Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak to jest?...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak to jest?...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-04 08:36:34

Temat: Re: Jak to jest?...
Od: Jo'Asia <j...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krysia Thompson wystukała:

> galka - tak, ale nie za duzo (od jednej calej sie umiera)

E, chyba nie aż tak.

Ile waży jedna gałka? Kilka gramów, nie więcej...

Bo znalazłam coś takiego (niestety po angielsku):

Within 4 hours of taking 28 g of nutmeg in water and orange juice, a
19-year-old woman felt cold and shivery. This was followed after 6 to 8
hours by severe vomiting accompanied by hallucinations. For a week she had
poor concentration and was disorientated. The hallucinogen in nutmeg was
believed to be myristicin. - D. J. Panayotopoulos and D. D. Chisholm
(letter), Br. med. J., 1970, 1, 754. A similar report. - R. A. Faguet and
K. F. Rowland, Am. J. Psychiat., 1978, 135, 860. Within 3 days of
receiving ground nutmeg 9 teaspoonfuls daily to control the diarrhoea
associated with nodullary carcinoma of the thyroid, a patient complained
of dry eyes and mouth, blurred vision, dizziness, tingling, and feelings
of depersonalisation and remoteness. The symptoms gradually subsided as
the dose was reduced. - G. S. Venables et al. (letter), Br. med. J., 1976,
I, 96.

Ingestion of freshly ground nutmeg 1.5 to 4 g three to four times daily
for 2 days by 2 subjects produced constipation, but no aspirin-like effect
onbiphasic platelet aggregation was noted. Both subjects also felt
light-headed, slightly disorientated, occassionally nauseated, flushed,
and had nasal congestion and very dry mouths; pupil size was unaffected. -
W. H. Dietz and M. J. Stuart (letter), New Engl. J. Med., 1976, 294, 503.

Jo'Asia

--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
Œwinia lepsza od ufoka bo jadalna jest jej zwłoka <http://ruchoporu.org>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-07-04 08:37:51

Temat: Re: Jak to jest?...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora



>> > Nadinterpretujesz.
>>
>> Pewnie tak.  ale nie napisala jasno o co jej chodzi, a nadto wcale sie
>> wypierala checi calowania, wrecz starala sie ustalic szczegoly.
>
>Bo ona takie dobre serce ma. Jak ktos cos chce, to ona by cala siebie oddala ;-)
>

Kocie - precz z reklama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

van pierek


>> > Chyba, ze za calowanie uznajesz cios mokra sciera ;-)
>>
>> Tez brzmi atrakcyjnie.
>
>Niewatpliwie, choc nie dla wszystkich ;-)
>
>Kot co jednak woli pocalunki tradycyjne ;-)


znaczy nie probowalas nietradycyjnych.....
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 08:38:13

Temat: Re: Jak to jest?...
Od: wiku <s...@r...pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> galka jest trujaca jak sie zje jedna cala. znaczy niekoniecznie
> pogryzc cala, ale jakbys starla cala i potem to danie zjadla to
> masz bardzo duze szanse na szybkie dosc zejscie...

a przed zejsciem zobaczysz rozne dziwne rzeczy, bo galka jest dosc mocno
halucynogenna :)))
wiku

--

http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 08:39:07

Temat: Re: Jak to jest?...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> galka jest trujaca jak sie zje jedna cala. znaczy niekoniecznie
>> pogryzc cala, ale jakbys starla cala i potem to danie zjadla to
>> masz bardzo duze szanse na szybkie dosc zejscie...
>
>a przed zejsciem zobaczysz rozne dziwne rzeczy, bo galka jest dosc mocno
>halucynogenna :)))
>wiku


nooo, ale fajnie
van pierek
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 08:55:47

Temat: Re: Jak to jest?...
Od: a...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora


> Kocie - precz z reklama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>
> van pierek

To nie reklama, tylko glebokie uwielbienie ;-)

Kot i ciasto jagodowe - znow bede miala zemby czarne ;-)


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 09:20:47

Temat: Re: Jak to jest?...
Od: "Kruszynka \(Wroclaw\)" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:uadagvkemncbq85qloqcngsqgrvjrf9213@4ax.com...
> a ja myslalam, ze to w Japonii jako zakazana potrawa
> restauracyjna ta rybka wystepuje, taka rosyjska ruletka
> gastronomiczna ;)
A moze to byla Japonia? Chyba masz racje. Natomiast nie mowili, ze jest
zakazana. TO znaczy jest, ale dla tych, ktorzy nei maja na rybke licencji.
Znaczy sie licencji na zabijanie.

