| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-06-27 13:16:30
Temat: kwaszone warzywaW sklepie ze zdrową żywnością trafiłam na takie soki
http://www.biofood.pl/produkt.html dodatkowo jeszcze jest sok z kwaszonej
pietruszki.
Pyszne, ale drogie.
O ile kapusta, ogórki i buraki są znane, paprykę i pomidory kiszone
spotykałam, to się zastanawiam nad selerem i pietruszką- próbował ktoś
kiedyś?
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-06-27 13:42:43
Temat: Re: kwaszone warzywafuksa napisał(a):
> W sklepie ze zdrową żywnością trafiłam na takie soki
> http://www.biofood.pl/produkt.html dodatkowo jeszcze jest sok z kwaszonej
> pietruszki.
> Pyszne, ale drogie.
nie lepiej samemu zrobic ???
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-06-27 13:55:43
Temat: Re: kwaszone warzywaUżytkownik "Marsjasz"
>> http://www.biofood.pl/produkt.html dodatkowo jeszcze jest sok z
>> kwaszonej pietruszki.
>> Pyszne, ale drogie.
> nie lepiej samemu zrobic ???
Niejasno zadałam pytanie :)
toteż pytam konkretniej: jak pietruszkę i seler ukisić? :) tak samo jak
ogórki, czy buraki(ze skórką razowca) ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-06-27 14:04:42
Temat: Re: kwaszone warzywafuksa pisze:
> Niejasno zadałam pytanie :)
> toteż pytam konkretniej: jak pietruszkę i seler ukisić? :) tak samo jak
> ogórki, czy buraki(ze skórką razowca) ?
to jósz nie pamjętasz jak ci tato kisi ogóra?
--
! MGR ! JÓSEFF ! PIŁSÓCKI !
! ÓJ ! KATÓDRA ! TRÓLINGÓ !
! WSPANIAŁY ! PÓLAK ! ÓÓÓ !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-06-27 14:16:59
Temat: Re: kwaszone warzywafuksa napisał(a):
> Użytkownik "Marsjasz"
>
>>> http://www.biofood.pl/produkt.html dodatkowo jeszcze jest sok z
>>> kwaszonej pietruszki.
>>> Pyszne, ale drogie.
>> nie lepiej samemu zrobic ???
>
> Niejasno zadałam pytanie :)
> toteż pytam konkretniej: jak pietruszkę i seler ukisić? :) tak samo jak
> ogórki, czy buraki(ze skórką razowca) ?
>
>
wydaje mi sie ze tak jak ogorki kiszone...
"Kiszonki Przygotowujemy najczęściej z kapusty i ogórków. Ale można też
kisić inne warzywa: seler, marchew, paprykę, dynię i grzyby. A także
owoce: jabłka, śliwki, gruszki. Do owoców oprócz soli dodajemy cukier.
Grzyby przed kiszeniem obgotowujemy. Owoce i warzywa muszą być bardzo
dokładnie umyte, większe kroimy na kawałki. Kiszonki z warzyw i owoców
rozdrobnionych zasypuje się solą w stosunku 1-3% soli w stosunku do wagi
surowca. Całe warzywa i owoce zalewa się solanką przygotowaną w
proporcji łyżka soli na litr letniej wody. Dodanie przypraw: kminku,
kopru, gorczycy, chrzanu, czosnku, cząbru, estragonu dadzą kiszonkom
miły smnak i zapach, zahamują rozwój pleśni i drożdży. Dodanie liści
dębowych, z czarnej porzeczki lub wiśni do kiszonych ogórków, pomidorów
czy papryki wpłynie na zachowanie jędrności warzyw."...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-06-27 14:32:00
Temat: Re: kwaszone warzywaUżytkownik "Marsjasz"
> wydaje mi sie ze tak jak ogorki kiszone...
Dzięki, poeksperymentuję :)
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-06-27 17:57:21
Temat: Re: kwaszone warzywa
"fuksa" <f...@w...pl> wrote in message
news:f5tnvm$dgd$1@node4.news.atman.pl...
>W sklepie ze zdrową żywnością trafiłam na takie soki
>http://www.biofood.pl/produkt.html dodatkowo jeszcze jest sok z kwaszonej
>pietruszki.
> Pyszne, ale drogie.
>
> O ile kapusta, ogórki i buraki są znane, paprykę i pomidory kiszone
> spotykałam, to się zastanawiam nad selerem i pietruszką- próbował ktoś kiedyś?
>
Ja bez kiszonej kapusty i -przede wszystkim- ogórków nie wyobrażam sobie świata
:-)
Podobno kisić można wszystko, więc jak ze dwa lata temu jak naczytałem się
zachwytów nad kiszonym kalafiorem to spróbowałem.
Proces kiszenia wydawał się przebiegać poprawnie ale to co wyszło było
delikatnie mówiąc jadalne z dużym trudem.
Prócz warzyw o których wspominasz oprócz kalafiora słyszałem jeszcze o kiszonej
cebuli.
TomekD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-06-27 18:03:58
Temat: Re: kwaszone warzywa
> Ja bez kiszonej kapusty i -przede wszystkim- ogórków nie wyobrażam sobie
> świata :-)
ja też
> Podobno kisić można wszystko, więc jak ze dwa lata temu jak naczytałem
> się zachwytów nad kiszonym kalafiorem to spróbowałem.
Ale tylko podobno ;)
> Proces kiszenia wydawał się przebiegać poprawnie ale to co wyszło było
> delikatnie mówiąc jadalne z dużym trudem.
Więc albo coś Ci nie wyszło, albo po prostu Ci nie
przypasowało smakowo. Być może kto inny by się tym zachwycił...
> Prócz warzyw o których wspominasz oprócz kalafiora słyszałem jeszcze o
> kiszonej cebuli.
A ja słyszałam i czytałam na tej grupie o kiszonej cytrynie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-06-27 18:08:39
Temat: Re: kwaszone warzywa
"Rablinka" <r...@w...pl> wrote in message news:f5u8qf$o1f$2@news.wp.pl...
>
>
> > Ja bez kiszonej kapusty i -przede wszystkim- ogórków nie wyobrażam sobie
> > świata :-)
>
> ja też
>
> > Podobno kisić można wszystko, więc jak ze dwa lata temu jak naczytałem
> > się zachwytów nad kiszonym kalafiorem to spróbowałem.
>
> Ale tylko podobno ;)
>
> > Proces kiszenia wydawał się przebiegać poprawnie ale to co wyszło było
> > delikatnie mówiąc jadalne z dużym trudem.
>
> Więc albo coś Ci nie wyszło, albo po prostu Ci nie
> przypasowało smakowo. Być może kto inny by się tym zachwycił...
>
> > Prócz warzyw o których wspominasz oprócz kalafiora słyszałem jeszcze o
> > kiszonej cebuli.
>
> A ja słyszałam i czytałam na tej grupie o kiszonej cytrynie
Witaj Rablinko!
Możesz kisić paprykę razem z ogórkami - dobra, podobnie zestaw czerwone
pomidory z papryką.
Kalafiory, fasolka szparagowa są bardzo dobre zblanszowane i zalane
przecierem pomidorowym. Doskonała zakąska.
Bardzo dobre są arbuzy kiszone... Podawałem przepisy.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-06-27 19:34:16
Temat: Re: kwaszone warzywaUżytkownik "TomekD"
> Podobno kisić można wszystko, więc jak ze dwa lata temu jak naczytałem
> się zachwytów nad kiszonym kalafiorem to spróbowałem.
> Proces kiszenia wydawał się przebiegać poprawnie ale to co wyszło było
> delikatnie mówiąc jadalne z dużym trudem.
> Prócz warzyw o których wspominasz oprócz kalafiora słyszałem jeszcze o
> kiszonej cebuli.
hmmm, na razie przygotowałam buraki i pietruszkę z selerem; kiszone buraki
do sałatki się zużyje, a ten drugi- mi bardziej o sok chodzi :)
a sok z kiszonej cebuli trochę hardkorowo brzmi :)
Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |