« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-08 07:37:43
Temat: Re: Gulasz z zoladków===========
Asiu, tak z ciekawosci: z jakiego kraju piszesz?
Pytam, bo u ciebie
jest juz 09-11-2002 05:05. Czy to Kamczatka,
Filipiny, Wyspy Wielkanocne?
Jest to o tyle istotne, ze w tym dalekim kraju
mozesz nie miec wszysykixh surowcow, potrzebnych
do zrobienia dobrego gulaszu.
waldek
===========
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-08 07:53:53
Temat: Re: Gulasz z zoladków
Użytkownik "Asia" <a...@i...pl> napisał w wiadomości
news:aqfnsb$hsv$1@news.tpi.pl...
>
> Chcialabym ugotowac zoladki i zrobic z nich cos w rodzaju gulaszu, czy
ktos
> z Was moze robil cos takiego?
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/podroby.htm
Smacznego!
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-08 08:37:32
Temat: Re: Gulasz z zoladków
> Chcialabym ugotowac zoladki i zrobic z nich cos w rodzaju gulaszu, czy
ktos
> z Was moze robil cos takiego?
I to nie raz :)
Szkoły sa generalnie dwie - sos własny lekko zagęszczany ( ewentualnie
mąką ) - główna przyprawa majeranek
Druga szkoła sos currry - zagęszczany dodatkowo śmietaną.
Pozdrowiam
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-08 09:21:42
Temat: Re: Gulasz z zoladkówostry wrote:
> I to nie raz :)
Hurrrrra! Ostry wrocil!
Serdecznie pozdrawiam
Maria
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-08 09:24:09
Temat: Re: Gulasz z zoladkówUżytkownik "Maria Urbanczyk" <M...@g...com>
napisała:
> Hurrrrra! Ostry wrocil!
Ja tez tak zareagowalam, gdy zobaczylam, ze to ostry cos napisal :)
Ostry ostatnio pojawia sie i znika.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-08 09:29:28
Temat: Re: Gulasz z zoladków
Użytkownik "ostry" <o...@e...com.pl> napisał w wiadomości
news:aqft5o$npb$1@flis.man.torun.pl...
> Szkoły sa generalnie dwie - sos własny lekko zagęszczany ( ewentualnie
> mąką ) - główna przyprawa majeranek
> Druga szkoła sos currry - zagęszczany dodatkowo śmietaną.
Polecam szkołę pierwszą, nic dodac nic ująć :-)
mniam, mniam
pozdrawiam
Anka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-08 09:37:15
Temat: Re: Gulasz z zoladków----- Original Message -----
From: ostry <o...@e...com.pl>
Subject: Re: Gulasz z zoladków
[...]
> I to nie raz :)
> Szkoły sa generalnie dwie - sos własny lekko zagęszczany ( ewentualnie
> mąką ) - główna przyprawa majeranek
[...]
Ja jeśli zagęszczam, to mąką ziemniaczaną. Jest wtedy gęste, ale
klarowne/przezroczyste. Niby nic, ale przez sos widać ziemniaki :)))
Trzeba jednak uważać, bo może wyjśc kisiel mięsny ;))
p.
Adam
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-08 15:54:59
Temat: Re: Gulasz z zoladków> > Chcialabym ugotowac zoladki i zrobic z nich cos w rodzaju gulaszu, czy
> ktos
> > z Was moze robil cos takiego?
>
> I to nie raz :)
> Szkoły sa generalnie dwie - sos własny lekko zagęszczany ( ewentualnie
> mąką ) - główna przyprawa majeranek
> Druga szkoła sos currry - zagęszczany dodatkowo śmietaną.
A gdzie sól i pieprz?
Ja ponadto wrzucam surowe na wrzątek i obgotowuję do zawrzenia, pierwszą
wodę odlewam i płuczę z szumowin przelewając wrzątkiem, potem kroje i
gotuję w zimnej od początku.
I dopiero na tym robię sos.
--
Pozdr. Jerzy Nowak
"Learn the rules. Then break some."
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-08 18:17:42
Temat: Re: Gulasz z zoladków> A gdzie sól i pieprz?
It's so obvious
> Ja ponadto wrzucam surowe na wrzątek i obgotowuję do zawrzenia, pierwszą
> wodę odlewam i płuczę z szumowin przelewając wrzątkiem, potem kroje i
> gotuję w zimnej od początku.
> I dopiero na tym robię sos.
Jak pragne - istna męczarnia :)
Ja staram siękupić w miarę czyste - najlepiej z indyka. Czyszczę to co
zostało do czyszczenia (ale Indykpol jest raczej solidny), płuczę, kroję na
kawałki, wrzucam na goracy tłuszcz przesmażam krótko na ostrym ( he, he -
stare wraca :) ogniu, posypuje maką, dalej przesmażam, dodaję wody ( albo
bulionu ) i dusze w tym sosie z dodatkiem majeranku do miękkości. Potem juz
tylko sól i pieprz do smaku.
Howgh
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-08 18:18:28
Temat: Re: Gulasz z zoladków
Użytkownik "Lilla" <l...@f...krasnik.pl> napisał w wiadomości
news:aqfvqs$d4p$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik "Maria Urbanczyk" <M...@g...com>
> napisała:
> > Hurrrrra! Ostry wrocil!
>
> Ja tez tak zareagowalam, gdy zobaczylam, ze to ostry cos napisal :)
> Ostry ostatnio pojawia sie i znika.
Hmmm, to może nie byłem ja ? :)
--
ostry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |