Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak piec mięso.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak piec mięso.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-27 13:53:31

Temat: Jak piec mięso.
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

=====
Wpadł mi w łapy podręcznik "Technologia gastronomiczna". Znalazłem tam
rozdział "Pieczenie w piecu". Cytuję fragment:

Zasady:
- Pieczeń zrumienić w suchym, gorącym powietrzu przy 220C na ruszcie, lub na
patelni z tłuszczem,

- Można dodać do pieczeni najpierw 1/4-1/2l gorącej wody, aby przy tłustych
pieczeniach mógł wypłynąć tłusz (np. gęś).

- Zrumienić pieczeń na ruszcie w suchym gorącym powietrzu przy 240C, dalej
piec w zamkniętym naczyniu do pieczenia przy 90C-100C do miękkości.

- Albo od razu piec w zamkniętym naczyniu, a na zakończenie zrumienić w
otwartym naczyniu przy 240C.

- Pieczeń często obracać i polewać wytworzonym sosem.

- Składniki powstałe przy pieczeniu zlać, zagotować i doprawić sos. Nie
zagęszczać, nie zaciągać.

- Każda pieczeń przed krojeniem musi odpocząć w ciepłym piekarniku.

Dodatkowa uwaga:
- Metoda wydłużona - pieczenie w 80C przez 4-5 godz. - zapewnia delikatność
pieczeni.


A więc polecają nie tyko pieczenie pod przykryciem, ale w dodatku w bardzo
niskiej temperaturze. Takiego przepisu ani takich porad tu, na kuchni
jeszcze nigdy nie widziałem, chociaż czytałem już o tym kilka razy gdzi
indziej. Czy ktoś z Was już tak piekł? Jakieś doświadczenia? Wrażenia?
Jeśli nie to ja, jutro na ochotnika :-}

waldek
====


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pieczone kartofelki
makaron z kiełbasą
pasztet z pieczarek - wrazenia
Chili con carne zrobiłam
Węgry - co to było?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »