Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kwaszone warzywa Re: kwaszone warzywa

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: kwaszone warzywa

« poprzedni post następny post »
Data: 2007-06-29 18:24:38
Temat: Re: kwaszone warzywa
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki


"Dariusz K. Ladziak" <l...@w...pdi.net> wrote in message
news:46843937.5770757@news.tpi.pl...
> On Thu, 28 Jun 2007 18:21:57 +0200, "TomekD"
> <t...@p...onet.pl> wrote:
>
>
>>Nie ty jeden :-)
>>Zarówno małosolne jak i zimowe też zlewam praktycznie wrzątkiem.
>
> A ja nie pisalem o zalewaniu zimnym a o trzymaniu pozniej w chlodzie.
>>
>>Trochę testowałem i wychodzi na to że w przypadku małosolnych zalewanie
>>wrzątkiem zdaje się przspieszać moment zdatności ogórków do konsumpcji.
>>Jeżeli jeszcze zetniesz im końcówki są do jedzenie praktycznie na drugi dzień,
>>dodatkowo wydają się być zawsze chrupkie i jędrne.
>>Nie znalazłem odpowiedzi na pytanie dalczego szybciej są zdatne do konsumpcji
>>jak je potraktuje gorącą zalewą.
>
> Proste. Zalanie wrzatkiem jest rownoznaczne z lekkim blanszowaniem -
> skutkiem dzialania wysokiej temperatury jest zniszczenie komorek
> wierzchniej warstwy skorki na ogorkach i w efekcie przyspieszenie
> wnikania soli do ogorka - inaczej wszystkie procesy musza czekac az
> sie roztwor solanki przez skorke ogorka przebije.
>
> Dodatkowo wrzatek niszczy wiekszosc drobnoustrojow na powierzchni
> ogorkow - a bakterie kwasu mlekowego tak czy inaczej sie z czegos
> znajda albo sie ich troche doda (chocby w postaci tej skorki z
> razowca).
>

Darku, zwróć uwagę że odpisywałem Miśkowi który pisał o zalewaniu wrzątkiem a
nie Tobie piszącemu o trzymaniu w 12-16 stopniach :-)

Tak czy siak bardzo się cieszę że na prk udało się dzięki twoim postom uzupełnić
praktykę odrobiną zawsze pomocnej w eksperymentach teorii, z mojej strony
wielkie podziękwania !

Z kieszniem (soleniem ?) małosolnych zastanawia mnie też jeszcze jedno zjawisko.
Jeżeli słój z ogórkami jest dość wysoki szybciej zdają się 'dochodzić' ogórki w
górnej części słoja - sądzę tak po tym bo szybciej zmieniają kolor.
Czy to ma jakieś wyjaśnienie twoim zdaniem ?

pozdrawiam,
TomekD

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
29.06 TomekD
29.06 Marsjasz
06.07 fuksa
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem