Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Jak piec mięso.
Date: Fri, 27 Feb 2004 14:53:31 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 39
Message-ID: <c1ni42$sp8$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: alpha.ckp.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1077889986 29480 212.160.198.2 (27 Feb 2004 13:53:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 27 Feb 2004 13:53:06 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2727.1300
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2720.3000
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:193193
Ukryj nagłówki
=====
Wpadł mi w łapy podręcznik "Technologia gastronomiczna". Znalazłem tam
rozdział "Pieczenie w piecu". Cytuję fragment:
Zasady:
- Pieczeń zrumienić w suchym, gorącym powietrzu przy 220C na ruszcie, lub na
patelni z tłuszczem,
- Można dodać do pieczeni najpierw 1/4-1/2l gorącej wody, aby przy tłustych
pieczeniach mógł wypłynąć tłusz (np. gęś).
- Zrumienić pieczeń na ruszcie w suchym gorącym powietrzu przy 240C, dalej
piec w zamkniętym naczyniu do pieczenia przy 90C-100C do miękkości.
- Albo od razu piec w zamkniętym naczyniu, a na zakończenie zrumienić w
otwartym naczyniu przy 240C.
- Pieczeń często obracać i polewać wytworzonym sosem.
- Składniki powstałe przy pieczeniu zlać, zagotować i doprawić sos. Nie
zagęszczać, nie zaciągać.
- Każda pieczeń przed krojeniem musi odpocząć w ciepłym piekarniku.
Dodatkowa uwaga:
- Metoda wydłużona - pieczenie w 80C przez 4-5 godz. - zapewnia delikatność
pieczeni.
A więc polecają nie tyko pieczenie pod przykryciem, ale w dodatku w bardzo
niskiej temperaturze. Takiego przepisu ani takich porad tu, na kuchni
jeszcze nigdy nie widziałem, chociaż czytałem już o tym kilka razy gdzi
indziej. Czy ktoś z Was już tak piekł? Jakieś doświadczenia? Wrażenia?
Jeśli nie to ja, jutro na ochotnika :-}
waldek
====
|