Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news-stoc.telia.net!217.209.241.210.MISMATCH!news-stod.telia.net!telia.net!
news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!proxad.net!proxad.net!newspeer1-gu
i.server.ntli.net!ntli.net!peer01.cox.net!cox.net!p01!fed1read04.POSTED!not-for
-mail
From: "Art(Gruby)" <Art[Gruby]@icbleu.org>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jak to jest?...
Organization: Flame Makin' Machine, Inc.
Reply-To: Art[Gruby]@icbleu-spamalanadingdong.org
Message-ID: <u...@4...com>
References: <a...@4...com>
<be124t$ajb$1@atlantis.news.tpi.pl>
<g...@4...com>
<be19it$fbr$1@nemesis.news.tpi.pl>
<d...@4...com>
<be3a6t$9lg$1@atlantis.news.tpi.pl>
<g...@4...com>
<be3c7e$aq5$1@nemesis.news.tpi.pl>
X-Newsreader: Forte Agent 1.92/32.572
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii
Content-Transfer-Encoding: 7bit
Lines: 36
Date: Fri, 04 Jul 2003 07:26:15 -0700
NNTP-Posting-Host: 68.101.197.180
X-Complaints-To: a...@c...net
X-Trace: fed1read04 1057328867 68.101.197.180 (Fri, 04 Jul 2003 10:27:47 EDT)
NNTP-Posting-Date: Fri, 04 Jul 2003 10:27:47 EDT
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:162795
Ukryj nagłówki
"Kruszynka \(Wroclaw\)" <l...@w...pl> wrote:
>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>wiadomosci news:g6bagvolsvq3j1mkn54pmivjpuhp8up00b@4ax.com...
>> mozna to zrobic koglomoglowo i dodawac do mleka powoli, najlepiej
>> mleko na parze, bo inaczej naprawde zacznie sie warzyc, to jest
>> tez kwestia wprawy ;))
>
>Dzieki za wyjasnienie :)
>
>> galka - tak, ale nie za duzo (od jednej calej sie umiera)
>
>powaznie???
>Niedawno u nas w telewizorni byl program o truciznach. Otoz zyje sobie w
>Chinach taka rybka, ktora rozdymka sie zowie (jak sie "napnie" to takie
>dlugie kolce ma i wyglada jak kulisty jez). W jej skorze, watrobie i gdzies
>tam jeszcze sa trucizny, na ktore nie ma antidotum, i zjedzenie tych czesci
>w przeciagu kilkunastu minut powoduje nieprzyjemne komplikacje zyciowe, przy
>czym delikwent ma szczescie, jesli skonczy sie to tylko paralizem. Ale pewna
>limitowana ilosc chinskich kucharzy posiada licencje na przyrzadzanie tej
>rybki i ponoc po odpowiednim przygotowaniu jest to wielki przysmak, dosc
>ekskluzywny chyba nawet. Nawet czesci tej rybki sa pakowane i mozna je
>gdzies tam kupic w sklepie (gdzies znaczy sie w Chinach).
>Czy z galka jest podobnie?
>
>Kruszyna
Rupka sie Fugu nazywa - bardzo ceniona przez koneserow sushi -mieski
bardzo delikatne w smaku niemalze jedwabiste - jezeli wypatroszona
prawidlowo to ni sie nie dzieje - poza malym mrowieniem w konczynach i
na jezyku...jezli kucharz jest do d... to naruszy watrobe a wtedy
sie struc mozna..
;-)
Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.
|