Data: 2007-06-29 00:48:03
Temat: Re: kwaszone warzywa
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Maggie" <m...@w...pl> wrote in message news:4682C711.2030000@wp.pl...
>
> Witaj!
>
> > Bardzo dobre są arbuzy kiszone... Podawałem przepisy.
>
> Ooooooooo jakoś nie pamiętam. Brzmi ciekawie. Jutro poszukam
> w archiwum. Dzięki
Wybiera się niezbyt duże, dojrzałe i nie uszkodzone - zalewa solanką, po
trzech miesiącach zdatne do użytku. Bardzo dobre są kiszone jabłka i
gruszki, ale współczesne (piankowe) odmiany się do kiszenia nie nadają.
Już je lepiej przerobić na soki, jabłeczniki i gruszeczniki. Jednak, jeżeli
ktoś ma stare odmiany o twardym miąższu, może je zakisić same lub z kapustą.
Do tego nadają się np. Antonówki lub tzw. grochówki. Jabłka kiszę w całości,
ale jeżeli ktoś robi kapustę sałatkową - może je pokroić na słomkę lub
zetrzeć na najgrubszej tarce...
|