Data: 2007-06-28 23:31:53
Temat: Re: kwaszone warzywa
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak)
Pokaż wszystkie nagłówki
On Thu, 28 Jun 2007 06:09:49 +0200, "Szymuś" <pwid_@_poczta.onet.pl>
wrote:
>> Bakterie kwasu mlekowego spokojnie dzialaja w lekk zasolonym
>> srodowisku i w temperaturze rzedu 12 - 16 stopni Celsjusza, drozdze w
>> takich warunkach nic nie zdzialaja - beda czekaly na poprawe pogody az
>> je kwas mlekowy ostatecznie ukatrupi.
>
>Drożdże używane do dolnej fermentacji piwa doskonale poradzą sobie w temp.
>12 - 16 stopni.
Ale powoli i nie w posolonym. Chodzi o to zeby bakterie mlekowe byly
szybsze - jak narobia dostatecznie duzo kwasu mlekowego to drozdze
definitywnie zdechna.
--
Darek
|