Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cienko cienko... Re: Cienko cienko...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Cienko cienko...

« poprzedni post następny post »
Data: 2023-01-05 15:14:08
Temat: Re: Cienko cienko...
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

trybun <M...@j...cb> wrote:
> W dniu 04.01.2023 o 09:49, XL pisze:
>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>> W dniu 23.12.2022 o 13:41, XL pisze:
>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>> W dniu 19.12.2022 o 19:38, XL pisze:
>>>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>>>> W dniu 19.12.2022 o 13:05, trybun pisze:
>>>>>>>> W dniu 17.12.2022 o 15:49, XL pisze:
>>>>>>>>> trybun <M...@j...cb> wrote:
>>>>>>>>>> W dniu 10.12.2022 o 09:20, XL pisze:
>>>>>>>>>>> Wiesiaczek <c...@v...pl> wrote:
>>>>>>>>>>>> Przepis na kotlety mielone
>>>>>>>>>>>> Wiemy już, ile jajek będzie nam potrzebnych. Możemy więc przejść do
>>>>>>>>>>>> przygotowania naszych kotletów. Dla czteroosobowej rodziny w
>>>>>>>>>>>> zupełności
>>>>>>>>>>>> wystarczy porcja przygotowana z pół kilo mięsa mielonego.
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> https://www.onet.pl/styl-zycia/dompelenpomyslow/ile-
jajek-do-kotletow-mielonych-istnieje-prosta-zasada/3
t0m173,30bc1058?utm_source=detal&utm_medium=synergy&
utm_campaign=allonet_detal_popularne
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>> To chyba nie o mojej rodzinie mowa :)
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>> O mojej też nie. U mnie kotlety mielone są z mięsa, a nie z buły i
>>>>>>>>>>> jajek z
>>>>>>>>>>> mięsem.
>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>> Czyli, jak wyglądają mielone a`la XL, co dodajesz aby nie pękały czy nie
>>>>>>>>>> rozpadały się?  U mnie oczywiście też bez buły, ale z jajem, cebulą i
>>>>>>>>>> czosnkiem. Plus oczywiście przyprawy, m.in majeranek.
>>>>>>>>> Karczek wieprzowy dosyć tłusty (czyli żadne chude mięso), jaja (2-3
>>>>>>>>> szt. na
>>>>>>>>> 500g mięsa), cebula, czosnek, pieprz, czasem nieco wody gazowanej.
>>>>>>>>> Bułka tarta tak, samodzielnie mielona z ususzonych pozostałości pieczywa,
>>>>>>>>> tylko do panierowania. To wszystko.
>>>>>>>>> Kluczem do nierozpadania się kotletów jest niewielki dodatek wody
>>>>>>>>> gazowanej, w zależności od wilgotności masy, aby masa nie była za
>>>>>>>>> sucha, a
>>>>>>>>> następnie doskonałe!!! ręczne wyrobienie masy, aż będzie wyraźnie
>>>>>>>>> kleista,
>>>>>>>>> nierozdzielająca się
>>>>>>>>> na kawałeczki i cząstki.
>>>>>>>>> Kto lubi, niech doda wcześniej łyżkę kaszy manny.
>>>>>>>>> Druga rzecz techniczna - po pierwszym odwróceniu kotletów na drugą
>>>>>>>>> stronę i
>>>>>>>>> podsmażeniu przekłuwam każdy kotlet w kilku miejscach ostrym końcem
>>>>>>>>> patyczka do szaszłyków, aby wypuścić parę. Można zamiast tego zrobić dość
>>>>>>>>> głęboką kratkę na wierzchu uformowanych surowych kotletów i wkładać je do
>>>>>>>>> tłuszczu kratką do góry, po podsmażeniu przewrócić na stronę z kratką.
>>>>>>>>> Kratka zwiększa powierzchnię odparowywania nadmiaru wody, zapobiegając
>>>>>>>>> powstawaniu poduszek pary we wnętrzu kotletów i ich rozwarstwianiu.
>>>>>>>>>
>>>>>>>> Jednak i u Ciebie są jaja. Tzn, w Twoich mielońcach nie u Ciebie...?
>>>>>>>> Mniej więcej i moje są tak przyrządzane, z wyjątkiem tej wody gazowanej.
>>>>>>>> Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki.
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>> A ja lubię z bułą! Dużo buły!
>>>>>>> Bez buły są suche.
>>>>>>>
>>>>>>> Bez buły mogą być klopsy,
>>>>>> Czyli smażę panierowane klopsy ?
>>>>>>
>>>>>>> wtedy z sosem, ale ja za nimi nie przepadam.
>>>>>> Bo nie umiesz dobrego sosu zrobić ;)
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>>
>>>>> Osobista dygresja, sosy wymyślono po to aby maskować niedoskonałości
>>>>> smaku potrawy głównej.
>>>>>
>>>>>
>>>> Ja robię sosy, żeby podkreślać smak. M.in. dlatego NIENAWIDZĘ sosu
>>>> pomidorowego do gołąbków z kapusty, bo dominuje kapustę. Te podsmażam z
>>>> cebulą na maśle klarowanym, podlewam rosolem i duszę w wytworzonym sosiku
>>>> do odparowania i zezłocenia.
>>>>
>>> Sos pomidorowy to generalnie zabija smak każdej potrawy. Gdyby tzw
>>> hot-dogi miały jakikolwiek smak to założę się że mało kto by używał do
>>> nich takiego sosu.
>> Tak, to prawda.
>>
>>> Kasza ze względu na brak smaku też wymaga dodatku sosu.
>> Kasza jęczmienna ma super smak, choć z sosem jest jeszcze lepsza jako
>> kompozycja. Zawsze gotuję nieco więcej kaszy jęczmiennej, aby trochę
>> zostało w garnku - i wyskrobuję te resztki łyżką aż do ostatniego ziarenka
>> nawet na zimno.
>> Tyle, że ja od lat używam jedynej naprawdę smacznej kaszy jęczmiennej,
>> wypróbowawszy wiele produktów różnych producentów. Ta najlepsza jest
>> drobniusieńka, prawie biała. Gotuję ją z łyżką oleju, wstępnie 5 minut, a
>> potem ,,dochodzi" w ciepłym (nie gorącym jak do pieczenia) piekarniku około
>> godziny lub zawinięta w puchową kołdrę od godziny do dwóch i wtedy JEST
>> BOSKA!
>> Kupuję od 10 lat tylko tę ze Szczytna:
>> https://selgros24.pl/artykuly-spozywcze/sypkie/kasze
/szczytno/szczytno-kasza-jeczmienna-perlowa-drobna-4
00g-pp100000.html
>> Ta ,,Drobna" w takim samym opakowaniu jest czasem drobniutka prawie jak
>> manna, czasem grubsza nieco, to chyba zależy od partii, ale zawsze
>> przepyszna. Inne przy niej są ble. Polecam!
>>
>>> Jak i jeszcze
>>> parę innych potraw, ale sosowy dodatek do prawie wszystkiego to już
>>> gruba przesada, nie pozbawiajmy się oryginalnego smaku ryb czy mięs na
>>> własne życzenie.
>> Mówiąc o sosie w przepisie na łososia mam na myśli tylko to, co z niego, z
>> marynaty i z przypraw tworzy się samo podczas pieczenia.
>>
>>
>>
>
> Jasne. Nie krytykuję czyichś gustów kulinarnych. Chciałem tylko
> nadmienić że zapędzanie się w jakieś ekstrema sosowe to trochę przesada.
> Jak choćby sos pomidorowy do gołąbków czy do konserw rybnych... Nie wiem
> czy próbowałaś kiedy "szprota popularnego w pomidorach".. Kto to wpada
> na takie pomysły, i jak to może być kontynuowane jako coś smacznego, coś
> co ktoś możne lubić?
>
>

Ano właśnie, ryba w pomidorach to ryba bez smaku ryby. A kapusta - bez
smaku kapusty.

--
,,Słowo ,,rozkaz" porusza armie, słowo ,,wolność" - narody." Novalis, ze
zbioru Uczniowie z Sais.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
05.01 XL
05.01 Wiesiaczek
05.01 Wiesiaczek
06.01 trybun
06.01 trybun
06.01 trybun
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
Testy twardości wody: woda w kranie u kolegi 300ppm, u mnie 110ppm, woda mineralna 850ppm
test
Szef Republiki Czeczeńskiej Ramzan Achmatowicz Kadyrow według tureckiej prasy prawie utonął podczas urlopu wypoczynkowego kurorcie Bodrum
Światło słoneczne poprawia wzrok i działanie mitochondriów
"kapitan Martyna Graban, i załoga okrętu badawczego Nautilus, [...], odkryli wrak japońskiego niszczyciela Teruzuki"
Nowe Wsk. Moralnej Popr.: 16. Życie prywatne i 18. Kultura artystyczna
Wkłady do zniczy...
Re: Chcą wsadzić ,,Jaszczura" i ,,Ludwiczka" do psychiatryka
Chcą wsadzić ,,Jaszczura" i ,,Ludwiczka" do psychiatryka
,,The Plot to Get RFK" (,,Spisek, by pozbyć się RFK")
Rozkaz 16-2025: 2025-06-19 Apelacja Do Wyroku Sądu Rej. w Sprawie IVRNs 295-23
Problemy lekarzy - medyków.
Re: Arno van Kessel, [...] holenderski prawnik ikrytyk polityki covidowej, został 11 czerwca 2025 roku zatrzymany przez oddział specjalny policji - bez postawionych zarzutów, bez przedstawienia dowodów i bez udziału opinii publicznej.
Re: Dr. Kontek (już od paru lat nie SGH) odkrył odchylenia statystyczne [PO EKSPERCIE?]
izraelscy żołnierze celowo strzelają chłopcom w penisy