Data: 2007-06-28 01:13:14
Temat: Re: kwaszone warzywa
Od: Marsjasz <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dariusz K. Ladziak napisał(a):
>
> Nie ma tu informacji o najwazniejszym:
>
> Kiszenie to fermentacja mlekowa - stosowne bakterie przerabiaja cukier
> na kwas mlekowy. Konkurencja dla fermentacji mlekowej jest fermentacja
> alkoholowa - drozdze przerabiaja cukier na etanol, a jak nie maja
> dosyc cukru zeby przekroczyc granice 10% etanolu to pozniej bezkarnie
> inne bakterie przerobia etanol na ocet (fuj, ale sztynk!).
>
> I zeby przesunac rownowage w strone fermentacji mlekowej nalezy
> zapewnic dwa czynniki - zwiekszone stezenie soli (o czym opis
> wspomina) oraz pominiety element - stosunkowo niska temperature.
> Bakterie kwasu mlekowego spokojnie dzialaja w lekk zasolonym
> srodowisku i w temperaturze rzedu 12 - 16 stopni Celsjusza, drozdze w
> takich warunkach nic nie zdzialaja - beda czekaly na poprawe pogody az
> je kwas mlekowy ostatecznie ukatrupi.
>
> Tak wiec jesli kisic to w chlodzie.
>
ja tylko wkleilem cytat...
co do tego co Pan napisal nic dodac nic ujac...
swietna robota...
pozdrawiam
Mars
|