« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2014-10-30 11:13:46
Temat: Jakie jabłka to racuchówJakie gatunki jabłek nadają się do racuchów? Oprócz antonówki i renety. Przypuszczam,
że powinne być kwaskowate i szybko "rozsmażające " się.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2014-10-30 12:31:19
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówW dniu 30.10.2014 o 11:13, Niktnaprawde Nobodyreally pisze:
> Jakie gatunki jabłek nadają się do racuchów? Oprócz antonówki i renety.
Przypuszczam, że powinne być kwaskowate i szybko "rozsmażające " się.
>
Do racuchów nie daje się jabłek.
Może chodzi Ci o jabłka w cieście lub placki z jabłkiem?
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2014-10-30 12:48:21
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówW dniu czwartek, 30 października 2014 11:13:47 UTC+1 użytkownik Niktnaprawde
Nobodyreally napisał:
> Jakie gatunki jabłek nadają się do racuchów? Oprócz antonówki i renety.
Przypuszczam, że powinne być kwaskowate i szybko "rozsmażające " się.
Ja, nie przypuszczam tylko jestem pewny, że muszą być takie jakie smakują
stołownikom. Osobiście innych nie używam.
--
ZZ@private
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2014-10-30 13:06:00
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówDnia Thu, 30 Oct 2014 03:13:46 -0700 (PDT), Niktnaprawde Nobodyreally
napisał(a):
> Jakie gatunki jabłek nadają się do racuchów? Oprócz antonówki i renety.
Przypuszczam, że powinne być kwaskowate i szybko "rozsmażające " się.
Landsberska, Kronselska (tej już nie kupisz, bo za późno). I każde winne,
mączyste jabłka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2014-10-30 13:30:50
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówDnia Thu, 30 Oct 2014 13:06:00 +0100, XL napisał(a):
> Landsberska, Kronselska (tej już nie kupisz, bo za późno). I każde winne,
> mączyste jabłka.
Koksa.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2014-10-30 15:37:14
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówDnia Thu, 30 Oct 2014 12:31:19 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
> Do racuchów nie daje się jabłek.
Do racuchów z jabłkami daje się :-)
Ja smażę placki z jabłkami :-)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2014-10-30 16:28:20
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówW dniu 30.10.2014 o 15:37, XL pisze:
> Dnia Thu, 30 Oct 2014 12:31:19 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
>
>> Do racuchów nie daje się jabłek.
>
> Do racuchów z jabłkami daje się :-)
> Ja smażę placki z jabłkami :-)))
Ja też smażę placki z jabłkami :)
Ale przejrzałem przepisy na racuchy i faktycznie ludzie robią je ze
wszystkim chyba?
Dla mnie to niczego nie zmienia, chyba jestem zbyt ortodoksyjnie
nastawiony i uważam na ten przykład, że racuchy z bananem nie są typowo
polskim, tradycyjnym daniem :)
Inna rzecz, że racuchami nazywają placki ze zsiadłego mleka, a przecież
to nie są racuchy!
Przynajmniej w mojej rodzinie racuchy to placki z ciasta drożdżowego,
które musiało wyrosnąć i jako takie dopiero były smażone.
Nazwanie placków ze zsiadłego mleka, kartoflanych, placków z jabłkami,
naleśników i innych racuchami jest nieporozumieniem. :)
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2014-10-30 16:51:22
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówDnia Thu, 30 Oct 2014 16:28:20 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
> Przynajmniej w mojej rodzinie racuchy to placki z ciasta drożdżowego,
> które musiało wyrosnąć i jako takie dopiero były smażone.
> Nazwanie placków ze zsiadłego mleka, kartoflanych, placków z jabłkami,
> naleśników i innych racuchami jest nieporozumieniem. :)
Podpisuję się!
:-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2014-10-30 16:53:04
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówDnia Thu, 30 Oct 2014 16:28:20 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
> Dla mnie to niczego nie zmienia, chyba jestem zbyt ortodoksyjnie
> nastawiony i uważam na ten przykład, że racuchy z bananem nie są typowo
> polskim, tradycyjnym daniem :)
Jakimś tam daniem są, ale na pewno nie polskim. Dla mnie banan to
generalnie podły dodatek do ciasta i w ogóle na ciepło, jego smak i aromat
"na ciepło" mnie odpycha.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2014-10-30 17:27:54
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówW dniu 30.10.2014 o 16:53, XL pisze:
> Dnia Thu, 30 Oct 2014 16:28:20 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
>
>> Dla mnie to niczego nie zmienia, chyba jestem zbyt ortodoksyjnie
>> nastawiony i uważam na ten przykład, że racuchy z bananem nie są typowo
>> polskim, tradycyjnym daniem :)
>
> Jakimś tam daniem są, ale na pewno nie polskim. Dla mnie banan to
> generalnie podły dodatek do ciasta i w ogóle na ciepło, jego smak i aromat
> "na ciepło" mnie odpycha.
No to tu się nie zgodzę:)
Banan (ale też ananas) w cieście jest bardzo smacznym deserem. Zrobiony
podobnie jak jabłko w cieście, posypany cukrem pudrem... sama słodycz :)
Ponadto jestem amatorem banana z grilla. Co prawda podczas grillowania
szybko traci ładny, żółty kolor i zmienia się w czarne takie coś, ale
potem rozcięty i wyjadany łyżeczką jest przysmakiem:)
No, ale ja w Afryce chowany
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |