| « poprzedni wątek | następny wątek » |
111. Data: 2007-12-01 23:58:52
Temat: Re: Jak ugotować?On Fri, 30 Nov 2007 15:37:49 +0100 I had a dream that Ludek Vasta
<q...@X...onet.pl> wrote:
>> Na rosół do zimnej wody - mieso się nie zasklepia - następuje ikstrakcja
>> smaków i zapachów. Gotowanie na wolnym ogniu, z namiarem wody - do rosołu
>> nie dolewa się... Solenie na końcu.
>Czemu sol dopiero na koncu?
Bo jak posolisz wcześniej, to z warzyw i mięska wyjdzie mniej substancji
do wywaru. Pewnie chodzi o ciśnienie osmotyczne.
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
112. Data: 2007-12-02 09:05:45
Temat: Re: Jak ugotowac?
"Grzegorz Janoszka" <G...@S...Janoszka.pl> wrote in message
news:slrnfl3t3m.gio.Grzegorz@galaxy.agh.edu.pl...
> On Thu, 29 Nov 2007 11:37:17 +0100 I had a dream that wolim <t...@n...pisz>
> wrote:
>>
>>>> zawsze zastanawiałam sie, po co się cebulę do zupy opala /przysmaża
>>>MSZ tylko do rosołu - ładniejszy kolor ma (znaczy ten rosół, nie cebula
>>>:))
>>>i goryczka z cebuli (jezeli ja miała) znika.
>>Dodatkowo taka opalona cebula dodaje świetnego aromatu (pachnie taką
>>prażoną, granulowaną cebulką).
>
> No i zawiera akrylamidy :)
To dlatego tak wszyscy lubią frytki!!!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
113. Data: 2007-12-02 12:40:12
Temat: Re: Jak ugotować?Użytkownik "Panslavista" <p...@w...pl> napisał w wiadomości
news:fir5ft$d7b$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Krystyna Chiger" <k...@h...people.pl> wrote in message
> news:475064ea@news.home.net.pl...
>
>> To nie gluten, bo bezglutenowa mąka też szkodzi. Piwo mi nie szkodzi, ale
>> też nie piję go codziennie ani w ilościach hurtowych. A ja się
>> zastanawiałam, co oni do tych konserw pakują. Kukurydza, mąka
>> z niej i kasza nigdy mi krzywdy nie zrobiły. Płatki nie są mi
>> do niczego potrzebne.
>
> Do "sklepowych" mąk dodawane są ulepszacze, np. węglan sodowy, witamina C
> (ta potrafi uczulać!!!).
W jaki sposób wit c ma uczulać? Hahaha - natomiast uczulają dodatki do
witaminy c.
>A zagęstniki w konserwach to krochal ryżowy lub częściej kukurydziany!!!
A jeszcze częsciej pszenna skrobia, bo tańsza. Przynajmniej tak wskazują
składy na opakowaniach.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
114. Data: 2007-12-02 12:43:26
Temat: Re: Jak ugotowac?Użytkownik "lemonka" <...@a...com> napisał w wiadomości
news:fiq3um$6if$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Istotnie, jestem niebotycznie zaskoczona. Smak? Aha, to pewnie dlatego
> mięcho odymiamy nad żarem, kruszymy do kotła jakieś liście i/lub korę
> albo jakieś mielone ziarna, polewamy wyciągiem ze sfermentowanych łupin
> owoców albo spleśniałych ziaren sojowych i inne takie, żeby to wszystko
> później wrzucić i tak do jednego wora, dokładnie wymieszać i zrobić z
> tego....yyyyy....?
Dobre!
> Dobra... pożartowaliśmy. Oczywiście, masz rację. Dlatego napisałam:
> "jeśli zależy ci na witaminach, koncentrat dodaj bez gotowania".
Dlatego dodaję witaminy w formie zielonej pietruszki :) na sam koniec, bez
gotowania.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
115. Data: 2007-12-02 19:10:48
Temat: Re: Jak ugotować?Świadomie, albo i nie Grzegorz Janoszka napisał(a):
>>Wszystkie związki sodu szkodzą, dlatego unikam tych które nie są
>>konieczne ;)
>
> Mydła też unikasz? :)
>
> Hint: mydło w kostach zawiera sód, a chemicznie jest solą :)
A Ty jesz mydło na co dzień? Ja wcale!
"glutaminian sodu" +nadciśnienie
"benzoesan sodu" +nadciśnienie
Pogoogluj troszkę zanim następne głupoty będziesz pisał. Nie zaszkodzi
też popytać lekaży jak to jest.
Pozdrawiam.
--
Sławomir Frąc- Braniewo LRU #271189 *Polska Grupa Freesco*
http://foto.sztrandek.int.pl jid:panta_rei(at)jabber.org
Wasz Windows tego nie potrafi...:P
********** Sygnaturka na licencji GNU GPL wersja 2 *************
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
116. Data: 2007-12-02 19:48:14
Temat: Re: Jak ugotować?On Sun, 2 Dec 2007 20:10:48 +0100 I had a dream that panta_rei
<j...@c...znajdzie> wrote:
>Pogoogluj troszkę zanim następne głupoty będziesz pisał. Nie zaszkodzi
>też popytać lekaży jak to jest.
Dziecko drogie. Po pierwsze: wskaż mi, gdzie napisałem jakąś "głupotę".
Poza tym co lub kto to są "lekaże"?
Jak chcesz innym pouczać, to się sama nie ośmieszaj.
--
Grzegorz Janoszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
117. Data: 2007-12-02 19:58:33
Temat: Re: Jak ugotować?Grzegorz Janoszka pisze:
> Jak się robi takie nietypowe dzieci? :)
>
Sama nie wiem ;-). Moją córkę to nawet do keczupu musiałam przekonywać,
a podobno wszystkie dzieci za nim przepadają. Skusiła się dopiero na ten
pudliszkowy, co to niby bez konserwantów. I chyba im wierzę ;-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
118. Data: 2007-12-02 20:17:06
Temat: Re: Jak ugotować?medea pisze:
> Grzegorz Janoszka pisze:
>
>> Jak się robi takie nietypowe dzieci? :)
>>
>
> Sama nie wiem ;-). Moją córkę to nawet do keczupu musiałam przekonywać,
> a podobno wszystkie dzieci za nim przepadają. Skusiła się dopiero na ten
> pudliszkowy, co to niby bez konserwantów. I chyba im wierzę ;-).
Moje nie lubi słodyczy ;)
Znajomym muszę nieodmiennie przypominać, żeby zamiast czekolady, skoro
już muszą coś przynieść(gadka, że nie muszą młodemu nic kupować, to
walka z wiatrakami, siakaś tradycja, że dzieciom się coś przynosi?),
kupili chociażby zwykły sok, bo przynajmniej z radością wypije.
--
Paulinka
Najlepiej podstawiają nogi karły, to ich strefa.
S.J.Lec
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
119. Data: 2007-12-02 20:43:05
Temat: Re: Jak ugotować?Paulinka pisze:
> Moje nie lubi słodyczy ;)
Zazdroszczę :-).
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
120. Data: 2007-12-02 20:44:31
Temat: Re: Jak ugotować?Grzegorz Janoszka pisze:
> mniej soli kuchennej do zupy zachowując odpowiedni smak. Czyli glutaminian
> sodu powoduje, że ludzie zjadają mniej soli kuchennej i mają mniejsze
> nadciśnienie :)
A czy sam glutaminian nie jest jakąś solą? Pytanie laika.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |