| « poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2014-10-30 17:35:59
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówDnia Thu, 30 Oct 2014 17:27:54 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
> W dniu 30.10.2014 o 16:53, XL pisze:
>> Dnia Thu, 30 Oct 2014 16:28:20 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
>>
>>> Dla mnie to niczego nie zmienia, chyba jestem zbyt ortodoksyjnie
>>> nastawiony i uważam na ten przykład, że racuchy z bananem nie są typowo
>>> polskim, tradycyjnym daniem :)
>>
>> Jakimś tam daniem są, ale na pewno nie polskim. Dla mnie banan to
>> generalnie podły dodatek do ciasta i w ogóle na ciepło, jego smak i aromat
>> "na ciepło" mnie odpycha.
>
> No to tu się nie zgodzę:)
> Banan (ale też ananas) w cieście jest bardzo smacznym deserem. Zrobiony
> podobnie jak jabłko w cieście, posypany cukrem pudrem... sama słodycz :)
Może taki nie całkiem dojrzały się nada, ale dojrzałe rozpływają się w
paciaję... Nie nie, aromat mi nie pasuje, smak jeszcze ujdzie. Próbowałam
sobie przetłumaczyć, że większość lubi, znaczy dobre - ale nic z tego :-))
> Ponadto jestem amatorem banana z grilla. Co prawda podczas grillowania
> szybko traci ładny, żółty kolor i zmienia się w czarne takie coś, ale
> potem rozcięty i wyjadany łyżeczką jest przysmakiem:)
> No, ale ja w Afryce chowany
Ja w Polsce, tom śliwczano-jabłczana, surowo i ciastowo :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2014-10-30 18:08:01
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówW dniu 30.10.2014 o 17:35, XL pisze:
> Dnia Thu, 30 Oct 2014 17:27:54 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
>
>> W dniu 30.10.2014 o 16:53, XL pisze:
>>> Dnia Thu, 30 Oct 2014 16:28:20 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
>>>
>>>> Dla mnie to niczego nie zmienia, chyba jestem zbyt ortodoksyjnie
>>>> nastawiony i uważam na ten przykład, że racuchy z bananem nie są typowo
>>>> polskim, tradycyjnym daniem :)
>>>
>>> Jakimś tam daniem są, ale na pewno nie polskim. Dla mnie banan to
>>> generalnie podły dodatek do ciasta i w ogóle na ciepło, jego smak i aromat
>>> "na ciepło" mnie odpycha.
>>
>> No to tu się nie zgodzę:)
>> Banan (ale też ananas) w cieście jest bardzo smacznym deserem. Zrobiony
>> podobnie jak jabłko w cieście, posypany cukrem pudrem... sama słodycz :)
>
> Może taki nie całkiem dojrzały się nada, ale dojrzałe rozpływają się w
> paciaję... Nie nie, aromat mi nie pasuje, smak jeszcze ujdzie. Próbowałam
> sobie przetłumaczyć, że większość lubi, znaczy dobre - ale nic z tego :-))
>
>> Ponadto jestem amatorem banana z grilla. Co prawda podczas grillowania
>> szybko traci ładny, żółty kolor i zmienia się w czarne takie coś, ale
>> potem rozcięty i wyjadany łyżeczką jest przysmakiem:)
>> No, ale ja w Afryce chowany
>
> Ja w Polsce, tom śliwczano-jabłczana, surowo i ciastowo :-)
Ależ mi też te smaki nie są obce, znam polską wieś, znam też miasto. Jak
się zastanowię, to
możemy rozmawiać o potrawach z połowy świata, ale o tym już przy innej
okazji, bo robi się OT :)
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2014-10-30 20:55:12
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówW dniu 2014-10-30 17:35, XL pisze:
> Może taki nie całkiem dojrzały się nada, ale dojrzałe rozpływają się w
> paciaję... Nie nie, aromat mi nie pasuje, smak jeszcze ujdzie. Próbowałam
> sobie przetłumaczyć, że większość lubi, znaczy dobre - ale nic z tego :-))
To prawda. Banany jakoś podjeżdżają mi acetonem. Może wychodzi z nich
jakiś gaz, w którym dojrzewają na kontenerowcach, a może, po prostu,
taki mają "aromat" :)
Pozdrawiam,
MW
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2014-10-30 22:34:15
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówW dniu 30.10.2014 o 16:28, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 30.10.2014 o 15:37, XL pisze:
>> Dnia Thu, 30 Oct 2014 12:31:19 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
>>
>>> Do racuchów nie daje się jabłek.
>>
>> Do racuchów z jabłkami daje się :-)
>> Ja smażę placki z jabłkami :-)))
>
> Ja też smażę placki z jabłkami :)
>
> Ale przejrzałem przepisy na racuchy i faktycznie ludzie robią je ze
> wszystkim chyba?
> Dla mnie to niczego nie zmienia, chyba jestem zbyt ortodoksyjnie
> nastawiony i uważam na ten przykład, że racuchy z bananem nie są typowo
> polskim, tradycyjnym daniem :)
>
> Inna rzecz, że racuchami nazywają placki ze zsiadłego mleka, a przecież
> to nie są racuchy!
> Przynajmniej w mojej rodzinie racuchy to placki z ciasta drożdżowego,
> które musiało wyrosnąć i jako takie dopiero były smażone.
> Nazwanie placków ze zsiadłego mleka, kartoflanych, placków z jabłkami,
> naleśników i innych racuchami jest nieporozumieniem. :)
>
Niedawno mialam kolezanke w szpitalu
Odwiedzalysmy ja z kolezankami codziennie i kazda przynosila co mogla..
Raz przychodze a ona mowi .. prosze Cie wez te owoce bo sie u mnie zepsuja.
No to wzielam.
W domu zrobilam ciasto drozdzowe, wrzucałam co dostalam ... czyli
jablka, gruszki, nektarynki, banany, winogrono
razem i solo..
smazylam na patelni, ostudzilam i zanioslam do szpitala razem z
konfitura z zurawiny.
Kilka sal kolezanka obdzielila i nikt nie pytal, czy polskie czy nie
polskie.. owoce w ciescie drozdzowym (tak to nazywam) smakowaly
wszystkim.
Mysle, ze to kwestia smaku i podejscia :)
--
j.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2014-10-30 23:29:48
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówW dniu 2014-10-30 o 11:13, Niktnaprawde Nobodyreally pisze:
> Jakie gatunki jabłek nadają się do racuchów? Oprócz antonówki i renety.
Przypuszczam, że powinne być kwaskowate i szybko "rozsmażające " się.
A to już Sylwester? ;-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2014-10-30 23:32:14
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówDnia Thu, 30 Oct 2014 23:29:48 +0100, cef napisał(a):
> W dniu 2014-10-30 o 11:13, Niktnaprawde Nobodyreally pisze:
>> Jakie gatunki jabłek nadają się do racuchów? Oprócz antonówki i renety.
Przypuszczam, że powinne być kwaskowate i szybko "rozsmażające " się.
>
> A to już Sylwester? ;-)
Sylwestra.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2014-10-30 23:35:10
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówW dniu 2014-10-30 o 23:32, XL pisze:
> Dnia Thu, 30 Oct 2014 23:29:48 +0100, cef napisał(a):
>
>> W dniu 2014-10-30 o 11:13, Niktnaprawde Nobodyreally pisze:
>>> Jakie gatunki jabłek nadają się do racuchów? Oprócz antonówki i renety.
Przypuszczam, że powinne być kwaskowate i szybko "rozsmażające " się.
>>
>> A to już Sylwester? ;-)
>
> Sylwestra.
Tak, tak - o Ciebie chodziło.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2014-10-31 00:34:23
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówDnia Thu, 30 Oct 2014 23:35:10 +0100, cef napisał(a):
> W dniu 2014-10-30 o 23:32, XL pisze:
>> Dnia Thu, 30 Oct 2014 23:29:48 +0100, cef napisał(a):
>>
>>> W dniu 2014-10-30 o 11:13, Niktnaprawde Nobodyreally pisze:
>>>> Jakie gatunki jabłek nadają się do racuchów? Oprócz antonówki i renety.
Przypuszczam, że powinne być kwaskowate i szybko "rozsmażające " się.
>>>
>>> A to już Sylwester? ;-)
>>
>> Sylwestra.
>
> Tak, tak - o Ciebie chodziło.
Miłe - no jakże mogłoby o kogoś innego TOBIE chodzić.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2014-10-31 07:15:15
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchówW dniu 30.10.2014 o 22:34, J. pisze:
> W dniu 30.10.2014 o 16:28, Wiesiaczek pisze:
>> W dniu 30.10.2014 o 15:37, XL pisze:
>>> Dnia Thu, 30 Oct 2014 12:31:19 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
>>>
>>>> Do racuchów nie daje się jabłek.
>>>
>>> Do racuchów z jabłkami daje się :-)
>>> Ja smażę placki z jabłkami :-)))
>>
>> Ja też smażę placki z jabłkami :)
>>
>> Ale przejrzałem przepisy na racuchy i faktycznie ludzie robią je ze
>> wszystkim chyba?
>> Dla mnie to niczego nie zmienia, chyba jestem zbyt ortodoksyjnie
>> nastawiony i uważam na ten przykład, że racuchy z bananem nie są typowo
>> polskim, tradycyjnym daniem :)
>>
>> Inna rzecz, że racuchami nazywają placki ze zsiadłego mleka, a przecież
>> to nie są racuchy!
>> Przynajmniej w mojej rodzinie racuchy to placki z ciasta drożdżowego,
>> które musiało wyrosnąć i jako takie dopiero były smażone.
>> Nazwanie placków ze zsiadłego mleka, kartoflanych, placków z jabłkami,
>> naleśników i innych racuchami jest nieporozumieniem. :)
>>
>
> Niedawno mialam kolezanke w szpitalu
> Odwiedzalysmy ja z kolezankami codziennie i kazda przynosila co mogla..
>
> Raz przychodze a ona mowi .. prosze Cie wez te owoce bo sie u mnie
> zepsuja.
>
> No to wzielam.
> W domu zrobilam ciasto drozdzowe, wrzucałam co dostalam ... czyli
> jablka, gruszki, nektarynki, banany, winogrono
> razem i solo..
> smazylam na patelni, ostudzilam i zanioslam do szpitala razem z
> konfitura z zurawiny.
>
> Kilka sal kolezanka obdzielila i nikt nie pytal, czy polskie czy nie
> polskie.. owoce w ciescie drozdzowym (tak to nazywam) smakowaly wszystkim.
>
> Mysle, ze to kwestia smaku i podejscia :)
Nie chodzi o to, że to jest złe, tylko żeby nazwy trzymały się kupy.
Kiedyś będąc w Krakowie zobaczyłem na drzwiach baru ofertę: Pierogi z
borówkami.
Jadłem już pierogi ze wszystkim chyba, ale z borówkami się nie zdarzyło,
więc musiałem spróbować.
Zdziwiłem się mocno, bo pierogi były z jagodami, i dopiero wtedy sobie
uświadomiłem gdzie jestem :)
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2014-10-31 09:13:58
Temat: Re: Jakie jabłka to racuchów
Użytkownik "Wiesiaczek" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:m2v9dj$64n$...@n...news.atman.pl...
Jadłem już pierogi ze wszystkim chyba, ale z borówkami się nie zdarzyło,
więc musiałem spróbować.
Zdziwiłem się mocno, bo pierogi były z jagodami, i dopiero wtedy sobie
uświadomiłem gdzie jestem :)
************************
Nie zaczynaj!
Od czasu przenosin stolicy z Krakowa do Warszawy, w obu miastach wzrósł
poziom inteligencji...
pozdr
Stefan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |