| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-02-27 13:53:31
Temat: Jak piec mięso.=====
Wpadł mi w łapy podręcznik "Technologia gastronomiczna". Znalazłem tam
rozdział "Pieczenie w piecu". Cytuję fragment:
Zasady:
- Pieczeń zrumienić w suchym, gorącym powietrzu przy 220C na ruszcie, lub na
patelni z tłuszczem,
- Można dodać do pieczeni najpierw 1/4-1/2l gorącej wody, aby przy tłustych
pieczeniach mógł wypłynąć tłusz (np. gęś).
- Zrumienić pieczeń na ruszcie w suchym gorącym powietrzu przy 240C, dalej
piec w zamkniętym naczyniu do pieczenia przy 90C-100C do miękkości.
- Albo od razu piec w zamkniętym naczyniu, a na zakończenie zrumienić w
otwartym naczyniu przy 240C.
- Pieczeń często obracać i polewać wytworzonym sosem.
- Składniki powstałe przy pieczeniu zlać, zagotować i doprawić sos. Nie
zagęszczać, nie zaciągać.
- Każda pieczeń przed krojeniem musi odpocząć w ciepłym piekarniku.
Dodatkowa uwaga:
- Metoda wydłużona - pieczenie w 80C przez 4-5 godz. - zapewnia delikatność
pieczeni.
A więc polecają nie tyko pieczenie pod przykryciem, ale w dodatku w bardzo
niskiej temperaturze. Takiego przepisu ani takich porad tu, na kuchni
jeszcze nigdy nie widziałem, chociaż czytałem już o tym kilka razy gdzi
indziej. Czy ktoś z Was już tak piekł? Jakieś doświadczenia? Wrażenia?
Jeśli nie to ja, jutro na ochotnika :-}
waldek
====
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |