Data: 2022-12-19 19:38:12
Temat: Re: Cienko cienko...
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
> W dniu 19.12.2022 o 13:05, trybun pisze:
>> W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w
>>>>>> zupełności
>>>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i
>>>>> jajek z
>>>>> mięsem.
>>>>>
>>>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
>>>> rozpadały się? U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
>>>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
>>> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3
>>> szt. na
>>> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
>>> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
>>> tylko do panierowania. To wszystko.
>>> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
>>> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za
>>> sucha, a
>>> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie
>>> kleista,
>>> nierozdzielająca się
>>> na kawałeczki i cząstki.
>>> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
>>> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą
>>> stronę i
>>> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
>>> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
>>> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
>>> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
>>> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
>>> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>>>
>>
>> Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
>> Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody gazowanej.
>> Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
>>
>>
>
> A ja lubię z bułą! Dużo buły!
> Bez buły są suche.
>
> Bez buły mogą być klopsy,
Czyli smażę panierowane klopsy ?
> wtedy z sosem, ale ja za nimi nie przepadam.
Bo nie umiesz dobrego sosu zrobić ;)
--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.
|