« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-06-27 12:20:25
Temat: Jakie dania na urodziny?Witam!
W sobote przychodza do mnie tescie i moi rodzice na urodziny i beda ok 11.00
godz i nie mam pomyslu co mam zrobic do jedzenia - zeby bylo szybko i
smaczne :) Macie jakies pomysly?
pozdrawiam
MMG
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-06-27 12:29:11
Temat: Re: Jakie dania na urodziny?Użytkownik "MMG" <m...@w...pl> napisał w wiadomości
news:f5tktq$7uo$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Witam!
>
> W sobote przychodza do mnie tescie i moi rodzice na urodziny i beda ok
> 11.00
> godz i nie mam pomyslu co mam zrobic do jedzenia - zeby bylo szybko i
> smaczne :) Macie jakies pomysly?
Tak. To co umiesz zrobić. Do soboty nie warto ryzykowac nieudanego
eksperymentu i zbłaźnic się przed tesciami.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-06-27 12:42:09
Temat: Re: Jakie dania na urodziny?MMG pisze:
> W sobote przychodza do mnie tescie i moi rodzice na urodziny i beda
ok 11.00
> godz i nie mam pomyslu co mam zrobic do jedzenia - zeby bylo szybko i
> smaczne :) Macie jakies pomysly?
Pomysłów mamy mrowie, a mrowie.
Sprecyzuj:
-co znaczy "szybko",
-co tzw. t e ś c i e lubią?
-a może sama zaproponuj coś i napisz, jak widzisz takie przyjęcie dla
własnych rodziców i teściów.
- co umiesz zrobić, czy to ma być wystawne, czy ekonomiczne? Eleganckie,
czy mniej?
Np. zupa rakowa? a może barszcz czysty z pasztecikami? kotlety cielęce z
sosem cytrynowym? kurczęta ze śmietaną? albo: zupa szczawiowa z
faszerowanymi jajkami? indyk nadziewany? szparagi?
Desery: krem poziomkowy, ptysie z bita śmietaną, suflet, tarta z
malinami - może być?
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-06-27 12:47:17
Temat: Re: Jakie dania na urodziny?
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:f5tlub$3i4$1@inews.gazeta.pl...
> kotlety cielęce z sosem cytrynowym?
Ten sos cytrynowy, to Ci się tak napisał, czy faktycznie coś takiego robisz,
a jeśli tak, to można prosić o przepis, bo brzmi ciekawie. Kiedyś jadłam na
Krecie jagnięcinę w sosie cytrynowym i była pyszna i tak mi się romantycznie
kojarzy...
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-06-27 12:59:16
Temat: Re: Jakie dania na urodziny?Joanna Duszczyńska pisze:
> Ten sos cytrynowy, to Ci się tak napisał,
No nie wiem komu to 'się tak napisuje', bo mnie raczej nie.
> a jeśli tak, to można prosić o przepis, bo brzmi ciekawie.
Przepis jest stary.
Do drobiu, cielęciny i ryb daje się sos cytrynowy biały, do ciemnych
mięs rumiany.
Biały: rozcierasz mąkę z masłem, taka sama ilość tego i tego, ja robię
na oko - dajmy na to łyżkę lub dwie. Rozprowadzasz rosołem, dodajesz sok
z cytryny lub dwóch, odrobinkę cukru, razem to zagotowujesz. Na końcu
odrobina skórki otartej z cytryny, można dodać też żółtka, ale uważać,
by już z nimi nie zagotować.
Rumiany: masło rumienisz z mąką, rozcierając, dodajesz rosół, sok z
cytryny, odrobinkę karmelu, skórkę cytrynową otartą.
Na mięsie, rybie, czy co tam dajemy z tym sosem układamy plasterki
cytryny, wydłubawszy pestki, polewamy sosem. I już.
--
BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-06-27 13:04:45
Temat: Re: Jakie dania na urodziny?
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:f5tmuf$9oq$1@inews.gazeta.pl...
> Joanna Duszczyńska pisze:
> Biały: rozcierasz mąkę z masłem, taka sama ilość tego i tego, ja robię na
> oko - dajmy na to łyżkę lub dwie. Rozprowadzasz rosołem, dodajesz sok z
> cytryny lub dwóch, odrobinkę cukru, razem to zagotowujesz. Na końcu
> odrobina skórki otartej z cytryny, można dodać też żółtka, ale uważać, by
> już z nimi nie zagotować.
> Rumiany: masło rumienisz z mąką, rozcierając, dodajesz rosół, sok z
> cytryny, odrobinkę karmelu, skórkę cytrynową otartą.
OK. Dzięki.
A te kotlety cielęce to miałas na myśli panierowane, czy tez pieczeń cięlęcą
w plastrach, czy może coś jeszcze innego?
--
Pozdrawiam
Joanna
http://www.jduszczynska.republika.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-06-27 13:13:53
Temat: Re: Jakie dania na urodziny?Joanna Duszczyńska pisze:
> A te kotlety cielęce to miałas na myśli panierowane, czy tez pieczeń cięlęcą
> w plastrach, czy może coś jeszcze innego?
Bite, lekko panierowane w przesianej bułce, smażone na maśle, idealnie,
jak sklarowanym. Przesianej, bo duże kawałki wciągają masło i jest za
dużo buły, ma być jej cieniutko.
--
pa, BBjk, wychodząc, ale nie z siebie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |