Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak te watrobki?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak te watrobki?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-01-13 10:01:31

Temat: Jak te watrobki?
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

==========
Pare miesiecy temu byl tu fajny przepis na watrobki z
sokiem winogronowym. Robilem to kilka razy i nawet
dzieci zjadly. Ale wcielo mi przepis.
Moze ktos przypomniec?
Nie pamietam, czy byla tam np. cebula i paru innych
szczegolow, a chce aby bylo takie samo, bo dzieci...

waldek
==========


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-01-13 10:16:54

Temat: Re: Jak te watrobki?
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja mam zapamietany przepis na watrobki z winogronami. Wklejam Ci wiec:

Wartobki drobiowe oczyscic z blon i obtoczyc w mace wymieszanej z
pieprzem
(sowicie). Watrobki smazyc na goracym oleju, na bardzo duzym ogniu,
czesto
odwracajac. Jak sie juz usmaza, powyjmowac i przykryc talerzem, zeby
zanadto nie stygly. Odlac spora czesc tluszczu. Trzy cienkie plasterki
boczku (dla odchudzajacych sie: chudej szynki) pokroic w cieniutkie
paseczki, usmazyc. Na patelnie z wedlina wlac szklanke bulionu (moze byc
z
1/2 kostki rosolowej). Dolozyc ok. 20 dkg przecietych na pol i
wypestkowanych winogron. Gdy winogrona zbledna i zaczna luszczyc sie z
nich
skorki, dolozyc usmazone watrobki i podusic z 5 minut pod przykryciem.
Sosik: pycha

Pozdrawiam.
Dorota



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-13 10:26:00

Temat: Re: Jak te watrobki?
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wklejam to, o co pytales, znalazlo mi sie, przepis podawala Jola L-L, a ten
z winogronami byl chyba Margoli.


watrobki drobiowe w soku/napoju winogronowym:
jest zupelnie inny smakowo od tego z boczkiem, bardzo delikatny i i subtelny

40 dek watrobek drobiowych
1 kartonik (200ml)- szklanka napoju z bialych winogron Tymbark( uwaga: 90
groszy)

Rozgrzewamy olej na patelni i smazymy watrobki obtaczane w mace na zloty
kolor. z obu stron. Posypujemy je pieprzem..Jak sa zlote dodajemy troche
masla, jak sie roztopi - wlewamy jeden kartonik (szklanka) napoju
winogronowego (jw), szczypte vegety i dusimy ok. 10 min. W trakcie duszenia
dolewamy wody, aby sosu bylo tyle - ile soku wlalismy. Sos dzieki obtoczeniu
w mace pieknie sie zagesci.
Cala robota - ot co. A jaka pychota! Jemy to z chlebem, aby moczyc w sosie.

Jak ktos chce jeszcze cos extra - to moze (tak ja ja wczoraj), na drugiej
patelni podsmazyc na masle cienkie lodeczki jablka ze skorka (ja robie z
Gali). Przed odwroceniem na druga strone oproszyc lekko cukrem. Podsmazyc
druga strone az cukier sie skarmelizuje. Ulozyc dekoracyjnie na brzegu
talerza z watrobkami.

goraco polecam Jola L-L


Pozdrawiam
Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-13 10:27:18

Temat: Re: Jak te watrobki?
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

==========
O, wlasnie o ten mi chodzilo.
Wielkie Dzieki.

waldek
==========


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-13 10:55:23

Temat: Re: Jak te watrobki?
Od: "Kruszynka" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

[tu ciach i dalej:]
>Dolozyc ok. 20 dkg przecietych na pol i
> wypestkowanych winogron. Gdy winogrona zbledna i zaczna luszczyc sie z
> nich
> skorki, dolozyc usmazone watrobki i podusic z 5 minut pod przykryciem.
> Sosik: pycha

A gdyby zrobic wszystko tak jak w przepisie, tylko bez winogron, to duzo sie
straci? Rozumiem, ze winogrona dodaja jakiegos charakterystycznego smaku? Bo
mnie korci bez...

Kruszynka
--
"Primum non stresere..."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-13 11:21:36

Temat: Re: Jak te watrobki?
Od: "dorka" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


> A gdyby zrobic wszystko tak jak w przepisie, tylko bez winogron, to duzo
sie
> straci? Rozumiem, ze winogrona dodaja jakiegos charakterystycznego smaku?
Bo
> mnie korci bez...

Jak Cie korci, to zrob, zawsze mozna poeksperymentowac, mozesz zamiast
winogron dac brzoskwine, tez pycha, jak ktos lubi ciekawe smaki.
Pozdrawiam i milego eksperymentowania:)

Dorota


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-13 12:12:55

Temat: Re: Jak te watrobki?
Od: "Kruszynka" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jak Cie korci, to zrob, zawsze mozna poeksperymentowac, mozesz zamiast
> winogron dac brzoskwine, tez pycha, jak ktos lubi ciekawe smaki.
> Pozdrawiam i milego eksperymentowania:)

Ja tam wielkiej zachety nie potrzebuje ;))
Juz mysle o watrobkach, ale dzisiaj to bedzie zapiekanka ziemniaczana, bo
mam skladniki i nie bede musiala latac do sklepu, a po pracy to ja tego
strrrrrasznie nie lubie...
:))
Kruszynka

--
"Primum non stresere..."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-13 20:00:04

Temat: Re: Jak te watrobki?
Od: "margola & zielarz" <malgos@spamu_nie_kochamy.panda.bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kruszynka" <l...@w...pl> napisał w wiadomości
news:avu66f$o8u$1@news.tpi.pl...
> A gdyby zrobic wszystko tak jak w przepisie, tylko bez winogron, to duzo
sie
> straci? Rozumiem, ze winogrona dodaja jakiegos charakterystycznego smaku?
Bo
> mnie korci bez...

Straca ABSOLUTNIE wszystko. Niestety. Musza byc owoce. Najlepiej wlasnie
winogrona albo brzoskwinie. W ostatecznosci ananas. Aha - arbuz sie nie
sprawdza :)

Autorka przepisu - Margola




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-14 12:07:52

Temat: Re: Jak te watrobki?
Od: Krystyna Chiger <k...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

margola & zielarz wrote:

> Straca ABSOLUTNIE wszystko. Niestety. Musza byc owoce. Najlepiej wlasnie
> winogrona albo brzoskwinie. W ostatecznosci ananas. Aha - arbuz sie nie
> sprawdza :)

Rodzynki moga byc. I calosc posypac platkami migdalowymi.

Krycha

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-01-14 12:15:27

Temat: Re: Jak te watrobki?
Od: "Kruszynka" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

"Krystyna Chiger" <k...@p...pl> wrote in message
news:3E23FD96.F5E65E01@people.pl...

> > Straca ABSOLUTNIE wszystko. Niestety. Musza byc owoce. Najlepiej wlasnie
> > winogrona albo brzoskwinie. W ostatecznosci ananas. Aha - arbuz sie nie
> > sprawdza :)
>
> Rodzynki moga byc. I calosc posypac platkami migdalowymi.

Rety, platkami?
Ale wtedy to ta watrobka juz na slodko wychodzi?
Czy ona tak ogolnie z tymi owocami wykazuje jakies powinowactwo do
slodkiego? Sorry, jakos nie umiem sobie tego wyobrazic :)) A brzmi baaardzo
ciekawie, chcialabym wyprobowac, wiec im wiecej wiem, tym lepiej ;))
Kruszynka
--
"Primum non stresere..."


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Boczniaki zrobilam :))
co z bialek procz bezow i kokosanek?
Chwale: brzoskwiniowiec
nie na temat, ale juz nie wiem co robic
A co do Sajgonek

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »