Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kandyzowanie skórki pomarańczowej - obalam mity.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kandyzowanie skórki pomarańczowej - obalam mity.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2022-12-10 19:37:43

Temat: Kandyzowanie skórki pomarańczowej - obalam mity.
Od: XL <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

NIE usuwam białej części (albedo), posądzanej o powodowanie gorzknienia.
NIE gotuję od początku w syropie.
NIE kroję skórki.

Jak zrobić najlepszą kandyzowaną skórkę pomarańczową?
Przede wszystkim zrobić jej DUŻO za jednym razem, czyli z min. 3 kg dobrych
pomarańczy, bo inaczej po prostu nie ma sensu robota - i tak MŚK wyżre
większość.
Nie zbieram skórek przez tydzień, o nie. Robię od razu z dużej ilości
pomarańczy, jednorazowo.

Kupuję 4-5 kg dobrych pomarańczy i dokładnie myję oraz szoruję wodą z
mydłem szarym, po czym dokładnie płuczę, moczę poł godziny w wodzie z sodą
i znowu płuczę, osączam na ścierkach do naczyń.
Obieram wszystkie pomarańcze.
Obrane w większości zjadam/y od razu
(chwila rozpusty, a co), a te ew. niezjedzone pakuję w foliową torebkę i
chowam do lodówki na późniejszego głoda.
Skórki moczę (dla usunięcia substancji konserwujących i przeciwgrzybowych)
w garnku przez noc, w zimnej wodzie z kranu, dociskając talerzykiem.
Rano zmieniam wodę i moczę do wieczora (+ talerzyk), wodę odlewam.
Skórki kroję na mniejsze kawałki około 3x3cm i nalewam wodę odfiltrowaną,
tyle, aby skórki były zanurzone.
Zagotowuję pod przykryciem i gotuję na małym ogniu
do miękkości (łatwo przebić wykałaczką; trochę trwa - około 2 godzin).
Po ostudzeniu odcedzam dokładnie na sicie i mielę maszynką przez sitko
10-12 mm.
Wrzucam z powrotem do wywaru, dodając 1/2 kg cukru, zagotowuję i odstawiam
do nast. dnia.
Nast. dnia znowu dodaję 1/2 kg cukru i gotuję 1/2 godz. Odstawiam.
I tak przez kolejne 2 dni (na małym ogniu, aby nie przypalić - dodając po
1/2 kg cukru), aż skórki zrobią się śliskie i szkliste, a syrop kleisty.
Gorące, wraz z syropem, nakladam do małych słoików i pasteryzuję 15 minut.
I mam pyszną skórkę na świąteczne wypieki na rok. O ile MŚK wcześniej
wszystkiego nie złasuje :)
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Celebrycki nowy słownik bożonarodzeniowy...
Cienko cienko...
Piątkowy łosoś.
https://wholesalealprazo lampowder.com/product/pr otonitazene-2/
Protonitazene for sale | Buy protonitazene

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »