Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jak ugotować?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jak ugotować?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 138


« poprzedni wątek następny wątek »

101. Data: 2007-12-01 12:04:55

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "lemonka" <...@a...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fir5hm$dal$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >
> > Khem... jeśli do wody wsypiemy łyżkę cytrynianu sodu i cytrynianu
> > wapnia, one w roztworze zdysocjują, prawda? Mamy więc od teraz w
> > roztworze co najmniej trzy rodzaje jonów: cytrynianowy, sodowy i
> > wapniowy. Mam pytanie: po czym poznamy teraz, czy jon cytrynianowy,
> > albo pokrótce: cytrynian - jest sodowy czy wapniowy? Zatem jest
> > "czysty" cytrynian czy go nie ma?
>
> Lemoniada?!
>

No patrz... genialne! Próbujesz dorównać Dzieciom Neostrady, które się
zawzięły na ciebie? To musisz się bardziej starać, bo ich dowcip jest
zdecydowanie bardziej przemyślany...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


102. Data: 2007-12-01 12:13:53

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"lemonka" <...@a...com> wrote in message
news:firing$d3b$1@atlantis.news.tpi.pl...

> No patrz... genialne! Próbujesz dorównać Dzieciom Neostrady, które się
> zawzięły na ciebie? To musisz się bardziej starać, bo ich dowcip jest
> zdecydowanie bardziej przemyślany...

Uwziął się ktoś na mnie? Nie zauważyłem - może to te parchlaki, które
mają mnie za żyda?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


103. Data: 2007-12-01 14:10:29

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "recenzor" <r...@k...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:firjgr$e58$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Uwziął się ktoś na mnie? Nie zauważyłem - może to te parchlaki, które
> mają mnie za żyda?
>

a może więcej prypraw, a mniej gorzały
I fosfór, fosfór - rybie głowy...

r.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


104. Data: 2007-12-01 15:14:30

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "! DÓKTÓR ! M.SKROBANKA ! SŁYNNY ! PEDJATRA ! " <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik lemonka napisał:
> Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:fir5hm$dal$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Khem... jeśli do wody wsypiemy łyżkę cytrynianu sodu i cytrynianu
>>> wapnia, one w roztworze zdysocjują, prawda? Mamy więc od teraz w
>>> roztworze co najmniej trzy rodzaje jonów: cytrynianowy, sodowy i
>>> wapniowy. Mam pytanie: po czym poznamy teraz, czy jon cytrynianowy,
>>> albo pokrótce: cytrynian - jest sodowy czy wapniowy? Zatem jest
>>> "czysty" cytrynian czy go nie ma?
>> Lemoniada?!
>>
>
> No patrz... genialne! Próbujesz dorównać Dzieciom Neostrady, które się
> zawzięły na ciebie? To musisz się bardziej starać, bo ich dowcip jest
> zdecydowanie bardziej przemyślany...
>

ale ja jestem dzieciam czelo a ni e nieostrady

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


105. Data: 2007-12-01 15:44:31

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: "wojtekB" <w...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

| Może mi ktoś poradzi, jak ugotować smaczną zupę, nie uzywajac kostek
Knorra,
| których tutaj nie akceptujecie i nie używając do tej zupy dwóch kilogramów
| mięsa, których ja nie akceptuję. Jest szansa, żeby zupa była smaczna bez
| Knorra i bez duzej ilości mięsa?

Wystarczy zacząć od zrumienienia na dobrej oliwie posiekanej cebuli i
czosnku,a zakończyć na dodaniu ziół, najlepiej świeżych - do pomidorowej np.
bazylii, oregano. Cały sekret. Smakuje wybornie.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


106. Data: 2007-12-01 23:46:38

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: G...@S...Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 29 Nov 2007 09:30:04 +0100 I had a dream that panta_rei
<j...@c...znajdzie> wrote:
>IMHO o najważniejszej grupie zapomniałeś ;) Jest też tak grupa, która
>unika wrzucania świństwa do gara, w kostce "świństwem" jest glutaminian
>sodowy, który jako związek sodu nie jest obojętny dla zdrowia, np
>podnosi ciśnienie krwi, i należy go unikać. Jest duża grupa ludzi, ktora
>z takich właśnie względów unika kostek i innych "produktów masowego
>szczęścia"

Demagogia :) Akurat glutaminian sodu nie jest dodawany z powodu spisku
producentów tabletek na nadciśnienie, tylko wzmacnia smak i zapach oraz
aktywuje ten magiczny piąty smak. Ponieważ glutaminian sodu podany nawet
w minimalnej ilości wzmacnia wrażenie odczuwania smaku słonego, można dać
mniej soli kuchennej do zupy zachowując odpowiedni smak. Czyli glutaminian
sodu powoduje, że ludzie zjadają mniej soli kuchennej i mają mniejsze
nadciśnienie :)

A swoją drogą proszek do pieczenia także zawiera sód, a jakoś nie słyszałem
o krucjacie nadciśnieniowców przeciwko proszkowi do pieczenia i wypiekom
niedrożdżowym :)

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


107. Data: 2007-12-01 23:47:38

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: G...@S...Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 29 Nov 2007 10:32:40 +0100 I had a dream that panta_rei
<j...@c...znajdzie> wrote:
>Wszystkie związki sodu szkodzą, dlatego unikam tych które nie są
>konieczne ;)

Mydła też unikasz? :)

Hint: mydło w kostach zawiera sód, a chemicznie jest solą :)

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


108. Data: 2007-12-01 23:50:02

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: G...@S...Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 30 Nov 2007 12:38:58 +0100 I had a dream that Krystyna Chiger
<k...@h...people.pl> wrote:
>To ja się pytam, co w tej kostce (i w innych proszkowych zupach)
>jest alergiczne? Bo z tego wynika, że nie ten nieszczęsny glutaminian.

IMHO najczęściej seler.

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


109. Data: 2007-12-01 23:54:11

Temat: Re: Jak ugotować?
Od: G...@S...Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 29 Nov 2007 16:18:10 +0100 I had a dream that medea <e...@p...fm>
wrote:
>Zdziwiłbyś się, ale moje dziecko wyczuwszy kostkę knorra albo wegetę w
>zupie, o wiele mniej chętnie je. Dlatego używam tych specyfików
>niezwykle rzadko, najczęściej do sosów, tam są jakoś mniej wyczuwalne.

Jak się robi takie nietypowe dzieci? :)

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


110. Data: 2007-12-01 23:55:34

Temat: Re: Jak ugotowac?
Od: G...@S...Janoszka.pl (Grzegorz Janoszka) szukaj wiadomości tego autora

On Thu, 29 Nov 2007 11:37:17 +0100 I had a dream that wolim <t...@n...pisz> wrote:
>
>>> zawsze zastanawiałam sie, po co się cebulę do zupy opala /przysmaża
>>MSZ tylko do rosołu - ładniejszy kolor ma (znaczy ten rosół, nie cebula :))
>>i goryczka z cebuli (jezeli ja miała) znika.
>Dodatkowo taka opalona cebula dodaje świetnego aromatu (pachnie taką
>prażoną, granulowaną cebulką).

No i zawiera akrylamidy :)

--
Grzegorz Janoszka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 10 . [ 11 ] . 12 ... 14


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

PROCES PANSLAVISTY
Sałatka owocowa
prażonki
prosba o przepis -gazeta Viva
barszcz wigilijny

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »