Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Marsjasz <m...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: kwaszone warzywa
Date: Wed, 27 Jun 2007 16:16:59 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 26
Message-ID: <f5trgt$4kc$1@inews.gazeta.pl>
References: <f5tnvm$dgd$1@node4.news.atman.pl> <f5tpgj$lfk$2@inews.gazeta.pl>
<f5tq97$e32$1@node4.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: cnk96.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1182953821 4748 83.31.164.96 (27 Jun 2007 14:17:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 27 Jun 2007 14:17:01 +0000 (UTC)
X-User: marsjasz74
In-Reply-To: <f5tq97$e32$1@node4.news.atman.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.12 (Windows/20070509)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:298202
Ukryj nagłówki
fuksa napisał(a):
> Użytkownik "Marsjasz"
>
>>> http://www.biofood.pl/produkt.html dodatkowo jeszcze jest sok z
>>> kwaszonej pietruszki.
>>> Pyszne, ale drogie.
>> nie lepiej samemu zrobic ???
>
> Niejasno zadałam pytanie :)
> toteż pytam konkretniej: jak pietruszkę i seler ukisić? :) tak samo jak
> ogórki, czy buraki(ze skórką razowca) ?
>
>
wydaje mi sie ze tak jak ogorki kiszone...
"Kiszonki Przygotowujemy najczęściej z kapusty i ogórków. Ale można też
kisić inne warzywa: seler, marchew, paprykę, dynię i grzyby. A także
owoce: jabłka, śliwki, gruszki. Do owoców oprócz soli dodajemy cukier.
Grzyby przed kiszeniem obgotowujemy. Owoce i warzywa muszą być bardzo
dokładnie umyte, większe kroimy na kawałki. Kiszonki z warzyw i owoców
rozdrobnionych zasypuje się solą w stosunku 1-3% soli w stosunku do wagi
surowca. Całe warzywa i owoce zalewa się solanką przygotowaną w
proporcji łyżka soli na litr letniej wody. Dodanie przypraw: kminku,
kopru, gorczycy, chrzanu, czosnku, cząbru, estragonu dadzą kiszonkom
miły smnak i zapach, zahamują rozwój pleśni i drożdży. Dodanie liści
dębowych, z czarnej porzeczki lub wiśni do kiszonych ogórków, pomidorów
czy papryki wpłynie na zachowanie jędrności warzyw."...
|