Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia KAPUSTKA...

Grupy

Szukaj w grupach

 

KAPUSTKA...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 3


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2010-08-04 15:57:05

Temat: KAPUSTKA...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

... MŁODA OCZYWIŚCIE !!!

Potrzebna słuszna główka młodej białej kapusty i stosowny do niej
garnek. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, obmyć wodą i poszatkować w
ulubiony sposób. Wrzucić do garnka, zalać wodą ale nie za dużo, gdyż podczas
gotowania sieczka opadnie, dodajemy przyprawy: liscie laurowe, ziele
angielskie, czarny pieprz ziarnem w stosownych ilościach. dodajemy cebulę
poszatkowaną.
Gotujemy bez przykrycia!!!
Osobno kroimy w kostkę słuszny kawał słoniny, razem ze skórą, jak kto
ma. Wrzucamy na patelnię i gdy się skwarki zrumienią dodajemy cebulę
pociętką w kostkę, po chwili gdy cebula zaczyna się rumienić dosypujemy 3 -
4 łyżki mąki pszennej i zrumieniamy. Przelewamy zasmażkę do kapusty.
Mieszamy i zagotowujemy. Zakwaszamy kapustę octem do smaku. Podajemy do
chleba, ziemniaków.
Opcje - można dodać koperek siekany i przyprawę do zup w płynie...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2010-08-04 18:37:22

Temat: Re: KAPUSTKA...
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 4 Aug 2010 17:57:05 +0200, Panslavista napisał(a):

Moja:


> ... MŁODA OCZYWIŚCIE !!!
>
> Potrzebna słuszna główka młodej białej kapusty

Oraz duża cebula lub dwie średnie, pieprz, sól.

> i stosowny do niej
> garnek.


Najlepiej głęboki rondel o grubym!!! dnie.
Kapustę posiekać w kwadraty o boku ok. 3 cm, cebulę takoż - obie włożyć na
rozgrzany olej (oleju tylko tyle, aby dno rondla było zakryte), posypać
solą, przykryć, podsmażać pod przykryciem często mieszajac łopatką, aby
kapusta nie przywarła. Kiedy się zeszkli, wsypać pieprz (sporo), podlać
małą ilością wody (kilka łyżek) i dusić pod przykryciem do miękkości,
podlewając kilkakrotnie tą samą ilością wody i mieszając. Kiedy wszystko
już dosyć miękkie ale jędrne, odkryć garnek i podsmażać kapustę do lekkiego
zezłocenia. Pyszna jarzynka.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2010-08-05 02:40:15

Temat: Re: KAPUSTKA...
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:711gpv8sd7io.rz0d40rxowqv$.dlg@40tude.net...

A to z łazankami... Rozmarzyłem się...

Kobieta pachnąca kapustką... Nie, nie beczką... :-)))


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Do czego mozna uzyc...
A kurczak w ciescie?:) niekoniecznie sezamowym?:)
Małosolne
Duszone warzywa
szukam przepisu na ciasto do chińskiego makaronu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »