Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jablkowy ser Re: Jablkowy ser

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Jablkowy ser

« poprzedni post
Data: 2001-11-17 21:10:17
Temat: Re: Jablkowy ser
Od: "wigilia.pl" <w...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Droga Bozenko
Pozwolilem sobie dodac Twoj przepis do bazy na wigilia.pl. Przepraszam, ze
nie uprzedzilem. mam nadziej, ze sie nie gniewasz.
Pozdrawiam
Elf Mariusz

Użytkownik "Bożena" <b...@s...pw.edu.pl> napisał w wiadomości
news:9t1aqi$3hu$1@julia.coi.pw.edu.pl...
> Podaje obiecany przepis na ser jablkowy.
>
> 7 kg kwasnych jablek (np. Antonowek)
> 1 1/2 kg cukru
> cynamon
>
> Obrane i pokrojone w 8-ki lub 16-ki jablka trzeba zasypac cukrem,
wymieszac
> i zostawic na 1-2 dni, aby powstal sok. Wtedy sok trzeba zlac do naczynia
i
> gotowac na bardzo malym ogniu, az sciemnieje, zgestnieje i zostanie mniej
> wiecej polowa soku. Wtedy wsypjemy jablka z cynamonem i gotujemy, caly
czas
> mieszajac, az masa bedzie odpowiednio gesta.
>
> Masa jest dobra, gdy juz przestaje lipnac do scianek naczynia. Mozna
> sprawdzic rowniez inaczej. Na wilgotna sciereczke wlozyc troche masy
prykryc
> sucha i scisnac. Jezeli masa juz sie nie przyklei, to znaczy, ze przyszedl
> koniec gotowania. Wtedy mase jablkowa wykladamy do wilgotnych plotnianych
> lub z gazy woreczkow i wieszamy w przewiewnym miejscu, aby wyschly. Mozna
> takze wylozyc do plaskich zmoczonych w zimnej wodzie naczyn, a gdy
zastygnie
> wyjac i podsuszyc. przechowywac zawiniete w pergamin w chlodnym i suchym
> miejscu.
>
> Aby otrzymac ser marmurkowy, do gotowanego soku wsypujemy 3/4 jablek, a
> reszte na samym koncu gotowania, aby nie zdazyly sie rozgotowac. W taki
> sposob nasz ser bedzie w ciapki ;o)
>
> Bozenka z Wilna :o)
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> ICQ 81838200
> http://bozena.samorzad.pw.edu.pl
> ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
> =================================
> Galeria grupy: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
> Archiwum: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
> =================================
>
>


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
19.11 Bozena
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Sztuka Edukacji wer. 6462
Próbna wiadomość
Jakie znacie działające serwery grup dyskusyjnych?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6