| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-21 20:15:13
Temat: Jak ubić śmietanę z żelatyną?No właśnie, mam ubic śmietanę z żelatyną do tortu wiśniowego. Ale jak
i w jakich proporcjach? Dosypać tej żelatyny tak poprostu, czy też
rozpuścić?
Doradzcie, bo nie mam pojęcia.
pozdrawiam
cherokee
mimo wszystko przygotowująca Schwarzwälder Kirschtorte
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-21 21:05:53
Temat: Re: Jak ubić śmietanę z żelatyną?
Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:au2i4i$h5u$1@absinth.dialog.net.pl...
> No właśnie, mam ubic śmietanę z żelatyną do tortu wiśniowego. Ale jak
W jakich ilościach, to nie wiem, ale myślę, że masz to w przepisie. Co do
technicznej strony dodawania żelatyny - ja zawsze najpierw daję odrobinę
zimnej wody żeby napęczniała, potem dolewam nieco gorącej, żeby się wszystko
ładnie rozpuściło i czekam, aż wystygnie. Potem dolewam do ubitej śmietany.
I wszystko;)
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 22:59:01
Temat: Re: Jak ubić śmietanę z żelatyną?Dziękuję Ci ślicznie.
Właśnie wróciłam z zakupów w Tesco (WRC), w którym nie było śmietanki
36%, ale za to kupiłam dekorator do tortów za całe 5,99, a także
pooglądałam robiącego zakupy prezaydenta Wrocławia Rafała Dutkiewicza.
Jutro dalszy ciąg polowań na śmietankę, tym razem w Geant.
P.S. Przy okazji kupiłam kawałek wołowiny do bigosu, bo to, co kupiłam
ostatnio i miało być wołowiną, okazało się gulaszem
wieprzowym.:)))))))
pozdrawiam przedświątecznie
cherokee z bigosu wonią w domu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 23:34:06
Temat: Re: Jak ubić śmietanę z żelatyną?
Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:au2i4i$h5u$1@absinth.dialog.net.pl...
> No właśnie, mam ubic śmietanę z żelatyną do tortu wiśniowego. Ale jak
> i w jakich proporcjach? Dosypać tej żelatyny tak poprostu, czy też
> rozpuścić?
Nie probowalam nigdy ubijac z zelatyna, ale ostatnio kupilam Śmietan-fix Dr
Oetkera (co ja nazwa;) - dodaje sie to w czasie ubijania i smietane mozna
bylo prawie kroic nozem - do ciasta rewelacyjna.
Pozdrawiam
Marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 23:38:07
Temat: Re: Jak ubić śmietanę z żelatyną?
Użytkownik "Cherokee gd" <c...@t...skasujCalyTenNapis.pl> napisał w
wiadomości news:au2i4i$h5u$1@absinth.dialog.net.pl...
> No właśnie, mam ubic śmietanę z żelatyną do tortu wiśniowego. Ale jak
> i w jakich proporcjach? Dosypać tej żelatyny tak poprostu, czy też
> rozpuścić?
>
> Doradzcie, bo nie mam pojęcia.
> cherokee
zrob tak , jak ja robie przy torcie jogurtowym z truskawkami ( jest w
archiwum)
przeklejam czesc dotyczaca laczenia zelatyny z jogurtem, u Ciebie bedzie ze
smietana
z zelatyna smietana ( tak jak jogurt) tez bedzie sztywna, wiec nie wiem, czy
trzeba ja ubijac...
....Wypracowalam metode ktora daje 100 % sukces przy laczeniu jogurtu i
cieklej
zelatyny ( wiadomo ze jogurtu nie podgrzewamy tylko jest chlodny a przynajmn
iej w temp. pokojowej) Zalana niewielka iloscia wody zelatyne w postaci gumo
wego gluta o ksztalcie naczynia w ktorym sie moczylo doprowadzam do postaci
plynnej w goracej kapieli : czyli nastawiam na gazie rondelek z woda , do ni
ego wkladam kubeczek z glutem i mieszam lyzeczka .W ciagu 2 min. glut zamien
ia sie w plyn ,tyle ze cieply. Nastepnie do zlewu nalewam zimnej wody, wklad
am kubeczek i mieszam stale lyzeczka az sie zrobi chlodna plynna ciecz. Wte
dy lacze powoli z chlodnym jogurtem energicznie mieszajac i juz...Polecam te
metode tym , ktorzy zechca sprobowac mojego tortu jogurtowego z
truskawkami..,.
pozdrawiam Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-22 00:06:04
Temat: Re: Jak ubić śmietanę z żelatyną?Polecam te
> metode tym , ktorzy zechca sprobowac mojego tortu
Dzięki wielkie. Będę testować.
pozdrawiam
cherokee
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-23 00:09:54
Temat: Re: Jak ubić śmietanę z żelatyną?
. Potem dolewam do ubitej śmietany.
> I wszystko;)
Oj nie tak :) Zawsze dodajemy masę, śmietanę, coś innego do żelatyny
(namoczone i podgrzanej w celu rozpuszczenia).
Nigdy odwrotnie!
Przemysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |