| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-21 13:18:58
Temat: modra kapustaWitka
Stolujac sie w katowickiej jadlodajni poznalem ten smak.... :)
Chcialbym urzec nim moich domownikow.. jak najlepiej zrobic by nie byla
kwasna ale delikatna i dobra?
I jak uwazacie powinna byc na cieplo czy na chlodno (tzn.. ok 20stopni)
Ja jadlem tylko na chlodno i dla mnie jest ok choc kolega zachwyca sie na
cieplo :)
Piotrek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-12-21 16:04:06
Temat: Re: modra kapustapietruszek wrote:
> Witka
>
> Stolujac sie w katowickiej jadlodajni poznalem ten smak.... :)
> Chcialbym urzec nim moich domownikow.. jak najlepiej zrobic by nie byla
> kwasna ale delikatna i dobra?
> I jak uwazacie powinna byc na cieplo czy na chlodno (tzn.. ok 20stopni)
> Ja jadlem tylko na chlodno i dla mnie jest ok choc kolega zachwyca sie na
> cieplo :)
można i tak, i tak w zależności do sytuacji. Do kiełbasek wigilijnych mam na
zimno (znaczy temperatura pokojowa), a do gęsi czy innego oskubańca czy
rolad oczywiście na gorąco.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 17:30:16
Temat: Re: modra kapusta
Użytkownik waldemar z domu w wiadomości do grup dyskusyjnych
> można i tak, i tak w zależności do sytuacji. Do kiełbasek wigilijnych mam
na
> zimno (znaczy temperatura pokojowa), a do gęsi czy innego oskubańca czy
> rolad oczywiście na gorąco
waldku badz tak dobry...co to kielbaski wigilijne?
anya
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 17:39:30
Temat: Re: modra kapusta
Użytkownik "anya" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:au28eu$be6$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik waldemar z domu w wiadomości do grup dyskusyjnych
>
> > można i tak, i tak w zależności do sytuacji. Do kiełbasek wigilijnych
mam
> na
> > zimno (znaczy temperatura pokojowa), a do gęsi czy innego oskubańca czy
> > rolad oczywiście na gorąco
>
>
> waldku badz tak dobry...co to kielbaski wigilijne?
chyba jakies bez miesa?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 19:38:35
Temat: Re: modra kapustapietruszek wrote:
>> Użytkownik waldemar z domu w wiadomości do grup dyskusyjnych
>>
>> > można i tak, i tak w zależności do sytuacji. Do kiełbasek wigilijnych
> mam
>> na
>> > zimno (znaczy temperatura pokojowa), a do gęsi czy innego oskubańca czy
>> > rolad oczywiście na gorąco
>>
>>
>> waldku badz tak dobry...co to kielbaski wigilijne?
>
> chyba jakies bez miesa?
czemu bez mięsa? Biała kiełbasa, oparta o mięso cielęce. Gotowana.
Tradycyjnie u nas na wigilię już od lat. Pod Opolem był masarz, który to te
kiełbaski produkował. Obecnie kupujemy u śląskiego masarza w Berlinie
(Tegel, Rogacki chyba się nazywa, Moabit Arminiushalle też mają, to dla
zainteresowanych tubylców).
Jak kogoś interesuje mój jadłospis wigilijny:
Barszcz na wędzonce z uszkami z grzybowym farszem.
Kiełbaski + sos selerowo-piernikowy (tzw. sos szary, rybny lub ...polski).
Sos nadaje się nawiasem mówiąc wspaniale do jakieś niezbyt delikatnej ryby,
choćby karpia. Do tego sałata z podgotowanej kapusty (modrej ;-)), z
kiszonym ogórkiem, cebulą i ewentualnie kukurydzą. Do tego świeży chleb.
Smażone kiełbaski norymberskie (takie małe, krótkie), dla juniora
koniecznie z keczupem ;-). Surówka nawinie (na ogół sałata lodowa + ruccola
+ szalotki + oliwa i ocet malinowy). Ćwikła z chrzanem, sałatka z jajka z
chrzanem i jogurtem, buraczki z majerankiem. Na deser pierniki, makowiec,
śląskie bomby, jabłka zapiekane z marcepanem i rodzynkami, kompot z
suszonych owoców.
Z tego robię ja albo żona surówkę, pierniki (już są) i jabłka z marcepanem
(to ja). Reszta jest produkcji moich rodziców.
Wesołych świąt Bożego Narodzenia, Hannukka (już była), Kwazaa, Nowego Roku i
cokolwiek ktoś świętuje lub nie.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 19:52:07
Temat: Re: modra kapustaOn Sat, 21 Dec 2002 20:38:35 +0100, waldemar z domu
<w...@t...de> wrote:
>Kiełbaski + sos selerowo-piernikowy (tzw. sos szary, rybny lub ...polski).
Waldemarze: przyjęte jest w Polsce że kolacja wigilijna jest kolacją
postną i stąd zapewne zdizwienie Twych dyskutantów. Szczerze
powiedziawszy to nie słyszałem aby poza Śląskiem w Polsce podawano w
czasie wieczerzy wigilijnej mięso.
>
>Wesołych świąt Bożego Narodzenia, Hannukka (już była), Kwazaa, Nowego Roku i
>cokolwiek ktoś świętuje lub nie.
To jeszcze mała uwaga: po polsku to bedzie Chanuka. Hannuka (lub nawet
Hannukah) to wersja amerykańska, a myślę że Polscy Żydzi wiedzą lepiej
jak to święto nazywać. Wszak trafili do Polski wcześniej niż do
Ameryki ;-))))
Zdrówko
--
Maciek 'Babcia' Dobosz
Warszawski Klub Paintballowy "Ranger"
N.A.S.K. Nieudolny Administrator Sieci Komputerowej
http://paintball.info.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-21 20:09:22
Temat: Re: modra kapustaMaciek 'Babcia' Dobosz wrote:
>>Kiełbaski + sos selerowo-piernikowy (tzw. sos szary, rybny lub ...polski).
>
> Waldemarze: przyjęte jest w Polsce że kolacja wigilijna jest kolacją
> postną i stąd zapewne zdizwienie Twych dyskutantów. Szczerze
> powiedziawszy to nie słyszałem aby poza Śląskiem w Polsce podawano w
> czasie wieczerzy wigilijnej mięso.
no tak może i jest. Poza Polską jednak, nawet w tradycjonalno-katolickim
Münster (chyba Monastyr po Polsku) takowego postu nie znają. Taki chukat
ha-goj ;-))
>>Wesołych świąt Bożego Narodzenia, Hannukka (już była), Kwazaa, Nowego Roku
>>i cokolwiek ktoś świętuje lub nie.
>
> To jeszcze mała uwaga: po polsku to bedzie Chanuka. Hannuka (lub nawet
> Hannukah) to wersja amerykańska, a myślę że Polscy Żydzi wiedzą lepiej
> jak to święto nazywać. Wszak trafili do Polski wcześniej niż do
> Ameryki ;-))))
tyż prawda. Masz rację, po polsku Chanuka. Niestety w Polsce nie znałem
żadnego Żyda. W latach 70tych nie było oportunistycznie, a nawet niezbyt
zdrowo dla kariery się do żydowstwa przyznawać.
No to jeszcze raz szczęść boże, shalom alechem, salam aleikum
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-22 10:34:50
Temat: Re: modra kapustaHej!
A u mnie na zakończenie wigilii dozwolone było podanie gołąbków, klasycznych
z mięsem wieprzowym. Tyle że pod gęstym sosem grzybowym, tak gęstym, że
można było w nim rzeźbić nożem i widelcem. było to jednak danie opcjonalne,
dla nienażartych. Sos zaś przede wszystkim służył pierogom ruskim.
Nie wiem dlaczego dziadkowie to tolerowali, a potem moi rodzice...
U mnie już - niestety - nie przechodzi...
Namaste!
EuGeniusz Dębski
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-22 11:02:21
Temat: Odp: modra kapusta
Użytkownik waldemar z domu
> czemu bez mięsa? Biała kiełbasa, oparta o mięso cielęce. Gotowana.
> Tradycyjnie u nas na wigilię już od lat. Pod Opolem był masarz.........
dziekuje:-) no coz..co kraj to obyczaj. Sie zdziwilam troszke, bo Wilia
kojarzyla mi sie zawsze z postnymi daniami
anya
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-12-23 10:51:48
Temat: Re: modra kapusta
Użytkownik "Maciek 'Babcia' Dobosz" <b...@j...org.pl> napisał w
wiadomości news:uah90v8p88oue8nojqdgnrs1jl927gjkul@4ax.com...
> On Sat, 21 Dec 2002 20:38:35 +0100, waldemar z domu
>
> Waldemarze: przyjęte jest w Polsce że kolacja wigilijna jest kolacją
> postną i stąd zapewne zdizwienie Twych dyskutantów. Szczerze
> powiedziawszy to nie słyszałem aby poza Śląskiem w Polsce podawano w
> czasie wieczerzy wigilijnej mięso.
>
Przepraszam, ale na Śląsku też jest to postna kolacja! Mieszkam z dziada
pradziada na Górnym Śląsku i nie jest mi znane, by w ten dzień na stole
pojawiło się coś mięsnego.
Pozdrawiam życząc Wesołych Świąt!!
Ela
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |