Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "wigilia.pl" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jablkowy ser
Date: Sat, 17 Nov 2001 22:10:17 +0100
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 51
Message-ID: <9t6jl2$t7u$1@sunsite.icm.edu.pl>
References: <9t1aqi$3hu$1@julia.coi.pw.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: dial637.wroclaw.dialog.net.pl
X-Trace: sunsite.icm.edu.pl 1006031331 29950 217.30.132.129 (17 Nov 2001 21:08:51
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 17 Nov 2001 21:08:51 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82351
Ukryj nagłówki
Droga Bozenko
Pozwolilem sobie dodac Twoj przepis do bazy na wigilia.pl. Przepraszam, ze
nie uprzedzilem. mam nadziej, ze sie nie gniewasz.
Pozdrawiam
Elf Mariusz
Użytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:9t1aqi$3hu$1@julia.coi.pw.edu.pl...
> Podaje obiecany przepis na ser jablkowy.
>
> 7 kg kwasnych jablek (np. Antonowek)
> 1 1/2 kg cukru
> cynamon
>
> Obrane i pokrojone w 8-ki lub 16-ki jablka trzeba zasypac cukrem,
wymieszac
> i zostawic na 1-2 dni, aby powstal sok. Wtedy sok trzeba zlac do naczynia
i
> gotowac na bardzo malym ogniu, az sciemnieje, zgestnieje i zostanie mniej
> wiecej polowa soku. Wtedy wsypjemy jablka z cynamonem i gotujemy, caly
czas
> mieszajac, az masa bedzie odpowiednio gesta.
>
> Masa jest dobra, gdy juz przestaje lipnac do scianek naczynia. Mozna
> sprawdzic rowniez inaczej. Na wilgotna sciereczke wlozyc troche masy
prykryc
> sucha i scisnac. Jezeli masa juz sie nie przyklei, to znaczy, ze przyszedl
> koniec gotowania. Wtedy mase jablkowa wykladamy do wilgotnych plotnianych
> lub z gazy woreczkow i wieszamy w przewiewnym miejscu, aby wyschly. Mozna
> takze wylozyc do plaskich zmoczonych w zimnej wodzie naczyn, a gdy
zastygnie
> wyjac i podsuszyc. przechowywac zawiniete w pergamin w chlodnym i suchym
> miejscu.
>
> Aby otrzymac ser marmurkowy, do gotowanego soku wsypujemy 3/4 jablek, a
> reszte na samym koncu gotowania, aby nie zdazyly sie rozgotowac. W taki
> sposob nasz ser bedzie w ciapki ;o)
>
> Bozenka z Wilna :o)
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> ICQ 81838200
> http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> =================================
> Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
> Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
> =================================
>
>
|