> galka jest trujaca jak sie zje jedna cala. znaczy niekoniecznie
> pogryzc cala, ale jakbys starla cala i potem to danie zjadla to
> masz bardzo duze szanse na szybkie dosc zejscie...
To ciekawe. A po co sie ja daje w malych ilosciach? Oprocz aromatu to co
jeszcze daje? Ulatwia trawienie?

> chyba podobnie jest z liscmi rabarbaru i pomidora. choc nie wiem
> czy efekt jest tak gwarantowany jak przy galce

Moze sie skusze? :))))

Kruszyna
--
"Primum non stresere... "

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-04 14:26:15

Temat: Re: Jak to jest?...
Od: "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org> szukaj wiadomości tego autora

"Kruszynka \(Wroclaw\)" <l...@w...pl> wrote:

>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>wiadomosci news:g6bagvolsvq3j1mkn54pmivjpuhp8up00b@4ax.com...
>> mozna to zrobic koglomoglowo i dodawac do mleka powoli, najlepiej
>> mleko na parze, bo inaczej naprawde zacznie sie warzyc, to jest
>> tez kwestia wprawy ;))
>
>Dzieki za wyjasnienie :)
>
>> galka - tak, ale nie za duzo (od jednej calej sie umiera)
>
>powaznie???
>Niedawno u nas w telewizorni byl program o truciznach. Otoz zyje sobie w
>Chinach taka rybka, ktora rozdymka sie zowie (jak sie "napnie" to takie
>dlugie kolce ma i wyglada jak kulisty jez). W jej skorze, watrobie i gdzies
>tam jeszcze sa trucizny, na ktore nie ma antidotum, i zjedzenie tych czesci
>w przeciagu kilkunastu minut powoduje nieprzyjemne komplikacje zyciowe, przy
>czym delikwent ma szczescie, jesli skonczy sie to tylko paralizem. Ale pewna
>limitowana ilosc chinskich kucharzy posiada licencje na przyrzadzanie tej
>rybki i ponoc po odpowiednim przygotowaniu jest to wielki przysmak, dosc
>ekskluzywny chyba nawet. Nawet czesci tej rybki sa pakowane i mozna je
>gdzies tam kupic w sklepie (gdzies znaczy sie w Chinach).
>Czy z galka jest podobnie?
>
>Kruszyna


Rupka sie Fugu nazywa - bardzo ceniona przez koneserow sushi -mieski
bardzo delikatne w smaku niemalze jedwabiste - jezeli wypatroszona
prawidlowo to ni sie nie dzieje - poza malym mrowieniem w konczynach i
na jezyku...jezli kucharz jest do d... to naruszy watrobe a wtedy
sie struc mozna..
;-)
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-07 21:24:00

Temat: Re: Jak to jest?...
Od: "sekutnica" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> p.s. moga odpisac ze chca przyjsc popatrzec i co wtedy?
> >> a co na to zona?
> >> a przy ludziach?
> >
> >Wladyslaw
>
> K.T. - starannie opakowana

No wlasnie, specjalnie przyszlam popatrzec i co, co z tym calowaniem pytam.

snbid ciekawska jak to Ania


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-07 23:18:34

Temat: Re: Jak to jest?...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> p.s. moga odpisac ze chca przyjsc popatrzec i co wtedy?
>> >> a co na to zona?
>> >> a przy ludziach?
>> >
>> >Wladyslaw
>>
>> K.T. - starannie opakowana
>
>No wlasnie, specjalnie przyszlam popatrzec i co, co z tym calowaniem pytam.
>
>snbid ciekawska jak to Ania
>


chyba Wladyslaw sie sploszyl i uciekl :(

Van Pierek
K.T. - starannie opakowana

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-07-08 22:08:06

Temat: Re: Jak to jest?...
Od: "sekutnica" <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> >No wlasnie, specjalnie przyszlam popatrzec i co, co z tym calowaniem
pytam.
> >
> >snbid ciekawska jak to Ania
> >
>
>
> chyba Wladyslaw sie sploszyl i uciekl :(
>
> Van Pierek
> K.T. - starannie opakowana

oh joj, no nic, i tak bylo ciekawie

snbid


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Co robicie z cieciorki???
zaraz wkładam do piekarnika
Pektopol
Sałatka Asi
Obiad w kociolku ( Dutch oven)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »