Senior.pl - aktywni w każdym wieku

Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia KUTIA - przepis

Grupy

Szukaj w grupach

 

KUTIA - przepis

Ilość wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »


1. Data: 2001-12-12 08:53:05

Temat: KUTIA - przepis
Od: "Sebek" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktos z szanownych grupowiczow(ek) zna przepis na ta potrawe?

--
Pozdrowienia
Sebek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-12 09:50:00

Temat: Re: KUTIA - przepis
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Sebek <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9v7671$e6d$...@n...tpi.pl...
> Czy ktos z szanownych grupowiczow(ek) zna przepis na ta potrawe?
>
> --
szklanka pszenicy
cukier puder
pół szklanki miodu
siekane orzechy
szklanka maku
siekane migdały
rodzynki, morele
figi
szklanka mleka
Pszenicę moczyć na noc, odcedzić, zalac wrzątkiem i gotowac do miękkości.
Odsączyć. Mak opłukac zalać gorącym mlekiem, gotować jakieś 15 minut na
mały,m ogniu. Ostudzić, zemleć.
Wszystko wymieszać, schłodzić. Cukru ile chcesz, może byc nawet pół
szklanki, jak lubisz słodkie.

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-12 11:35:11

Temat: Re: KUTIA - przepis
Od: <s...@f...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:9v79br$ke2$1@news.tpi.pl...
> Użytkownik Sebek <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9v7671$e6d$...@n...tpi.pl...
> > Czy ktos z szanownych grupowiczow(ek) zna przepis na ta potrawe?
> >
> > --
> szklanka pszenicy
> cukier puder
> pół szklanki miodu
> siekane orzechy
> szklanka maku
> siekane migdały
> rodzynki, morele
> figi
> szklanka mleka
> Pszenicę moczyć na noc, odcedzić, zalac wrzątkiem i gotowac do miękkości.
> Odsączyć. Mak opłukac zalać gorącym mlekiem, gotować jakieś 15 minut na
> mały,m ogniu. Ostudzić, zemleć.
> Wszystko wymieszać, schłodzić. Cukru ile chcesz, może byc nawet pół
> szklanki, jak lubisz słodkie.
> Wkn

Kutie robi sie bez cukru!!!
Jesli ktos chce zrobic kutie we wschodnim stylu na pewno nie bedzie uzywal
cukru tylko miod i to w duzych ilosciach, poniewaz cecha charakterystyczna
slodyczy z tamtego obszaru geograficznego jest to, iz sa one bardzo, bardzo
slodkie.

skrzacik

http://skrzacik.mega.com.pl/archiwum.html




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-12 11:56:18

Temat: Re: KUTIA - przepis
Od: "jotbo" <j...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Kutie robi sie bez cukru!!!
> Jesli ktos chce zrobic kutie we wschodnim stylu na pewno nie bedzie
uzywal
> cukru tylko miod i to w duzych ilosciach, poniewaz cecha
charakterystyczna
> slodyczy z tamtego obszaru geograficznego jest to, iz sa one bardzo,
bardzo

> skrzacik

a u mnie _bez mleka (brrrr...), a i tak dość szybko się psuje;
miód w mniejszej ilości, z wodą, za to bardzo dużo bakalii;

wersja: osobno pszenica osobno reszta a zmieszać na 1-2 godz. przed
konsumpcją;
wtedy można przechowywać dłużej. Ale czy warto - lepiej sobie
odpuścić, chwilowo, odchudzanie,
albo jeść pałeczkami...

smacznego Józef


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-12 20:35:46

Temat: Re: KUTIA - przepis
Od: "Edede" <e...@d...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

"Wkn" <w...@w...pl> wrote in message news:9v79br$ke2$1@news.tpi.pl...
> szklanka pszenicy
> cukier puder
> pół szklanki miodu
> siekane orzechy
> szklanka maku
> siekane migdały
> rodzynki, morele
> figi
> szklanka mleka
> Pszenicę moczyć na noc, odcedzić, zalac wrzątkiem i gotowac do miękkości.
> Odsączyć. Mak opłukac zalać gorącym mlekiem, gotować jakieś 15 minut na
> mały,m ogniu. Ostudzić, zemleć.
> Wszystko wymieszać, schłodzić. Cukru ile chcesz, może byc nawet pół
> szklanki, jak lubisz słodkie.
>
> Wkn

Ja też nie używam mleka, mak gotuję na wodzie, ale mielę ze dwa razy, czasem
trzy. Mieszam, trzymam w zimnym miejscu (balkon). Najlepsza następnego dnia,
cyzli w pierwszy dzień świąt. Z tym że ja robię z 3 kilo pszenicy i nigdy
się jeszcze nie zepsuła, nie daję jej szans. A raz nawet - kiedy zapomniałem
zabrać rezstkę po pobycie u mamy, ta zamroziła ją na kamień w słoiku i
zjadłem na... Wielkanoc. Była wyśmienita. Cukier dodaję, bo przy tej ilości
pszenicy musiałbym zwalić do niej z 5 słoików miodu...

Edede


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-13 09:01:18

Temat: Re: KUTIA - przepis
Od: i...@r...com.pl (Agnieszka Nowak) szukaj wiadomości tego autora

From: Wkn <w...@w...pl>

> szklanka pszenicy
> cukier puder
> pół szklanki miodu
> siekane orzechy
> szklanka maku
> siekane migdały
> rodzynki, morele
> figi
> szklanka mleka

Jadlam wczoraj kupna kutie (kupilam w pracy, zjadlam tuz przed wyjsciem
obiecujac sobie, zeby sie do nikogo po drodze nie usmiechac ;-)), i mialam
wrazenie, ze byl tam jakis aromat. Czy nie pomaranczowy? Bardzo bylo
smaczne, chyba zrobie.

--
Macabra
When God made man, she was only testing

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-13 09:11:15

Temat: Re: KUTIA - przepis
Od: "Wkn" <w...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Agnieszka Nowak <i...@r...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:013c01c183b5$209f13e0$e007fea9@hppcvnmvhhid.
..
> From: Wkn <w...@w...pl>
>
> Jadlam wczoraj kupna kutie (kupilam w pracy, zjadlam tuz przed wyjsciem
> obiecujac sobie, zeby sie do nikogo po drodze nie usmiechac ;-)), i mialam
> wrazenie, ze byl tam jakis aromat. Czy nie pomaranczowy? Bardzo bylo
> smaczne, chyba zrobie.
>
Słuchaj, a nie było tam malutkich kawałeczków kandyzowanej skórki
pomarańczowej?

Wkn


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-13 09:39:59

Temat: Re: KUTIA - przepis
Od: <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Użytkownik Sebek <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisał:9v7671$e6d$...@n...tpi.pl...
> > Czy ktos z szanownych grupowiczow(ek) zna przepis na ta potrawe?
> >
> > --
>

A ja dodaję mleczko skondensowane .Kutia nie jest taka gęsta.
Beta>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-13 10:01:04

Temat: Re: KUTIA - przepis
Od: "Barrywha" <b...@p...wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Jadlam wczoraj kupna kutie (kupilam w pracy, zjadlam tuz przed wyjsciem
> obiecujac sobie, zeby sie do nikogo po drodze nie usmiechac ;-)), i mialam
> wrazenie, ze byl tam jakis aromat. Czy nie pomaranczowy? Bardzo bylo
> smaczne, chyba zrobie.

Ja do mojej wersji kutii dodaję:
- kilka kropel aromatu pomarańczowego - dla pięknego zapachu,
- smażoną skórkę pomarańczową własnej roboty - dla wzbogacenia smaku
- świeżo wyciśnięty sok z 1 lub 2 pomarańczy - dzięki temu
kutia ma winny smak i nie jest taka słodka.

Robię jej dość sporo, ale jeszcze nigdy nie zdążyła się zepsuć :-))

Pozdrawiam

Barrywha



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-13 10:02:27

Temat: Re: KUTIA - przepis
Od: Konrad Brywczyński <b...@w...pdi.net> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Agnieszka Nowak" <i...@r...com.pl> napisał w
wiadomości news:013c01c183b5$209f13e0$e007fea9@hppcvnmvhhid...
> Jadlam wczoraj kupna kutie (kupilam w pracy, zjadlam tuz przed wyjsciem
> obiecujac sobie, zeby sie do nikogo po drodze nie usmiechac ;-)), i mialam
> wrazenie, ze byl tam jakis aromat. Czy nie pomaranczowy?

Ja mielę mak (i na kutię, i na makowiec) ze skórką pomarańczową. Pewnie
też
tak to było zrobione.

--
Konrad J. Brywczyński Riding on a unicorn
b...@w...pdi.net Stranded in my mind
www.kjb.w.pl Electric raven met me there
UIN:27412398 To see what we could find

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

sledzie, sledzie ..... w duzej ilosci
sledzie, sledzie ..... w duzej ilosci
Co na Wigilie na stojaco??????
Kurczak na butelce z winem:)
WOK

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Muszki :-)
Zielone pomidory!
ratowanie kapusty
Dla Stokrotki gratulacje
Ziemniaczki moje kochane :-)

zobacz wszyskie »

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X