Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak przechować świeże zioła?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak przechować świeże zioła?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-06-20 10:57:18

Temat: Jak przechować świeże zioła?
Od: medea <x...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Czy posiekany koperek lub pietruszkę wystarczy posolić i trzymać w
lodówce, czy lepiej dodatkowo zamrozić? Oczywiście mam na myśli
przechowanie do codziennego użytku, nie do przyszłego roku. ;)

Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-06-20 11:28:07

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: Theli <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-06-20 12:57, medea pisze:
> Czy posiekany koperek lub pietruszkę wystarczy posolić i trzymać w
> lodówce, czy lepiej dodatkowo zamrozić? Oczywiście mam na myśli
> przechowanie do codziennego użytku, nie do przyszłego roku. ;)

Możesz zamrozić, nie musisz do tego solić.

th

--
http://nitkowo.bloog.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-06-20 12:10:23

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: Arkady <p...@o...eu> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-06-20 12:57, medea pisze:
> Czy posiekany koperek lub pietruszkę wystarczy posolić i trzymać w
> lodówce, czy lepiej dodatkowo zamrozić? Oczywiście mam na myśli
> przechowanie do codziennego użytku, nie do przyszłego roku. ;)
>
> Ewa

Posolic ? To qrwa nie miecho zeby je solic.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-06-20 12:11:48

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 20 Jun 2011 12:57:18 +0200, medea napisał(a):

> Czy posiekany koperek lub pietruszkę wystarczy posolić i trzymać w
> lodówce, czy lepiej dodatkowo zamrozić? Oczywiście mam na myśli
> przechowanie do codziennego użytku, nie do przyszłego roku. ;)
>
> Ewa

Lepiej zamrozić - bez solenia.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2011-06-20 12:21:41

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: tomjas <t...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 20 Jun 2011 12:57:18 +0200, medea wrote:
> Czy posiekany koperek lub pietruszkę wystarczy posolić i trzymać w
> lodówce, czy lepiej dodatkowo zamrozić? Oczywiście mam na myśli
> przechowanie do codziennego użytku, nie do przyszłego roku. ;)
>
Jak juz wiekszosc podpowiedziala - zamrozic. Ja zamrazam i praktycznie
nie widze roznicy. Rzecz jasna nie solic!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2011-06-20 14:27:03

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

tomjas wrote:

> On Mon, 20 Jun 2011 12:57:18 +0200, medea wrote:
>> Czy posiekany koperek lub pietruszkę wystarczy posolić i trzymać w
>> lodówce, czy lepiej dodatkowo zamrozić? Oczywiście mam na myśli
>> przechowanie do codziennego użytku, nie do przyszłego roku. ;)
>>
> Jak juz wiekszosc podpowiedziala - zamrozic. Ja zamrazam i praktycznie
> nie widze roznicy.

A ja w natce pietruszki widzę różnicę. Dlatego i koperek, i natkę kupuje 2
razy w tygodniu u producenta, trzymam w wazonie ;-)na blacie dzień - dwa, a
dopiero potem resztę zamrażam.
Pietruszkę trzeba będzie odnowić, bo raczyła wymarznąć :-(
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2011-06-20 15:11:33

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 20 Jun 2011 16:27:03 +0200, krys napisał(a):

> Dlatego i koperek, i natkę kupuje 2
> razy w tygodniu u producenta, trzymam w wazonie ;-)na blacie dzień - dwa, a
> dopiero potem resztę zamrażam.

Bardzo dobrze (bardzo!) się przechowuje oczyszczone z liści rzodkiewki i
wszelkie "zielone" (łącznie z sałatą - nawet lepsza wtedy) wypłukane,
odsączone lub wytrząśnięte z wody i włożone do niedbale (tzn prawie wcale
nie zamkniętej) foliowej torebki. Sałata i rzodkiewka trzyma się i dwa
tygodnie, reszta z uwagi na delikatniejsze ulistnienie nieco krócej, ale i
tak sporo.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2011-06-20 15:18:32

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:

> Dnia Mon, 20 Jun 2011 16:27:03 +0200, krys napisał(a):

. Sałata i rzodkiewka trzyma się i dwa
> tygodnie, reszta z uwagi na delikatniejsze ulistnienie nieco krócej, ale i
> tak sporo.

