Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpint
ernet.pl!newsfeed01.sul.t-online.de!newsmm00.sul.t-online.com!t-online.de!news.
t-online.com!not-for-mail
From: waldemar z domu <w...@t...de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: modra kapusta
Date: Sat, 21 Dec 2002 20:38:35 +0100
Organization: w domu
Lines: 40
Message-ID: <au2fum$es7$01$1@news.t-online.com>
References: <au1pnu$2ur$1@news.tpi.pl> <au23ch$7nd$05$2@news.t-online.com>
<au28eu$be6$1@news.tpi.pl> <au290b$f10$1@news.tpi.pl>
Reply-To: w...@t...de
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.t-online.com 1040499478 01 15239 vg3OEXubSZaMGs 021221 19:37:58
X-Complaints-To: a...@t...com
X-Sender: 5...@t...net
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:139488
Ukryj nagłówki
pietruszek wrote:
>> Użytkownik waldemar z domu w wiadomości do grup dyskusyjnych
>>
>> > można i tak, i tak w zależności do sytuacji. Do kiełbasek wigilijnych
> mam
>> na
>> > zimno (znaczy temperatura pokojowa), a do gęsi czy innego oskubańca czy
>> > rolad oczywiście na gorąco
>>
>>
>> waldku badz tak dobry...co to kielbaski wigilijne?
>
> chyba jakies bez miesa?
czemu bez mięsa? Biała kiełbasa, oparta o mięso cielęce. Gotowana.
Tradycyjnie u nas na wigilię już od lat. Pod Opolem był masarz, który to te
kiełbaski produkował. Obecnie kupujemy u śląskiego masarza w Berlinie
(Tegel, Rogacki chyba się nazywa, Moabit Arminiushalle też mają, to dla
zainteresowanych tubylców).
Jak kogoś interesuje mój jadłospis wigilijny:
Barszcz na wędzonce z uszkami z grzybowym farszem.
Kiełbaski + sos selerowo-piernikowy (tzw. sos szary, rybny lub ...polski).
Sos nadaje się nawiasem mówiąc wspaniale do jakieś niezbyt delikatnej ryby,
choćby karpia. Do tego sałata z podgotowanej kapusty (modrej ;-)), z
kiszonym ogórkiem, cebulą i ewentualnie kukurydzą. Do tego świeży chleb.
Smażone kiełbaski norymberskie (takie małe, krótkie), dla juniora
koniecznie z keczupem ;-). Surówka nawinie (na ogół sałata lodowa + ruccola
+ szalotki + oliwa i ocet malinowy). Ćwikła z chrzanem, sałatka z jajka z
chrzanem i jogurtem, buraczki z majerankiem. Na deser pierniki, makowiec,
śląskie bomby, jabłka zapiekane z marcepanem i rodzynkami, kompot z
suszonych owoców.
Z tego robię ja albo żona surówkę, pierniki (już są) i jabłka z marcepanem
(to ja). Reszta jest produkcji moich rodziców.
Wesołych świąt Bożego Narodzenia, Hannukka (już była), Kwazaa, Nowego Roku i
cokolwiek ktoś świętuje lub nie.
Waldek
|