« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2022-12-10 08:21:00
Temat: Cienko cienko...Przepis na kotlety mielone
Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w zupełności
wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
--
Wiesiaczek - dziś z DC
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
Ach, zapomniałem: Jebać banderowców!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2022-12-10 09:20:25
Temat: Re: Cienko cienko...Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
> Przepis na kotlety mielone
> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w zupełności
> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>
>
> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>
> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>
>
>
>
O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i jajek z
mięsem.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2022-12-17 08:58:59
Temat: Re: Cienko cienko...W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>> Przepis na kotlety mielone
>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w zupełności
>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>
>>
>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>
>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>
>>
>>
>>
> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i jajek z
> mięsem.
>
Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2022-12-17 15:49:33
Temat: Re: Cienko cienko...trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>> Przepis na kotlety mielone
>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w zupełności
>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>
>>>
>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>
>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>
>>>
>>>
>>>
>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i jajek z
>> mięsem.
>>
>
> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
> rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3 szt. na
500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
tylko do panierowania. To wszystko.
Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za sucha, a
następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie kleista,
nierozdzielająca się
na kawałeczki i cząstki.
Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą stronę i
podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2022-12-19 13:05:54
Temat: Re: Cienko cienko...W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
> trybun <M...@j...cb> wrote:
>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w zupełności
>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>
>>>>
>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>
>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>
>>>>
>>>>
>>>>
>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i jajek z
>>> mięsem.
>>>
>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
>> rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3 szt. na
> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
> tylko do panierowania. To wszystko.
> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za sucha, a
> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie kleista,
> nierozdzielająca się
> na kawałeczki i cząstki.
> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą stronę i
> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>
Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody gazowanej.
Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2022-12-19 13:33:09
Temat: Re: Cienko cienko...W dniu 19.12.2022 o 13:05, trybun pisze:
> W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w
>>>>> zupełności
>>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>>
>>>>>
>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>>
>>>>>
>>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i
>>>> jajek z
>>>> mięsem.
>>>>
>>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
>>> rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
>>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
>> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3
>> szt. na
>> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
>> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
>> tylko do panierowania. To wszystko.
>> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
>> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za
>> sucha, a
>> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie
>> kleista,
>> nierozdzielająca się
>> na kawałeczki i cząstki.
>> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
>> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą
>> stronę i
>> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
>> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
>> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
>> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
>> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
>> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>>
>
> Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
> Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody gazowanej.
> Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
>
>
A ja lubię z bułą! Dużo buły!
Bez buły są suche.
Bez buły mogą być klopsy, wtedy z sosem, ale ja za nimi nie przepadam.
--
Wiesiaczek - dziś z DC
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
Ach, zapomniałem: Salwa Ukrainie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2022-12-19 19:38:12
Temat: Re: Cienko cienko...Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
> W dniu 19.12.2022 o 13:05, trybun pisze:
>> W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w
>>>>>> zupełności
>>>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i
>>>>> jajek z
>>>>> mięsem.
>>>>>
>>>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
>>>> rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
>>>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
>>> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3
>>> szt. na
>>> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
>>> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
>>> tylko do panierowania. To wszystko.
>>> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
>>> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za
>>> sucha, a
>>> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie
>>> kleista,
>>> nierozdzielająca się
>>> na kawałeczki i cząstki.
>>> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
>>> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą
>>> stronę i
>>> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
>>> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
>>> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
>>> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
>>> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
>>> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>>>
>>
>> Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
>> Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody gazowanej.
>> Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
>>
>>
>
> A ja lubię z bułą! Dużo buły!
> Bez buły są suche.
>
> Bez buły mogą być klopsy,
Czyli smażę panierowane klopsy ?
> wtedy z sosem, ale ja za nimi nie przepadam.
Bo nie umiesz dobrego sosu zrobić ;)
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2022-12-21 01:08:56
Temat: Re: Cienko cienko...sobota, 10 grudnia 2022 o 08:21:02 UTC+1 Wiesiaczek napisał(a):
> Przepis na kotlety mielone
> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w zupełności
> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>
>
> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>
> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>
>
>
>
> --
> Wiesiaczek - dziś z DC
> "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
> Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
> Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
> Ach, zapomniałem: Jebać banderowców!
Sankcje działają. Kacapskiego propagandysty nie stać żeby kupić pół kilograma mięsa
mielonego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2022-12-21 18:01:05
Temat: Re: Cienko cienko...Zenek Kapelinder <4...@g...com> wrote:
> sobota, 10 grudnia 2022 o 08:21:02 UTC+1 Wiesiaczek napisał(a):
>> Przepis na kotlety mielone
>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w zupełności
>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>
>>
>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>
>>
>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>
>>
>>
>>
>> --
>> Wiesiaczek - dziś z DC
>> "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
>> Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
>> Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
>> Ach, zapomniałem: Jebać banderowców!
> Sankcje działają. Kacapskiego propagandysty nie stać żeby kupić pół
> kilograma mięsa mielonego.
>
Ale za to mleka ma jak widać po kokardkę - ,,Bułkę odsącz, a mleko WYLEJ".
We łbach ludziom się przewraca od tego dobrobytu.
Jeśli już, to namaczam bułę w letniej wodzie.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2022-12-21 18:39:52
Temat: Re: Cienko cienko...XL <i...@g...pl> wrote:
> Zenek Kapelinder <4...@g...com> wrote:
>> sobota, 10 grudnia 2022 o 08:21:02 UTC+1 Wiesiaczek napisał(a):
>>> Przepis na kotlety mielone
>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w zupełności
>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>
>>>
>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>
>>>
>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>
>>>
>>>
>>>
>>> --
>>> Wiesiaczek - dziś z DC
>>> "Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
>>> Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
>>> Ja chcę pić w wolnym kraju, niech żyje POLEXIT!
>>> Ach, zapomniałem: Jebać banderowców!
>> Sankcje działają. Kacapskiego propagandysty nie stać żeby kupić pół
>> kilograma mięsa mielonego.
>>
>
> Ale za to mleka ma jak widać po kokardkę - ,,Bułkę odsącz, a mleko WYLEJ".
> We łbach ludziom się przewraca od tego dobrobytu.
> Jeśli już, to namaczam bułę w letniej wodzie.
>
Albo w rosole/wywarze.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |