| « poprzedni wątek | następny wątek » |
101. Data: 2007-12-01 12:04:55
Temat: Re: Jak ugotować?
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fir5hm$dal$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > Khem... jeśli do wody wsypiemy łyżkę cytrynianu sodu i cytrynianu
> > wapnia, one w roztworze zdysocjują, prawda? Mamy więc od teraz w
> > roztworze co najmniej trzy rodzaje jonów: cytrynianowy, sodowy i
> > wapniowy. Mam pytanie: po czym poznamy teraz, czy jon cytrynianowy,
> > albo pokrótce: cytrynian - jest sodowy czy wapniowy? Zatem jest
> > "czysty" cytrynian czy go nie ma?
>
> Lemoniada?!
>
No patrz... genialne! Próbujesz dorównać Dzieciom Neostrady, które się
zawzięły na ciebie? To musisz się bardziej starać, bo ich dowcip jest
zdecydowanie bardziej przemyślany...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
102. Data: 2007-12-01 12:13:53
Temat: Re: Jak ugotować?
"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:firing$d3b$1@atlantis.news.tpi.pl...
> No patrz... genialne! Próbujesz dorównać Dzieciom Neostrady, które się
> zawzięły na ciebie? To musisz się bardziej starać, bo ich dowcip jest
> zdecydowanie bardziej przemyślany...
Uwziął się ktoś na mnie? Nie zauważyłem - może to te parchlaki, które
mają mnie za żyda?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
103. Data: 2007-12-01 14:10:29
Temat: Re: Jak ugotować?
Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:firjgr$e58$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Uwziął się ktoś na mnie? Nie zauważyłem - może to te parchlaki, które
> mają mnie za żyda?
>
a może więcej prypraw, a mniej gorzały
I fosfór, fosfór - rybie głowy...
r.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
104. Data: 2007-12-01 15:14:30
Temat: Re: Jak ugotować?Użytkownik lemonka napisał:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fir5hm$dal$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Khem... jeśli do wody wsypiemy łyżkę cytrynianu sodu i cytrynianu
>>> wapnia, one w roztworze zdysocjują, prawda? Mamy więc od teraz w
>>> roztworze co najmniej trzy rodzaje jonów: cytrynianowy, sodowy i
>>> wapniowy. Mam pytanie: po czym poznamy teraz, czy jon cytrynianowy,
>>> albo pokrótce: cytrynian - jest sodowy czy wapniowy? Zatem jest
>>> "czysty" cytrynian czy go nie ma?
>> Lemoniada?!
>>
>
> No patrz... genialne! Próbujesz dorównać Dzieciom Neostrady, które się
> zawzięły na ciebie? To musisz się bardziej starać, bo ich dowcip jest
> zdecydowanie bardziej przemyślany...
>
ale ja jestem dzieciam czelo a ni e nieostrady
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
105. Data: 2007-12-01 15:44:31
Temat: Re: Jak ugotować?| Może mi ktoś poradzi, jak ugotować smaczną zupę, nie uzywajac kostek
Knorra,
| których tutaj nie akceptujecie i nie używając do tej zupy dwóch kilogramów
| mięsa, których ja nie akceptuję. Jest szansa, żeby zupa była smaczna bez
| Knorra i bez duzej ilości mięsa?
Wystarczy zacząć od zrumienienia na dobrej oliwie posiekanej cebuli i
czosnku,a zakończyć na dodaniu ziół, najlepiej świeżych - do pomidorowej np.
bazylii, oregano. Cały sekret. Smakuje wybornie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
106. Data: 2007-12-01 23:46:38
Temat: Re: Jak ugotować?On Thu, 29 Nov 2007 09:30:04 +0100 I had a dream that panta_rei
<j...@c...znajdzie> wrote:
>IMHO o najważniejszej grupie zapomniałeś ;) Jest też tak grupa, która
>unika wrzucania świństwa do gara, w kostce "świństwem" jest glutaminian
>sodowy, który jako związek sodu nie jest obojętny dla zdrowia, np
>podnosi ciśnienie krwi, i należy go unikać. Jest duża grupa ludzi, ktora
>z takich właśnie względów unika kostek i innych "produktów masowego
>szczęścia"
Demagogia :) Akurat glutaminian sodu nie jest dodawany z powodu spisku
producentów tabletek na nadciśnienie, tylko wzmacnia smak i zapach oraz
aktywuje ten magiczny piąty smak. Ponieważ glutaminian sodu podany nawet
w minimalnej ilości wzmacnia wrażenie odczuwania smaku słonego, można dać
mniej soli kuchennej do zupy zachowując odpowiedni smak. Czyli glutaminian
sodu powoduje, że ludzie zjadają mniej soli kuchennej i mają mniejsze
nadciśnienie :)
A swoją drogą proszek do pieczenia także zawiera sód, a jakoś nie słyszałem
o krucjacie nadciśnieniowców przeciwko proszkowi do pieczenia i wypiekom
niedrożdżowym :)
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
107. Data: 2007-12-01 23:47:38
Temat: Re: Jak ugotować?On Thu, 29 Nov 2007 10:32:40 +0100 I had a dream that panta_rei
<j...@c...znajdzie> wrote:
>Wszystkie związki sodu szkodzą, dlatego unikam tych które nie są
>konieczne ;)
Mydła też unikasz? :)
Hint: mydło w kostach zawiera sód, a chemicznie jest solą :)
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
108. Data: 2007-12-01 23:50:02
Temat: Re: Jak ugotować?On Fri, 30 Nov 2007 12:38:58 +0100 I had a dream that Krystyna Chiger
<k...@h...people.pl> wrote:
>To ja się pytam, co w tej kostce (i w innych proszkowych zupach)
>jest alergiczne? Bo z tego wynika, że nie ten nieszczęsny glutaminian.
IMHO najczęściej seler.
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
109. Data: 2007-12-01 23:54:11
Temat: Re: Jak ugotować?On Thu, 29 Nov 2007 16:18:10 +0100 I had a dream that medea <e...@p...fm>
wrote:
>Zdziwiłbyś się, ale moje dziecko wyczuwszy kostkę knorra albo wegetę w
>zupie, o wiele mniej chętnie je. Dlatego używam tych specyfików
>niezwykle rzadko, najczęściej do sosów, tam są jakoś mniej wyczuwalne.
Jak się robi takie nietypowe dzieci? :)
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
110. Data: 2007-12-01 23:55:34
Temat: Re: Jak ugotowac?On Thu, 29 Nov 2007 11:37:17 +0100 I had a dream that wolim <t...@n...pisz> wrote:
>
>>> zawsze zastanawiałam sie, po co się cebulę do zupy opala /przysmaża
>>MSZ tylko do rosołu - ładniejszy kolor ma (znaczy ten rosół, nie cebula :))
>>i goryczka z cebuli (jezeli ja miała) znika.
>Dodatkowo taka opalona cebula dodaje świetnego aromatu (pachnie taką
>prażoną, granulowaną cebulką).
No i zawiera akrylamidy :)
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |