Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.astercity.net!not-for-mail
From: "dorka" <d...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak te watrobki?
Date: Mon, 13 Jan 2003 11:26:00 +0100
Organization: Aster City Net
Lines: 32
Message-ID: <avu47e$m2$1@foka.acn.pl>
References: <avu2t6$o8r$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 10.70.1.244
X-Trace: foka.acn.pl 1042453550 706 10.70.1.244 (13 Jan 2003 10:25:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...net
NNTP-Posting-Date: Mon, 13 Jan 2003 10:25:50 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...net
X-Server-Info: http://www.astercity.net/news/
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:141390
Ukryj nagłówki
Wklejam to, o co pytales, znalazlo mi sie, przepis podawala Jola L-L, a ten
z winogronami byl chyba Margoli.
watrobki drobiowe w soku/napoju winogronowym:
jest zupelnie inny smakowo od tego z boczkiem, bardzo delikatny i i subtelny
40 dek watrobek drobiowych
1 kartonik (200ml)- szklanka napoju z bialych winogron Tymbark( uwaga: 90
groszy)
Rozgrzewamy olej na patelni i smazymy watrobki obtaczane w mace na zloty
kolor. z obu stron. Posypujemy je pieprzem..Jak sa zlote dodajemy troche
masla, jak sie roztopi - wlewamy jeden kartonik (szklanka) napoju
winogronowego (jw), szczypte vegety i dusimy ok. 10 min. W trakcie duszenia
dolewamy wody, aby sosu bylo tyle - ile soku wlalismy. Sos dzieki obtoczeniu
w mace pieknie sie zagesci.
Cala robota - ot co. A jaka pychota! Jemy to z chlebem, aby moczyc w sosie.
Jak ktos chce jeszcze cos extra - to moze (tak ja ja wczoraj), na drugiej
patelni podsmazyc na masle cienkie lodeczki jablka ze skorka (ja robie z
Gali). Przed odwroceniem na druga strone oproszyc lekko cukrem. Podsmazyc
druga strone az cukier sie skarmelizuje. Ulozyc dekoracyjnie na brzegu
talerza z watrobkami.
goraco polecam Jola L-L
Pozdrawiam
Dorota
|