Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.pionier.net.p
l!3.eu.feeder.erje.net!feeder.erje.net!news2.arglkargh.de!news.mixmin.net!aioe.
org!Z0bjL5ORvXbvigmwKhqDgg.user.46.165.242.91.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cienko cienko...
Date: Sat, 17 Dec 2022 14:49:33 -0000 (UTC)
Organization: Aioe.org NNTP Server
Message-ID: <tnkktt$1fu8$1@gioia.aioe.org>
References: <tn1c0s$j3i$1@gioia.aioe.org> <tn1fg8$1lr4$1@gioia.aioe.org>
<tnjss2$1a46$2@gioia.aioe.org>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Info: gioia.aioe.org; logging-data="49096";
posting-host="Z0bjL5ORvXbvigmwKhqDgg.user.gioia.aioe.org";
mail-complaints-to="a...@a...org";
User-Agent: NewsTap/5.5 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:uc4kNNJC2rYMrvaJBwCmjqotEI0=
X-Notice: Filtered by postfilter v. 0.9.2
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383674
Ukryj nagłówki
trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>> Przepis na kotlety mielone
>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w zupełności
>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>
>>>
>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>
>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>
>>>
>>>
>>>
>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i jajek z
>> mięsem.
>>
>
> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
> rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3 szt. na
500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
tylko do panierowania. To wszystko.
Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za sucha, a
następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie kleista,
nierozdzielająca się
na kawałeczki i cząstki.
Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą stronę i
podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|