Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.rmf.pl!news.one
t.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: <g...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Jak zrobic skrzydelka kfc?
Date: 9 Dec 2001 09:18:08 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 54
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1007885888 1876 192.168.240.245 (9 Dec 2001 08:18:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 9 Dec 2001 08:18:08 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 193.218.115.14, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:86541
Ukryj nagłówki
Witam bardzo smacznie i nie mniej serdecznie
Oto odpowiedz na pytanie z tematu:
kilogram skrzydełek
dwie lyzki wegety
pol szklanki płatkow kukurydzianych
pol szklanki pszennej mąki
jajko
lyzeczka slodkiej papryki w proszku
lyzeczka ostrej papryki w proszku
lyzeczka mielonego kminku
pol lyzeczki suszonej bazylii
cwierc lyzeczki suszonego tymianku
cwierc lyzeczki suszonego rozmarynu
odrobina pieprzu cayenne
odrobina pieprzu czarnego
dwie lyzki mleka
dwie szklanki oliwy - do smazenia
Podobno wielu dlugo szukalo przepisu na skrzydelka takie, jak w kfc.... Oto on,
prosty, niezawodny.
To moje wkupne - jakos bowiem, mimo ze czytam ta grupe od lat, nie mialem
okazji sie wkupic w Wasze laski.
Poza tym tak przyrzadzone skrzydelka sa lepsze niż te firmowe - bowiem kiedy
wystygna nie staja się suche i na zimno są rownie doskonale jak na goraco.
Ze skrzydelek odcinam niejadalne koncowki i dziele kazde na dwie porcje. Plucze
dokladnie kilkanascie minut w zimnej wodzie. Nastepnie wrzucam do garnka, w
ktorym wrze woda z jedna lyzka wegety. Gotuje do skrzydelka do sredniej
miekkosci - okolo 10 minut.
Kiedy skrzydelka sie gotuja, przyrzadzam panierke - mieszam wszystkie przyprawy
z maka i rozgniecionymi na mniejsze kawalki platkami kukurydzianymi. Dodaje
jajko i mleko - panierka powinna miec konsystencje bardzo gestej smietany.
Ugotowane skrzydelka wyjmuje z wywaru i studze. Kiedy już zimne wkladam do
panierki i dokladnie mieszam - tak by rownomiernie pokryly sia nia. Smaze
skrzydelka w duzej ilosci oleju - powinny w nim plywac, w wysokiej
temperaturze. Kiedy pieknie zlote z wszystkich stron, znak ze sa gotowe. I
takie, no takie okropnie pyszne i gorace.
Aha, nie potrzega do nich zadnego msg [ewentualnie mozna nad smazacymi sie
skrzydelkami wyrecytowac kilkanasice razy" moje smaczne gotowanie"]
Serdecznie pozdrawiam i zycze smacznego
Grzegorz Ostrowski: "nie ma to jak pajda chleba ze zmalcem w niedzielny poranek"
www.mniammniam.pl
ps. aha - na stronie jeszcze kilka innych bardzo smakowitych rzeczy
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|