| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-17 19:09:56
Temat: Re: Jablkowy serHej!
Napisz coś o konsystencji, ile to się przechwuje i jak to się je - jak
sezamki czy jak dżem? bez powodu, czy jako omastę?
Namaste!
EuGeniusz Dębski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-17 21:10:17
Temat: Re: Jablkowy serDroga Bozenko
Pozwolilem sobie dodac Twoj przepis do bazy na wigilia.pl. Przepraszam, ze
nie uprzedzilem. mam nadziej, ze sie nie gniewasz.
Pozdrawiam
Elf Mariusz
Użytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:9t1aqi$3hu$1@julia.coi.pw.edu.pl...
> Podaje obiecany przepis na ser jablkowy.
>
> 7 kg kwasnych jablek (np. Antonowek)
> 1 1/2 kg cukru
> cynamon
>
> Obrane i pokrojone w 8-ki lub 16-ki jablka trzeba zasypac cukrem,
wymieszac
> i zostawic na 1-2 dni, aby powstal sok. Wtedy sok trzeba zlac do naczynia
i
> gotowac na bardzo malym ogniu, az sciemnieje, zgestnieje i zostanie mniej
> wiecej polowa soku. Wtedy wsypjemy jablka z cynamonem i gotujemy, caly
czas
> mieszajac, az masa bedzie odpowiednio gesta.
>
> Masa jest dobra, gdy juz przestaje lipnac do scianek naczynia. Mozna
> sprawdzic rowniez inaczej. Na wilgotna sciereczke wlozyc troche masy
prykryc
> sucha i scisnac. Jezeli masa juz sie nie przyklei, to znaczy, ze przyszedl
> koniec gotowania. Wtedy mase jablkowa wykladamy do wilgotnych plotnianych
> lub z gazy woreczkow i wieszamy w przewiewnym miejscu, aby wyschly. Mozna
> takze wylozyc do plaskich zmoczonych w zimnej wodzie naczyn, a gdy
zastygnie
> wyjac i podsuszyc. przechowywac zawiniete w pergamin w chlodnym i suchym
> miejscu.
>
> Aby otrzymac ser marmurkowy, do gotowanego soku wsypujemy 3/4 jablek, a
> reszte na samym koncu gotowania, aby nie zdazyly sie rozgotowac. W taki
> sposob nasz ser bedzie w ciapki ;o)
>
> Bozenka z Wilna :o)
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> ICQ 81838200
> http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> =================================
> Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
> Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
> =================================
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-19 09:07:53
Temat: Re: Jablkowy ser> Hej!
> Napisz coś o konsystencji, ile to się przechwuje i jak to się je - jak
> sezamki czy jak dżem? bez powodu, czy jako omastę?
>
> Namaste!
> EuGeniusz Dębski
Co do konsystencji, to w efekcie koncowym ser jest troche podobny moze do
suszonych owocow (np. moreli), ale nie tak bardzo suchy (trudno okreslic
:o( ) i lekko, prawie niezauwazalnie ciagnacy sie.
Przechowywac... hmmm... Nie wiem ile moze wyniesc max - u nas zawsze konczy
sie jakos bardzo szybko. Najdluzej przelezal (w lodowce, ale moze byc jakies
suche i chlodne miejsce) chyba ok. 2 tygodni (mama zrobila podwojna porcje),
a potem sie skonczyl. Mysle, ze daloby sie i dluzej, ale naprawde trudno
powiedziec ile.
Z czym i kiedy... Mi najbardziej smakuje z nieslodka herbata lub kawa, takze
dobry jest jako dodatek do wina. Z okazji braku okazji tez jest bardzo dobry
;o)
Bozenka z Wilna :o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200
http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
========================================
Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
========================================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |