Data: 2007-06-27 14:16:59
Temat: Re: kwaszone warzywa
Od: Marsjasz <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
fuksa napisał(a):
> Użytkownik "Marsjasz"
>
>>> http://www.biofood.pl/produkt.html dodatkowo jeszcze jest sok z
>>> kwaszonej pietruszki.
>>> Pyszne, ale drogie.
>> nie lepiej samemu zrobic ???
>
> Niejasno zadałam pytanie :)
> toteż pytam konkretniej: jak pietruszkę i seler ukisić? :) tak samo jak
> ogórki, czy buraki(ze skórką razowca) ?
>
>
wydaje mi sie ze tak jak ogorki kiszone...
"Kiszonki Przygotowujemy najczęściej z kapusty i ogórków. Ale można też
kisić inne warzywa: seler, marchew, paprykę, dynię i grzyby. A także
owoce: jabłka, śliwki, gruszki. Do owoców oprócz soli dodajemy cukier.
Grzyby przed kiszeniem obgotowujemy. Owoce i warzywa muszą być bardzo
dokładnie umyte, większe kroimy na kawałki. Kiszonki z warzyw i owoców
rozdrobnionych zasypuje się solą w stosunku 1-3% soli w stosunku do wagi
surowca. Całe warzywa i owoce zalewa się solanką przygotowaną w
proporcji łyżka soli na litr letniej wody. Dodanie przypraw: kminku,
kopru, gorczycy, chrzanu, czosnku, cząbru, estragonu dadzą kiszonkom
miły smnak i zapach, zahamują rozwój pleśni i drożdży. Dodanie liści
dębowych, z czarnej porzeczki lub wiśni do kiszonych ogórków, pomidorów
czy papryki wpłynie na zachowanie jędrności warzyw."...
|