| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-06-20 10:57:18
Temat: Jak przechować świeże zioła?Czy posiekany koperek lub pietruszkę wystarczy posolić i trzymać w
lodówce, czy lepiej dodatkowo zamrozić? Oczywiście mam na myśli
przechowanie do codziennego użytku, nie do przyszłego roku. ;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-06-20 11:28:07
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?W dniu 2011-06-20 12:57, medea pisze:
> Czy posiekany koperek lub pietruszkę wystarczy posolić i trzymać w
> lodówce, czy lepiej dodatkowo zamrozić? Oczywiście mam na myśli
> przechowanie do codziennego użytku, nie do przyszłego roku. ;)
Możesz zamrozić, nie musisz do tego solić.
th
--
http://nitkowo.bloog.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-06-20 12:10:23
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?W dniu 2011-06-20 12:57, medea pisze:
> Czy posiekany koperek lub pietruszkę wystarczy posolić i trzymać w
> lodówce, czy lepiej dodatkowo zamrozić? Oczywiście mam na myśli
> przechowanie do codziennego użytku, nie do przyszłego roku. ;)
>
> Ewa
Posolic ? To qrwa nie miecho zeby je solic.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-06-20 12:11:48
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?Dnia Mon, 20 Jun 2011 12:57:18 +0200, medea napisał(a):
> Czy posiekany koperek lub pietruszkę wystarczy posolić i trzymać w
> lodówce, czy lepiej dodatkowo zamrozić? Oczywiście mam na myśli
> przechowanie do codziennego użytku, nie do przyszłego roku. ;)
>
> Ewa
Lepiej zamrozić - bez solenia.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-06-20 12:21:41
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?On Mon, 20 Jun 2011 12:57:18 +0200, medea wrote:
> Czy posiekany koperek lub pietruszkę wystarczy posolić i trzymać w
> lodówce, czy lepiej dodatkowo zamrozić? Oczywiście mam na myśli
> przechowanie do codziennego użytku, nie do przyszłego roku. ;)
>
Jak juz wiekszosc podpowiedziala - zamrozic. Ja zamrazam i praktycznie
nie widze roznicy. Rzecz jasna nie solic!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-06-20 14:27:03
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?tomjas wrote:
> On Mon, 20 Jun 2011 12:57:18 +0200, medea wrote:
>> Czy posiekany koperek lub pietruszkę wystarczy posolić i trzymać w
>> lodówce, czy lepiej dodatkowo zamrozić? Oczywiście mam na myśli
>> przechowanie do codziennego użytku, nie do przyszłego roku. ;)
>>
> Jak juz wiekszosc podpowiedziala - zamrozic. Ja zamrazam i praktycznie
> nie widze roznicy.
A ja w natce pietruszki widzę różnicę. Dlatego i koperek, i natkę kupuje 2
razy w tygodniu u producenta, trzymam w wazonie ;-)na blacie dzień - dwa, a
dopiero potem resztę zamrażam.
Pietruszkę trzeba będzie odnowić, bo raczyła wymarznąć :-(
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-06-20 15:11:33
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?Dnia Mon, 20 Jun 2011 16:27:03 +0200, krys napisał(a):
> Dlatego i koperek, i natkę kupuje 2
> razy w tygodniu u producenta, trzymam w wazonie ;-)na blacie dzień - dwa, a
> dopiero potem resztę zamrażam.
Bardzo dobrze (bardzo!) się przechowuje oczyszczone z liści rzodkiewki i
wszelkie "zielone" (łącznie z sałatą - nawet lepsza wtedy) wypłukane,
odsączone lub wytrząśnięte z wody i włożone do niedbale (tzn prawie wcale
nie zamkniętej) foliowej torebki. Sałata i rzodkiewka trzyma się i dwa
tygodnie, reszta z uwagi na delikatniejsze ulistnienie nieco krócej, ale i
tak sporo.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-06-20 15:18:32
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?Ikselka wrote:
> Dnia Mon, 20 Jun 2011 16:27:03 +0200, krys napisał(a):
. Sałata i rzodkiewka trzyma się i dwa
> tygodnie, reszta z uwagi na delikatniejsze ulistnienie nieco krócej, ale i
> tak sporo.
Ja tam kupuję na bieżąco, mam awersję do podwiędniętych warzywek. A sałatę
wrzucam tak, jak mi producent zapakował w jednorazówce, do lodówki na półkę
dla warzyw, i myję dopiero przed spożyciem.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-06-20 16:47:33
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?Dnia Mon, 20 Jun 2011 17:18:32 +0200, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Mon, 20 Jun 2011 16:27:03 +0200, krys napisał(a):
>
> . Sałata i rzodkiewka trzyma się i dwa
>> tygodnie, reszta z uwagi na delikatniejsze ulistnienie nieco krócej, ale i
>> tak sporo.
>
> Ja tam kupuję na bieżąco, mam awersję do podwiędniętych warzywek.
Nie ma mowy o podwiędnięciu. Warzywa zapakowane w stanie świeżym trzymają
tę świeżość długo, tak jak piszę. Salata jest chrupiąca, a rzodkiewka
jędrna.
> A sałatę
> wrzucam tak, jak mi producent zapakował w jednorazówce, do lodówki na półkę
> dla warzyw, i myję dopiero przed spożyciem.
Wszystko co powyżej - pisałam o swoich doświadczeniach z własnymi
warzywami, które musiałam zebrać aby nie przejrzały. Lepiej wtedy
przechowac je w lodówce, stopniowo zużywając. Myślę, że przyda się ten
sposób tym, którzy muszą kupować więcej lub zostaną obdarzeni
niespodziewanym bogactwem przez znajomych, krewnych itp albo po prostu
muszą rzadziej robić zakupy.
--
XL
"Dzisiaj żyjemy w czasach, w których najgorsze występki są wpisane w prawa
człowieka." Roberto de Mattei
Prawda o GMO:
http://www.gmowpolsce.com.pl/custom/Lisowska%20J%20o
f%20Ecol%20and%20Health%202010.pdf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-06-20 17:14:28
Temat: Re: Jak przechować świeże zioła?Ikselka wrote:
> Dnia Mon, 20 Jun 2011 17:18:32 +0200, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Mon, 20 Jun 2011 16:27:03 +0200, krys napisał(a):
>>
>> . Sałata i rzodkiewka trzyma się i dwa
>>> tygodnie, reszta z uwagi na delikatniejsze ulistnienie nieco krócej, ale
>>> i tak sporo.
>>
>> Ja tam kupuję na bieżąco, mam awersję do podwiędniętych warzywek.
>
> Nie ma mowy o podwiędnięciu. Warzywa zapakowane w stanie świeżym trzymają
> tę świeżość długo, tak jak piszę. Salata jest chrupiąca, a rzodkiewka
> jędrna.
Ja nie o tym. Niedawno byłam na dziale warzywnym w supermarkecie;-). Dlatego
wolę dwa razy w tygodniu iść na targ i kupić od producenta. A ponieważ mam
dostawę świeżyzny tak często, nie musze kombinowac z przechowywaniem.
>
>> A sałatę
>> wrzucam tak, jak mi producent zapakował w jednorazówce, do lodówki na
>> półkę dla warzyw, i myję dopiero przed spożyciem.
>
> Wszystko co powyżej - pisałam o swoich doświadczeniach z własnymi
> warzywami, które musiałam zebrać aby nie przejrzały. Lepiej wtedy
> przechowac je w lodówce, stopniowo zużywając. Myślę, że przyda się ten
> sposób tym, którzy muszą kupować więcej lub zostaną obdarzeni
> niespodziewanym bogactwem przez znajomych, krewnych itp albo po prostu
> muszą rzadziej robić zakupy.
A, to co innego.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |