki! Podalam z ryzem. Brazowym, bo bardziej mi (i nie tylko)
smakuje (tylko gotuje sie go trzy lata).
Wlasnie brakowalo mi czegos... kwaskowego. Tymianku nie odwazylam sie dac,
ale widze, ze nieslusznie. Pieczarki lub papryka - to jest to, wielkie
dzieki!
Kruszynka
--
"Primum non stresere..."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |