Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Jakie dania na urodziny?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Jakie dania na urodziny?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-06-27 12:20:25

Temat: Jakie dania na urodziny?
Od: "MMG" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

W sobote przychodza do mnie tescie i moi rodzice na urodziny i beda ok 11.00
godz i nie mam pomyslu co mam zrobic do jedzenia - zeby bylo szybko i
smaczne :) Macie jakies pomysly?

pozdrawiam
MMG


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-06-27 12:29:11

Temat: Re: Jakie dania na urodziny?
Od: "Dominik Jan Domin" <d...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "MMG" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:f5tktq$7uo$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> W sobote przychodza do mnie tescie i moi rodzice na urodziny i beda ok
> 11.00
> godz i nie mam pomyslu co mam zrobic do jedzenia - zeby bylo szybko i
> smaczne :) Macie jakies pomysly?

Tak. To co umiesz zrobić. Do soboty nie warto ryzykowac nieudanego
eksperymentu i zbłaźnic się przed tesciami.

DJD

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-06-27 12:42:09

Temat: Re: Jakie dania na urodziny?
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

MMG pisze:
> W sobote przychodza do mnie tescie i moi rodzice na urodziny i beda
ok 11.00
> godz i nie mam pomyslu co mam zrobic do jedzenia - zeby bylo szybko i
> smaczne :) Macie jakies pomysly?

Pomysłów mamy mrowie, a mrowie.

Sprecyzuj:
-co znaczy "szybko",
-co tzw. t e ś c i e lubią?
-a może sama zaproponuj coś i napisz, jak widzisz takie przyjęcie dla
własnych rodziców i teściów.
- co umiesz zrobić, czy to ma być wystawne, czy ekonomiczne? Eleganckie,
czy mniej?

Np. zupa rakowa? a może barszcz czysty z pasztecikami? kotlety cielęce z
sosem cytrynowym? kurczęta ze śmietaną? albo: zupa szczawiowa z
faszerowanymi jajkami? indyk nadziewany? szparagi?
Desery: krem poziomkowy, ptysie z bita śmietaną, suflet, tarta z
malinami - może być?
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-06-27 12:47:17

Temat: Re: Jakie dania na urodziny?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:f5tlub$3i4$1@inews.gazeta.pl...
> kotlety cielęce z sosem cytrynowym?

Ten sos cytrynowy, to Ci się tak napisał, czy faktycznie coś takiego robisz,
a jeśli tak, to można prosić o przepis, bo brzmi ciekawie. Kiedyś jadłam na
Krecie jagnięcinę w sosie cytrynowym i była pyszna i tak mi się romantycznie
kojarzy...
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-06-27 12:59:16

Temat: Re: Jakie dania na urodziny?
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Duszczyńska pisze:

> Ten sos cytrynowy, to Ci się tak napisał,

No nie wiem komu to 'się tak napisuje', bo mnie raczej nie.

> a jeśli tak, to można prosić o przepis, bo brzmi ciekawie.

Przepis jest stary.
Do drobiu, cielęciny i ryb daje się sos cytrynowy biały, do ciemnych
mięs rumiany.

Biały: rozcierasz mąkę z masłem, taka sama ilość tego i tego, ja robię
na oko - dajmy na to łyżkę lub dwie. Rozprowadzasz rosołem, dodajesz sok
z cytryny lub dwóch, odrobinkę cukru, razem to zagotowujesz. Na końcu
odrobina skórki otartej z cytryny, można dodać też żółtka, ale uważać,
by już z nimi nie zagotować.
Rumiany: masło rumienisz z mąką, rozcierając, dodajesz rosół, sok z
cytryny, odrobinkę karmelu, skórkę cytrynową otartą.

Na mięsie, rybie, czy co tam dajemy z tym sosem układamy plasterki
cytryny, wydłubawszy pestki, polewamy sosem. I już.
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-06-27 13:04:45

Temat: Re: Jakie dania na urodziny?
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:f5tmuf$9oq$1@inews.gazeta.pl...
> Joanna Duszczyńska pisze:

> Biały: rozcierasz mąkę z masłem, taka sama ilość tego i tego, ja robię na
> oko - dajmy na to łyżkę lub dwie. Rozprowadzasz rosołem, dodajesz sok z
> cytryny lub dwóch, odrobinkę cukru, razem to zagotowujesz. Na końcu
> odrobina skórki otartej z cytryny, można dodać też żółtka, ale uważać, by
> już z nimi nie zagotować.
> Rumiany: masło rumienisz z mąką, rozcierając, dodajesz rosół, sok z
> cytryny, odrobinkę karmelu, skórkę cytrynową otartą.

OK. Dzięki.
A te kotlety cielęce to miałas na myśli panierowane, czy tez pieczeń cięlęcą
w plastrach, czy może coś jeszcze innego?


--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-06-27 13:13:53

Temat: Re: Jakie dania na urodziny?
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Joanna Duszczyńska pisze:

> A te kotlety cielęce to miałas na myśli panierowane, czy tez pieczeń cięlęcą
> w plastrach, czy może coś jeszcze innego?

Bite, lekko panierowane w przesianej bułce, smażone na maśle, idealnie,
jak sklarowanym. Przesianej, bo duże kawałki wciągają masło i jest za
dużo buły, ma być jej cieniutko.
--
pa, BBjk, wychodząc, ale nie z siebie.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Papryka w płynie
Sałatki? nowy użytkownik.
easy spageteria
Szukam przepisu na Panszkrałt
"Patelnia furmana" z "Pod zlotym psem"

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »