Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak dobrze usmażyć steka?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak dobrze usmażyć steka?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 74


« poprzedni wątek następny wątek »

31. Data: 2014-01-12 00:56:46

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 12 Jan 2014 00:13:08 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Sat, 11 Jan 2014 20:14:59 +0100, Stokrotka napisał(a):
>>
>>> Pieczenia wołowiny nie polecam, nawet nadziewanej słoniną, wyłazi i tak
>>> suhawa.
>>
>> Jeśli się ją piecze tak ordynarnie bez przykrycia i przed obróbką nie
>> rozluźni włókien poprzez porządne zbicie mięsa w kawałku krawędzią
>> porządnej dechy. Wskazane jest też bejcowanie, ja rzadko to robię, ale
>> różnica jest monstrualna. I nie piekę, lecz "piekoduszę". I jest jak
>> masełko. Przepis podawałam.
>
> Ikselko, jak ktoś po polsku pisać nie potrafi od urodzenia w Polsce
> żyjąc - to oczekujesz że wołowinę upiec albo usmażyć potrafi? Niektórym
> ludziom należałoby zakazać używania srajtaśmy - bo i papierem toaletowym
> można sobie gardło poderżnąć!
>
> Daj jej dwie stalowe kulki...

Potrafi, potrafi - nawet jak ktoś nie potrafi, to mu się czasem uda napisac
dobrze, a tutaj jest konsekwencja żeby pisać źle, no a do tego to najpierw
trzeba wiedzieć, jak jest dobrze :-)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


32. Data: 2014-01-12 00:57:14

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 12 Jan 2014 00:15:09 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Dnia Sat, 11 Jan 2014 23:27:43 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>
>>
>>>> Jeżeli jest to polędwica, nie ma siły, żeby była twarda. Chyba że ze starej
>>>> sztuki. A może Ci sprzedali "fałszywą" polędwicę - ligawę? Z niej robią
>>>> "tatara" w restauracjach, to może i w sklepie oszukują. No ale po kolorze
>>>> to łatwo wykryć, bo ligawa jest różowa, gruba i zwięzła (i twarda), a
>>>> polędwica ciemnoczerwona, cienka, i włókna rozłażą się pod naciskiem...
>>>> Jeżeli w polędwicy widać liczne białe przerośnięcia tluszczu, to może być
>>>> ze starszej sztuki.
>>>> Generalnie polska wołowina jest świetna, mam praktycznie same dobre
>>>> doświadczenia, aromacik argentyńskiej mi zdecydowanie nie pasuje.
>>>
>>> A może po prostu posolił przed smażeniem?
>>
>> Też o tym myślałam. Solenie mięsa na steki przed smażeniem to też błąd i to
>> wielki.
>
> Nie mogę się z tobą zgodzić. Solenie mięsa na steki przed smażeniem to
> nie jest błąd wielki. To nie jest nawet błąd kardynalny!
>
> To jest zbrodnia!

:-)))
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


33. Data: 2014-01-12 00:58:27

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 12 Jan 2014 00:40:23 +0100, Grzegorz Prędki napisał(a):

> Podnosisz lopatka, dociskasz palcem i odwracasz. Proste.

Podnoszę łopatką, dociskam drugą 3-0)
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


34. Data: 2014-01-12 01:01:57

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Fragile <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 12 Jan 2014 00:50:04 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):

> Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
>>
>>> Dwuzębny widelec nie kaleczy nadmiernie mięsa - a łopatka musiała by
>>> mieć z pół metra długości - bo widelcem kładziesz a łopatką rzucasz.
>>> Zaliczyłeś chlapnięcie masłem z patelni przy przewracaniu steka? Bo ja
>>> jedną bezsenną noc z mokrym kompresem na łapie mam za sobą.
>>
>> Podnosisz lopatka, dociskasz palcem i odwracasz. Proste.
>
> I wkładam ten palec w tłuszcz na patelni? Jakoś tego nie widzę... Mogę
> się zgodzić na podniesienie łopatką z patelni - ale bez długiego
> dwuzębnego widelca asekurującego stek na łopatce nie podejmę się tej
> operacji bez półmetrowej łopatki!
>
Proponuję szczypce :)

--
Pozdrawiam,
M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


35. Data: 2014-01-12 01:04:33

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 12 Jan 2014 01:01:57 +0100, Fragile napisał(a):

> Dnia Sun, 12 Jan 2014 00:50:04 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>
>> Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
>>>
>>>> Dwuzębny widelec nie kaleczy nadmiernie mięsa - a łopatka musiała by
>>>> mieć z pół metra długości - bo widelcem kładziesz a łopatką rzucasz.
>>>> Zaliczyłeś chlapnięcie masłem z patelni przy przewracaniu steka? Bo ja
>>>> jedną bezsenną noc z mokrym kompresem na łapie mam za sobą.
>>>
>>> Podnosisz lopatka, dociskasz palcem i odwracasz. Proste.
>>
>> I wkładam ten palec w tłuszcz na patelni? Jakoś tego nie widzę... Mogę
>> się zgodzić na podniesienie łopatką z patelni - ale bez długiego
>> dwuzębnego widelca asekurującego stek na łopatce nie podejmę się tej
>> operacji bez półmetrowej łopatki!
>>
> Proponuję szczypce :)

Też kiedyś wpadłam na ten pomysł, ale mi się zdarzyło nie chwycić dobrze -
i plask mięso na patelnię, a gorący tłuszcz wokoło. U mnie to zaraz na
fajerkach wtedy pożar jest, i smród palonego tłuszczu, bo są całe rozgrzane
:-)))
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


36. Data: 2014-01-12 01:56:33

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Ikselka napisał:
> Piwo? żubrówka? - ależ to zupełnie nie to. Bejcowanie musi odbywac się z
> udziałem kwasu, tu octowego. To on zmiękcza mięso, nadaje mu kruchość. A
> wtedy i przyprawy z bejcy wnikają lepiej. Pracujesz w gastronomii, to
> powinieneś to wiedzieć.

Nie pracuję w gastronomii. Technolog elektronowy jestem (z pierwszego
wykształcenia - technik technolog procesów chemicznych).

W gastronomii to dwa pokolenia wcześniej pracowały (przepis na jajo w
szynce powstał w warszawskiej "Wiśle" (knajpa na Targowej) a wymyśliła
ten przepis moja matka tam pracująca...)

Ty piszesz o bejcowaniu - a ja o marynowaniu, znacznie szybszym procesie
denaturyzacji - w tym drobno nakłutego płata mięsa w czystej wódce...
Można tak a można inaczej...

--
Darek




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


37. Data: 2014-01-12 02:06:26

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Ikselka napisał:
> Dnia Sun, 12 Jan 2014 01:01:57 +0100, Fragile napisał(a):
>
>> Dnia Sun, 12 Jan 2014 00:50:04 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):
>>
>>> Użytkownik Grzegorz Prędki napisał:
>>>>
>>>>> Dwuzębny widelec nie kaleczy nadmiernie mięsa - a łopatka musiała by
>>>>> mieć z pół metra długości - bo widelcem kładziesz a łopatką rzucasz.
>>>>> Zaliczyłeś chlapnięcie masłem z patelni przy przewracaniu steka? Bo ja
>>>>> jedną bezsenną noc z mokrym kompresem na łapie mam za sobą.
>>>>
>>>> Podnosisz lopatka, dociskasz palcem i odwracasz. Proste.
>>>
>>> I wkładam ten palec w tłuszcz na patelni? Jakoś tego nie widzę... Mogę
>>> się zgodzić na podniesienie łopatką z patelni - ale bez długiego
>>> dwuzębnego widelca asekurującego stek na łopatce nie podejmę się tej
>>> operacji bez półmetrowej łopatki!
>>>
>> Proponuję szczypce :)
>
> Też kiedyś wpadłam na ten pomysł, ale mi się zdarzyło nie chwycić dobrze -
> i plask mięso na patelnię, a gorący tłuszcz wokoło. U mnie to zaraz na
> fajerkach wtedy pożar jest, i smród palonego tłuszczu, bo są całe rozgrzane
> :-)))

Smród palonego tłuszczu? W czym problem? Zalicz raz po łapach masłem z
patelni i zasuwaj co kwadrans przez całą noc do kranu żeby kompres
zamoczyć - dopiero wtedy zrozumiesz czym jest chlapnięcie tłuszczem z
patelni rozgrzanej powyżej 250 stopni tego paskudnego Szweda...

Raz to zaliczyłem i więcej nie chcę.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


38. Data: 2014-01-12 02:33:02

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 12 Jan 2014 01:56:33 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):

> Użytkownik Ikselka napisał:
>> Piwo? żubrówka? - ależ to zupełnie nie to. Bejcowanie musi odbywac się z
>> udziałem kwasu, tu octowego. To on zmiękcza mięso, nadaje mu kruchość. A
>> wtedy i przyprawy z bejcy wnikają lepiej. Pracujesz w gastronomii, to
>> powinieneś to wiedzieć.
>
> Nie pracuję w gastronomii. Technolog elektronowy jestem

Łał :-)

> (z pierwszego
> wykształcenia - technik technolog procesów chemicznych).

To jak mój teść, tylko że on był inżynierem chemikiem - a piszę tu o nim,
bo za chwilę znowu... :-)

>
> W gastronomii to dwa pokolenia wcześniej pracowały (przepis na jajo w
> szynce powstał w warszawskiej "Wiśle" (knajpa na Targowej) a wymyśliła
> ten przepis moja matka tam pracująca...)

No więc mój Teść jest autorem przepisu na Majonez Kielecki, i zresztą go od
początku produkował potem, jako ówczesny kierownik działu spożywczego :-)

>
> Ty piszesz o bejcowaniu - a ja o marynowaniu, znacznie szybszym procesie
> denaturyzacji - w tym drobno nakłutego płata mięsa w czystej wódce...
> Można tak a można inaczej...

Ale kwas, kwas! Hydroliza białka następuje w środowisku kwaśnym lub
zasadowym, alkohol owszem, denaturyzuje=ścina=konserwuje, ale nie
hydrolizuje, więc raczej nie zmiękcza. Gdyby tak było, preparaty białkowe
trzymane w alkoholu by po pewnym czasie znikały lub się rozpływały w
bezkształtną masę i taka np nalewka na wężach by się stawała zupą ;-P
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


39. Data: 2014-01-12 02:35:05

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 12 Jan 2014 02:06:26 +0100, "Dariusz K. Ładziak" napisał(a):

> Smród palonego tłuszczu? W czym problem? Zalicz raz po łapach masłem z
> patelni i zasuwaj co kwadrans przez całą noc do kranu żeby kompres
> zamoczyć

Zaliczyłam po łapach olejem - i nie zasuwałam co kwadrans do kranu, tylko
miałam miskę z wodą i lodem przy łóżku, a w niej rękę.
Grunt to racjonalizacja :-D
--
XL
"Przypadek - to Bóg przechadzający się incognito." A. Einstein

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


40. Data: 2014-01-12 09:40:10

Temat: Re: Jak dobrze usmażyć steka?
Od: pwz <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2014-01-11 23:27, "Dariusz K. Ładziak" pisze:
(...)
> A może po prostu posolił przed smażeniem?

A przeczytałeś mój post? Cytuję: "Nigdy też wcześniej go nie doprawiam
(sól, pieprz dopiero na talerzu)."
pwz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5 ... 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

test
mini piekarnik
Noże ceramiczne
Co ze zwiędniętymi winogronami?
I jak solidarne bydło

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »