Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <W...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Jakie jabłka to racuchów
Date: Thu, 30 Oct 2014 18:08:01 +0100
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 41
Message-ID: <m2tr9h$ptt$1@node2.news.atman.pl>
References: <e...@g...com>
<m2t7i7$5pt$2@node2.news.atman.pl>
<1...@4...net>
<m2tlf2$k8c$1@node2.news.atman.pl>
<1u9en48h3gnf5$.1jlbwpoxww3m0.dlg@40tude.net>
<m2toua$6rj$1@node1.news.atman.pl>
<1t8moxkemjbkn.1o0k388likn6j$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 178235013082.warszawa.vectranet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1414688881 26557 178.235.13.82 (30 Oct 2014 17:08:01
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 30 Oct 2014 17:08:01 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:31.0) Gecko/20100101
Thunderbird/31.2.0
In-Reply-To: <1t8moxkemjbkn.1o0k388likn6j$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:358521
Ukryj nagłówki
W dniu 30.10.2014 o 17:35, XL pisze:
> Dnia Thu, 30 Oct 2014 17:27:54 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
>
>> W dniu 30.10.2014 o 16:53, XL pisze:
>>> Dnia Thu, 30 Oct 2014 16:28:20 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
>>>
>>>> Dla mnie to niczego nie zmienia, chyba jestem zbyt ortodoksyjnie
>>>> nastawiony i uważam na ten przykład, że racuchy z bananem nie są typowo
>>>> polskim, tradycyjnym daniem :)
>>>
>>> Jakimś tam daniem są, ale na pewno nie polskim. Dla mnie banan to
>>> generalnie podły dodatek do ciasta i w ogóle na ciepło, jego smak i aromat
>>> "na ciepło" mnie odpycha.
>>
>> No to tu się nie zgodzę:)
>> Banan (ale też ananas) w cieście jest bardzo smacznym deserem. Zrobiony
>> podobnie jak jabłko w cieście, posypany cukrem pudrem... sama słodycz :)
>
> Może taki nie całkiem dojrzały się nada, ale dojrzałe rozpływają się w
> paciaję... Nie nie, aromat mi nie pasuje, smak jeszcze ujdzie. Próbowałam
> sobie przetłumaczyć, że większość lubi, znaczy dobre - ale nic z tego :-))
>
>> Ponadto jestem amatorem banana z grilla. Co prawda podczas grillowania
>> szybko traci ładny, żółty kolor i zmienia się w czarne takie coś, ale
>> potem rozcięty i wyjadany łyżeczką jest przysmakiem:)
>> No, ale ja w Afryce chowany
>
> Ja w Polsce, tom śliwczano-jabłczana, surowo i ciastowo :-)
Ależ mi też te smaki nie są obce, znam polską wieś, znam też miasto. Jak
się zastanowię, to
możemy rozmawiać o potrawach z połowy świata, ale o tym już przy innej
okazji, bo robi się OT :)
--
Wiesiaczek (dziś z DC)
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
|