Ja tam kupuję na bieżąco, mam awersję do podwiędniętych warzywek. A sałatę
wrzucam tak, jak mi producent zapakował w jednorazówce, do lodówki na półkę
dla warzyw, i myję dopiero przed spożyciem.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2011-06-20 16:47:33

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Mon, 20 Jun 2011 17:18:32 +0200, krys napisał(a):

> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Mon, 20 Jun 2011 16:27:03 +0200, krys napisał(a):
>
> . Sałata i rzodkiewka trzyma się i dwa
>> tygodnie, reszta z uwagi na delikatniejsze ulistnienie nieco krócej, ale i
>> tak sporo.
>
> Ja tam kupuję na bieżąco, mam awersję do podwiędniętych warzywek.

Nie ma mowy o podwiędnięciu. Warzywa zapakowane w stanie świeżym trzymają
tę świeżość długo, tak jak piszę. Salata jest chrupiąca, a rzodkiewka
jędrna.

> A sałatę
> wrzucam tak, jak mi producent zapakował w jednorazówce, do lodówki na półkę
> dla warzyw, i myję dopiero przed spożyciem.

Wszystko co powyżej - pisałam o swoich doświadczeniach z własnymi
warzywami, które musiałam zebrać aby nie przejrzały. Lepiej wtedy
przechowac je w lodówce, stopniowo zużywając. Myślę, że przyda się ten
sposób tym, którzy muszą kupować więcej lub zostaną obdarzeni
niespodziewanym bogactwem przez znajomych, krewnych itp albo po prostu
muszą rzadziej robić zakupy.


--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei

Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2011-06-20 17:14:28

Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:

> Dnia Mon, 20 Jun 2011 17:18:32 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Mon, 20 Jun 2011 16:27:03 +0200, krys napisał(a):
>>
>> . Sałata i rzodkiewka trzyma się i dwa
>>> tygodnie, reszta z uwagi na delikatniejsze ulistnienie nieco krócej, ale
>>> i tak sporo.
>>
>> Ja tam kupuję na bieżąco, mam awersję do podwiędniętych warzywek.
>
> Nie ma mowy o podwiędnięciu. Warzywa zapakowane w stanie świeżym trzymają
> tę świeżość długo, tak jak piszę. Salata jest chrupiąca, a rzodkiewka
> jędrna.

Ja nie o tym. Niedawno byłam na dziale warzywnym w supermarkecie;-). Dlatego
wolę dwa razy w tygodniu iść na targ i kupić od producenta. A ponieważ mam
dostawę świeżyzny tak często, nie musze kombinowac z przechowywaniem.
>
>> A sałatę
>> wrzucam tak, jak mi producent zapakował w jednorazówce, do lodówki na
>> półkę dla warzyw, i myję dopiero przed spożyciem.
>
> Wszystko co powyżej - pisałam o swoich doświadczeniach z własnymi
> warzywami, które musiałam zebrać aby nie przejrzały. Lepiej wtedy
> przechowac je w lodówce, stopniowo zużywając. Myślę, że przyda się ten
> sposób tym, którzy muszą kupować więcej lub zostaną obdarzeni
> niespodziewanym bogactwem przez znajomych, krewnych itp albo po prostu
> muszą rzadziej robić zakupy.

A, to co innego.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Truskawki...
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
sos cytrynowo - maslany do ryby
Odp: Re: Odp: Re: Co dzisiaj dobrego robicie na obiad?
Odp: Re: Wątróbki z dorsza.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »